Filmclub mannetje LL

  • Filmclub 2020
Verslag filmavonden 2015
 Verslag filmavond 6 januari / City / A thousand Times Good Night

De eerste filmvertoning in 2015 met 'A Thousand Times Good Night' werd geweldig beoordeeld.

Met een score van 4,79 hebben we het publiek weten te boeien.

De onderverdeling: ZEERGOED 79,6%, GOED 19,4% en REDELIJK 1%.

 Verslag filmavond 13 januari / Het Gasthuis / Boyhood

 Topdrukte bij het unieke filmproject 'Boyhood' van regisseur Richard Linklater. Niet iedereen bleek op de hoogte te zijn van de lengte van de film, 163 minuten. Maar het publiek bleef geboeid kijken. Dit bleek ook uit de hoge waardering van 4,35. De onderverdeling: ZEERGOED 49,4%, GOED 38,3%, REDELIJK 11,1% en ZEERSLECHT 1,2 %.

 Verslag filmavond 20 januari / Het Gasthuis / The fault in our stars

Bij de vertoning van 'The fault in our stars' bleef het aanwezige publiek zitten tot na de aftiteling. Het zegt genoeg over hoe de film is binnengekomen. De waardering kon niet anders dan hoog zijn. En ja, 4,64 is hoog. De verdeling ZEERGOED 64% en GOED 36%.
 Verslag filmavond 27 januari / Het Gasthuis / KUMA

Om de film KUMA te duiden viel niet altijd mee. Het verhaal had regelmatig verrassende wendingen. Er werd daarom nog ruim nagepraat hoe het precies zat. Ook deze maandelijkse wereldcinema werd prima gewaardeerd met een 4,23. De verdeling ZEERGOED 26,9%, GOED 69,3% en redelijk 3,8%

 Verslag filmavond 3 februari / City / Bon Dieu!

Uitzonderlijke drukte bij de Franse komedie 'Bon Dieu!'. Er viel veel te lachen. Hier wat reacties van bezoekers: "Wat heb ik weer genoten vanavond!!! Had af en toe pijn in mijn kaken van het lachen" en "ik heb in jaren niet zo gelachen, dank voor de mooie avond". Ook aan de waardering was te merken dat het wel goed zat met 'Bon Dieu!' nl. 4,44. De verdeling ZEERGOED 47,7%, GOED 48,3% en redelijk 4%.

 Verslag filmavond 10 februari / Het Gasthuis / Clouds of Sils Maria

Dat 'Clouds of Sils Maria' niet voor iedereen een makkelijke kijkervaring zou worden was ingecalculeerd. Jac had daarom meer woorden nodig bij zijn inleiding. De voortschrijdende tijd, ambitie, dilemma's, fictie (toneel) realiteit (het nu), zijn wat onderwerpen in deze volle film. Veel gehoorde opmerkingen, "een film met veel lagen", "ik had er meer van verwacht", "je zou deze film nog eens moeten bekijken" en "prachtig spel van Binoche en Stewart". Waardering 3,67. De verdeling ZEERGOED 9,4%, GOED 59,4%, REDELIJK 24,8%, SLECHT 3,2 en ZEERSLECHT 3,2.

 Verslag filmavond 17 februari / Het Gasthuis/ Spirituele avond

De jaarlijkse spirituele filmavond op carnaval-dinsdag werd ook dit jaar weer goed bezocht. Na een persoonlijke inleiding over meditatie door Leon van Houten die al 10 jaar mediteert volgens het Tibetaans Boeddhisme volgden enkele korte filmpjes over meditatie. Na de pauze werd een documentaire vertoond over een Tibetaanse meditatiemeester. Waardering voor deze spirutuele avond was 3,93. De verdeling ZEERGOED 22,4%, GOED 49,3%, REDELIJK 26,8%, SLECHT 1,5%.

 Verslag filmavond 24 februari / Het Gasthuis / A Simple life
De maandelijkse wereldcinema die de Filmclub nu al vanaf 2005 organiseert vraagt over het algemeen een andere manier van kijken. Het vergt een oog voor het kleine, het oorspronkelijke, de stilte, de rust, de traagheid, het innerlijke. Dat gold ook voor de film van afgelopen 24 februari 'A Simple Life'. Men kon de film waardering met een mooie score van 4,03. De verdeling ZEERGOED 18,8%, GOED 65,5%, REDELIJK 15,6%.
 Verslag filmavond 3 maart / City / The Railway Man
De Filmclub besteed de meeste tijd aan het selecteren van films. Men ziet alle films voordat deze in het programma worden opgenomen. Zijn de films geselecteerd dan wordt een zo evenwichtig programma samengesteld. De film van 3 maart 'The Railway Man' was een lastige om te programmeren omdat het een hefitige film betreft. De opmerkingen na afloop waren dan ook een beetje in die richting zoals: erg heftig, indrukwekkend, wat een moed heeft die Lomax getoond. De film werd gewaardeeerd met een hele hoge score nl. 4,69. De verdeling ZEERGOED 77%, GOED 19%, REDELIJK 2,5% en ZEERSLECHT 1,5%.
 Verslag filmavond 10 maart / Het Gasthuis / The Reunion
De vorm die Anna Odell kiest in de film The Reunion is afwijkend en prikkelend. Dit conceptuele kunstproject is complex en uiterst origineel. In een mix van feiten, fictie en gereconstrueerde non-fictie tast Odell de grenzen af van realiteit en identiteit en schetst een controversieel beeld van een samenleving die zichzelf niet wil kennen. Niemand wordt aangeklaagd, hooguit ouders en leraren die niet ingrepen. Zo ga je ook naar je eigen gedrag kijken en realiseer je je hoeveel vormen van sociale uitsluiting er bestaan. In Zweden werd The Reunion bekroond met de Guldbagge - de Zweedse Oscar - voor beste film en beste scenario. De film werd wisselend gewaardeerd met een gemiddelde score van 3,62. Het was heel mooi om te zien dat bijna iedereen na de vertoning met elkaar in gesprek ging. De verdeling ZEERGOED 11,8%, GOED 38,2%, REDELIJK 50%.
 Verslag filmavond 17 maart / Het Gasthuis / Samba
Het genre "komedie" met een sociale inslag is opvallend in de Franse cinema. Films als Bon Dieu! (2014), Intouchables (2011), Tous les Soleils (2011), Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (2001), Bienvenue chez les Ch'tis (2008) en de binnenkort uit te brengen La Famille Bélier (2015) en dus ook de film van deze avond Samba (2014) zijn karakteristiek. Samba is een Senegalese man die reeds tien jaar in Frankrijk woont en leeft van slechte bijbaantjes. Alice, een ambtenaar, heeft last van een burn-out. Terwijl Samba op allerlei manieren een verblijfsvergunning probeert te krijgen, probeert Alice vrijwilligerswerk te doen bij een vereniging. Er was veel belangstelling voor deze film. Men had een mooie avond in Het Gasthuis. De film werd gewaardeerd met een 4,02. De verdeling ZEERGOED 12,5%, GOED 77,1%, REDELIJK 10,4%.
 Verslag filmavond 24 maart / Het Gasthuis / Kreuzweg
De 14 jarige Maria komt uit een streng katholiek gezin. Ze neemt haar geloof zeer serieus en het is een belangrijk onderdeel van haar persoonlijkheid. Ze wordt beheerst door de beginselen die haar familie, met name haar rigide moeder, en de priester haar hebben bijgebracht. Het grote verschil tussen de strenge regels van haar familie en het meer wereldse leven als scholier, zet haar onder enorme druk. De film Kreuzweg van reggiseur Dietrich Brüggemann is ingedeeld in 14 vaste scenes, verwijzend naar de 14 kruiswegstaties. De precieze en rustige vorm die gekozen is voor deze film heeft een meeslepend en groot effect. Deze niet alledaagse film, die nogal wat vraagt van de kijker, werd gewaardeerd met een prachtige 4,03. Er werd nog druk nagepraat. De verdeling ZEERGOED 31%, GOED 45%, REDELIJK 21%, SLECHT 3%.
 Verslag filmavond 31 maart / Het Gasthuis / The Amazing Catfish

Elke maand vertoont de Filmclub een wereldcinemafilm. Dat doen we nu al 10 jaar. De Mexicaanse wereldcinema "The Amazing Catfish" werd zeer wisselend ontvangen. Wereldcinemafilms vragen soms een andere manier van kijken. Filmclub vertoont deze wereldcinema films om meer bekendheid te geven aan en belangstelling te wekken voor andere culturen. Het zijn vooral films met een oog voor het kleine en het oorspronkelijke. Films waar een bepaalde rust van uitgaat en die de kijker alle tijd geven om het getoonde in zich op te nemen. "The Amazing Catfish" werd gewaardeerd met een score van 3,45. De verdeling was ZEERGOED 10,5%, GOED 34,5%, REDELIJK 45%, SLECHT 10%.

 Verslag filmavond 7 april / City / Locke

LOCKE speelt zich geheel af in de auto. Er verschijnt slechts één acteur in beeld: Tom Hardy, in een meesterlijke rol. De andere personages, zoals Locke’s vrouw, zoon, collega’s en baas, leren we kennen via telefoongesprekken. Anderhalf uur kijken naar een man die een beetje zit te bellen in de auto, dat klinkt niet heel spannend, maar is dat in deze film toch. Juist door de benauwde setting leef je extra mee met de emotioneel bijna exploderende Ivan. Bovendien maakt regisseur Steven Knight het verhaal visueel interessant door de schoonheid van de nachtelijke snelweg te vangen in schitterende plaatjes. Ons enthousiasme over deze film werd niet geheel in Schijndel overgenomen. Deze bijzonder creatieve en gedurfde film werd wisselend ontvangen.
Waardering: 3,74. De verdeling: ZEERGOED 21,3%, GOED 37%, REDELIJK 36,1%, SLECHT 5,6%.

 Verslag filmavond 14 april / Het Gasthuis / Qissa: The Tale of a Lonely Ghost
Onze maandelijkse wereldcinema kwam dit keer uit India. Qissa: The Tale of a Lonely Ghost vertelt het verhaal van een meisje dat als jongen wordt opgevoed, om de eer van haar vader veilig te stellen. Als je weinig voorkennis hebt over de verdeling van India (1947) en de Indiase cultuur is het aanvankelijk moeilijk om het bizarre verhaal te aanvaarden. Maar als je hier voor open staat krijg je een ontroerend, grimmig sprookje over een identiteitscrisis en de rol van de man in de Indiase samenleving. De film geeft een bijzonder kijkje in een voor ons onbekende cultuur en situatie. Er wordt ingetogen gespeeld wat een mooie traagheid oplevert. Het vervreemde deel op het einde van de film leverde veel gespreksstof op. Prima. De waardering: 4,05. De verdeling: ZEERGOED 19%, GOED 67%, REDELIJK 14%.
 Verslag filmavond 21 april / City-Extra / La Vie de Jean-Marie

Ruim 120 bezoekers kon Filmclub Schijndel gisteren, 21 april, verwelkomen in het City theater. De vertoning van de film van regisseur Peter van Houten 'La Vie de Jean-Marie' was speciaal omdat zijn broer Jac een van de programmeurs is van Filmclub Schijndel. De film werd goed ontvangen; dit bleek uit het applaus dat na afloop klonk, zelfs tot twee maal toe. Ook bleven na afloop nog veel mensen zitten voor de Q&A. Mocht men de filmvertoning gemist hebben de film draait op dit moment in Tilburg, Breda en Gouda. De komende maanden nog te zien in o.a. Delft, Maastricht, Middelburg, Amsterdam, Groningen, Zwolle en Apeldoorn. Later ook nog in Den Bosch, Assen en Alkmaar. Zie ook klik hier.
De waardering: 4,10. De verdeling: ZEERGOED 28,8%, GOED 54,8%, REDELIJK 13,5% en SLECHT 2,9%.

 Verslag filmavond 28 april / Het Gasthuis / The Salt of the Earth

Op deze zeer drukke en indrukwekkende film-avond kon je een spelt horen vallen zo stil was het. De avond werd geopend met een korte inleiding van Maayke Boon van Ostade - van Oerle van 'Veerkrachtig Schijndel' over wat de film  "The Salt of the Earth" bij haar had losgemaakt.

Maayke schreef: "Deze film heeft grote indruk op mij gemaakt. De wijze waarop het fotomateriaal van Salgado in de film is verwerkt zorgt ervoor dat de beelden op m'n netvlies gebrand staan. Gedurende 40 jaar is Salgado op vele plaatsen in de wereld geweest om mensen in hun veelal uitzichtloze situaties een gezicht te geven. Hun levensverhalen zullen tenminste niet verloren gaan. Uiteindelijk vindt Salgado de hoop weer terug wanneer hij op de boerderij van zijn vader in de provincie Minas Gerais samen met zijn vrouw alles in het werk stelt om de grond weer vruchtbaar te krijgen door herplant van een grote variëteit aan bomen en planten. Het regenwoud herstelt zich."

De film van Wim Wenders over fotograaf Sebastião Salgado maakte grote indruk. Amateur-fotografen, leden van Energiecoöperatie Schijndel, leden van de Filmclub en andere belangstellenden zagen geweldige fotografie over een heel betrokken wereldburger de Braziliaan Sebastião Salgado. Ook waren enkele boeken van zijn film-projecten zoals ‘Workers’ en ‘Genesis’ in te zien. Het kon niet anders dan dat deze film-avond goed werd gewaardeerd. De score 4,75. De onderverdeling 75% ZEERGOED en 25% GOED. 

.Verslag filmavond 5 mei / City / Pride

Pride is een buitengewoon verhaal over totaal verschillende gemeenschappen die zich verenigen voor een gezamenlijk doel. Naast de humor zit de film ook vol ontroerende momenten – zonder ooit overdreven te worden. Bekende castleden zoals Bill Nighy en Imelda Staunton maken vooral de mijnwerkers een fantastisch gezelschap. Ze adresseren de vooroordelen over homo’s en lesbiennes die in de jaren ’80 nog zo gewoon waren. Tel daar de gevatte dialogen, foute soundtrack en het zichtbare plezier waarmee de acteurs hun werk doen bij op en je houdt een feelgood film over. Pride is twee uur topvermaak en heeft tussen al die grappige momenten en spitsvondige oneliners ook nog wat te vertellen. Zoals gezegd, een bloedserieus verhaal vertellen door middel van de lach: laat dat maar aan de Britten over! Het was deze keer wat minder druk vanwege de meivakantie. Leuk om ook collega programmeurs uit Lisse op bezoek te hebben. De score: 4,17. De onderverdeling 33,8% ZEERGOED, 50,6% GOED, 14,3 REDELIJK en 1,3% SLECHT.

Verslag filmavond 12 mei / Het Doekje / Winter Sleep

Winter Sleep, de eerste van drie speciale films in 'Het Doekje', was een film van 3 uur voor fijnproevers. En dat men heeft genoten bleek na afloop van de film. Een film om over na te denken. Geweldige dialogen met karakterstudies met diepere lagen over de 'taak' van de mens. Men moest wat moeite doen om in de film te komen maar daarna vlogen de 3 uur voorbij.
Enkelen herkenden de prachtige filmlocatie in Cappadocië, Centraal-Anatolië (Turkije). De prijswinnende film Cannes 2014 van regisseur Nuri Ceylan zou van mij 5 sterren krijgen zei een bezoekster. Het was een mooie en waardevolle avond.

Verslag filmavond 19 mei / Het Doekje / Le Grand Cahier

LE GRAND CAHIER is de verfilming van de bestsellerroman van de in Hongarije geboren, Zwitserse schrijfster Ágota Kristóf (1935-2011). Het boek, in 1986 verschenen, was direct een groot succes. Het werd in meer dan dertig talen vertaald en won prestigieuze literaire prijzen.
Deze bewerking van Kristófs eerste deel is een sprookjesachtig surrealistisch anti-oorlogsdrama, een verhaal over onschuldige kinderen, wreed geworden door onmenselijke omstandigheden, die zich afzetten tegen iedere moraal.

Het komt zelden voor dat we een Hongaarse film vertonen. En de vorm die in deze film is gekozen vraagt ook wat meer van de kijker dan gebruikelijk. Maar voor dergelijke speciale films is Het Doekje de aangewezen plaats. De bezoekers in deze 'huiskamersetting' gaven aan het een heftige film te vinden. Een film om over na te denken werd er aangegeven. Volgende week een totaal andere film, dan uit Japan.

Verslag filmavond 26 mei / Het Doekje / Still the Water

Als je kijkt naar de film "Still the Water" van Naomi Kawase ga je van de film genieten wanneer je je westerse onrust kunt loslaten. Dan word je ondergedompeld in de sfeer, rustig (traag!), waardoor je ontvankelijk wordt voor dat wat je ziet: menselijke emoties, gevoelens, relaties, in een "puurheid" van zijn: je ziet de menselijke waardigheid.
Drie generaties waarvan de grootvader en ouders hun levenswijsheden aan hun kinderen doorgeven, de jeugd die het leven nog moet proeven.
En dan het water, het altijd aanwezige water; representant van alle menselijke gevoelens. Van kalm, rustig tot onrustig roerig, overrompelend, verzwelgend.
Het leven loslaten als het zover is, ook met waardigheid en rustige overgave; ontroering, wat een mooie en intieme menselijke emotie.
Een prachtige film wanneer je je kunt laten raken door de sfeer.
En dat was het geval tijdens de vertoning van "Still the Water" in Het Doekje dat zelfs de wind in de ruimte voelbaar was.
Een prachtige film waar nog ruim over werd nagepraat.

Het was de laatste van drie bijzondere films die Jac dit jaar in zijn kleine filmtheatertje heeft laten zien. Tot volgend jaar.

Verslag filmavond 2 juni / City / The Imitation Game

Mooie volle zaal bij deze laatste filmvoorstelling voor de zomer. We vertoonden het waargebeurde verhaal van Alan Turing, een Britse wiskundige en informaticus, in 'The Imitation Game'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britse crypto-analytische dienst, die als doel had onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Turings grootste verwezenlijking bestond erin om als één van de eersten de Duitse Enigma-codes te breken waardoor de Geallieerden de controle over de Atlantische Oceaan kregen en uiteindelijk de oorlog zouden winnen. De film heeft verschillende lagen zoals naast het ontcijferen van de code ook zijn homoseksualiteit waar in die tijd in Groot Brittannië een celstraf op stond.

Na de filmvertoning werd er het meest gesproken over het feit dat Groot Brittannië pas vanaf 1967 homoseksualiteit niet meer strafbaar stelde.

De waardering was: ZEERGOED 68,5%, GOED 27% en REDELIJK 4,5%. We gaan de komende maanden iets anders doen :) dus tot 21 augustus bij onze eerste gratis film in de open lucht bij OPEN DOEK 2015.

Verslag filmavond 21 augustus / OPEN DOEK / The Hundred-Foot Journey

Afgelopen vrijdag werd bij ideale weersomstandigheden (30 graden overdag en 22 graden om 23.30 uur) en een grote publieke belangstelling de openluchtfilm 'The Hundred-Foot Journey' vertoond. Het was een gezellige bijeenkomst op het Jet Geerkensplein van 't Spectrum.

BD Open Doek 2015

Eerste dag Open doek 2015 kl
Vanuit Schijndel maar ook vanuit de omringende dorpen was het publiek voor het 9de jaar afgekomen op de filmvoorstelling van Open Doek. Dit jaar moesten we extra moeite doen om gelden bijeen te brengen voor de twee gratis te bezoeken openluchtfilmvertoningen.
Via crowdfunding van leden en niet-leden van de Filmclub was al geld binnengekomen. Door op de avonden, 21 en 28 augustus, "met de pet" rond te gaan hoopt de Filmclub de kosten te dekken.

 Verslag filmavond 28 augustus / OPEN DOEK / Verrassingsfilm

De verrassingsfilm werd WILD. Met een mislukt huwelijk en de dood van haar moeder achter de rug heeft Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) alle hoop verloren. Na jaren van roekeloos, destructief gedrag, maakt ze een overhaaste beslissing. Zonder enige ervaring en alleen gedreven door pure vastberadenheid, begint ze aan een wandeling van meer dan 1600 kilometer over de Pacific Crest Trail.

Beduidend frisser deze avond. Maar ondanks dat kwamen er heel veel mensen kijken. Daarom is ook deze avond een zeer geslaagde. Allen dank voor jullie komst.

En dank voor jullie financiële bijdrage. De kosten zijn gedekt!

Het waren tweede mooie openluchtfilm-avonden van OPEN DOEK 2015. Nog nooit kwamen er zo veel mensen naar de twee openluchtvertoningen kijken van Open Doek.
Hieronder een foto van de tweede avond met een bijna volle maan.
28 08 2015 kl
Heel veel dank aan 't Spectrum voor het geluid en de extra stoelen!
Tot volgend jaar.

 Verslag filmavond 1 september / City / Selma
De film Selma van afgelopen dinsdag in het City theater vertelt het verhaal van Martin Luther King die precies 50 jaar geleden een historische strijd aanging voor het recht om te mogen stemmen. Onder een iets mindere grote belangstelling dan normaal, 3 films in één week is niet voor eenieder weggelegd, werd de film gewaardeerd met een hoge score 4,35. De verdeling: 41% zeergoed, 53% goed en 6% redelijk. De film staat nu nr. 8 in de Filmclubpoll.
 Verslag filmavond 8 september / Het Gasthuis / Marie Heurtin

Prachtige opkomst bij de thema-film avond over doof-blindheid. De inleiding werd verzorgd door Marijke Bolwerk die al jaren werkt met doof-blinde kinderen. Hoe is het om niet te kunnen zien en niet te kunnen horen? Ze riep het publiek op de ogen te sluiten om je lichaam te VOELEN, vingertoppen, de zitting van je stoel is die warm of koud? Voelen en ruiken en bewegingen met de handen/armen kunnen al veel duidelijk maken. Het voelen en ruiken van bijvoorbeeld een paard is zo'n optimaal contact.

We danken Marijke hartelijk voor haar bijdrage.

De waardering van de film ‘Marie Heurtin’ was 4,46.
De verdeling 47,3% ZEERGOED, 51,1% GOED en 1,6% REDELIJK.
Het was een mooie en gezellige filmavond.

 Verslag filmavond 15 september / Het Gasthuis / Whiplash

Whiplash is een film over een tweestrijd tussen leraar en pupil. Filmisch neergezet met close-ups en jump-cuts waardoor het tempo in de film hoog en spannend blijft met een indrukwekkende eind scène. Dat laatste werd door het aanwezige publiek als geweldig ervaren.

Ad Sanders, slagwerkdocent, was voor aanvang van de film en in de pauze druk bezig op zijn drumstel die voor deze avond voor het scherm was opgesteld. We danken Ad voor zijn performance.

Waardering van de film Whiplash: 4,47. Dit geeft een verdeling van 50% ZEERGOED, 47% GOED en 3% REDELIJK.

 Verslag filmavond 22 september / Het Gasthuis / Still Alice
Heel veel belangstelling voor de thema-avond over Alzheimer die de Filmclub dinsdag 22 september organiseerde in Het Gasthuis. Voor aanvang van de film ‘Still Alice’ werden 3 korte filmpjes getoond met aandacht voor Alzheimer op jonge leeftijd. Dat mensen het een prachtige film vonden bleek uit de vele positieve opmerkingen die de Filmclub mocht ontvangen. Maar dat bleek ook via de filmwaardering van 4,60. De verdeling was 60,7% ZEERGOED, 38,1% GOED en 1,2% REDELIJK.
 Verslag filmavond 29 september / Het Gasthuis / Loin des Hommes

Wereldcinema uit Algerije: Loin des Hommes

De film ‘Loin des Hommes’ (Ver van de Mensheid), die de Filmclub in de wereldcinema cyclus vertoonde, werd goed bezocht en leverde een waardering op van 4,23. De verdeling: 25% ZEERGOED, 65% GOED, 7,5% REDELIJK en 2,5% SLECHT. Een deel van het publiek was wel eens in het Atlasgebied geweest, het gebergte dat zicht over Marokko en Algerije uitstrekt. Thema’s van eer, wraak, menselijkheid en samenleving maar ook het prachtige landschap en natuurlijk de muziek van Nike Cave maakte het tot een speciale filmvertoning. Men heeft genoten, het was een mooie avond.

 Verslag filmavond 6 oktober / City / The Theory of Evertything

Veel bijval voor 'The Theory of Everything'.
Het waargebeurde verhaal van de Britse natuurkundige Stephen Hawking met de film 'The Theory of Everything' werd heel goed bezocht. Eddie Redmayne die de rol van Stephen op zich nam won voor zijn fantastische vertolking de Oscar 2015 voor Beste Acteur. De film kon op veel bijval rekenen. De waardering gaf dat ook aan 4,55. De verdeling: 58,5% ZEERGOED, 38,5% GOED en 3% REDELIJK. Ook veel niet-leden waren op deze prent afgekomen. Het thema ALS heeft daarin zeker meegespeeld.
Hieronder: In het City theater waren de 98 stoelen op het balkon al snel uitverkocht. De 'gewone' stoelen in de grote zaal werden ook al snel bezet.

 Verslag filmavond 13 oktober / Het Gasthuis / Far from the Madding Crowd

Veel meer vrouwen dan gewoonlijk kwamen op deze film af. Het voetbal kan een rol hebben gespeeld maar we denken eerder het thema nl. een romantische boekverfilming. Jac gaf voor aanvang van de film aan dat regisseur Thomas Vinterberg, mede oprichter van Dogma 95, wel een totaal ander film heeft afgeleverd dan Festen, Submarino en Jagten die de Filmclub allemaal heeft vertoond. Mede daardoor hadden elke bezoekers moeite met wat ze van de film vonden. Het is grappig om te zien hoe men wikt en weegt om een keuze te maken. Een prachtig gevulde zaal waardeerde de film met een heel mooie 4,18. De verdeling: 31% ZEERGOED, 56,5% GOED en 12,5% REDELIJK.
Volgende week weer een film over de liefde. Dit keer een zeer gevoelige en invoelbare.

 Verslag filmavond 20 oktober / Het Gasthuis / Lilting

Wederom veel bezoek bij de filmvoorstelling in Het Gasthuis. De semi autobiografische 'LILTING' van regisseur Hong Khaou was tevens zijn debuut. Het is een gevoelige, ingetogen en sympathieke thema-film over haperende communicatie en helende liefde. Waar cultuur en taal afstand creëren brengt medeleven de mensen weer tot elkaar. Ook voor ‘kleine films’ is bij de Filmclub plaats. Het publiek waardeerde de film met 3,60 sterren. De verdeling: 9,3% ZEERGOED, 41,9% GOED en 48,8% REDELIJK.
Volgende week onze maandelijkse wereldcinema ditmaal uit Rusland.

 Verslag filmavond 27 oktober / Het Gasthuis / Thema: Wereldcinema

Jac was echt in zijn nopjes tijdens de filmavond van afgelopen dinsdag bij de vertoning van de Russische film 'Leviathan'. Hij gaf in zijn voorwoord aan dat zijn liefde voor de cinema definitief werd door de Russische film. De basis van dit alles was de vertoning van de film 'Nostalghia' van de Rus Andrej Tarkovsky tijden het IFFR in 1983.
Vanavond dus 'Leviathan' over macht en onmacht in de Russische samenleving. Locatie was een klein stadje in de buurt van de Barentszzee. Kolia woonde daar met zijn jonge vrouw en zijn zoon. De burgemeester wil hem uitkopen om op die plaats iets moois te maken voor hemzelf.
Prachtige fotografie in een desolate omgeving waar elk sprankje hoop op een beter leven ver te zoeken was.
Het vergt wat van de toeschouwer om ruim 2 uur dit schouwspel te aanschouwen.
Het Schijndelse publiek beoordeelde deze speciale wereldcinema met een, ook voor Jac, zeer hoge waardering nl. 4,21.
De verdeling 31% ZEERGOED, 59% GOED en 10% REDELIJK.
Dank voor de mooie avond!

 Verslag filmavond 3 november / City / Coming Home

Het ingetogen liefdesdrama uit China 'Coming Home' werd gewaardeeerd met een heel mooie score nl. 4,33. De verdeling: 45,6% ZEERGOED, 43,7% GOED, 8,7% REDELIJK en 2% SLECHT. Ook werd op deze avond het nieuwe programma t/m 2 februari 2016 uitgereikt.

 Verslag filmavond 10 november / Het Gasthuis / My Old Lady

Deze avond met meer ontspanning dan gemiddeld naar een film kijken met een glaasje wijn op tafel. De feelgoodfilm 'My Old Lady' werd druk bezocht. Waardering 3,87 met een verdeling: ZEERGOED 21,7%, GOED 69,6% en REDELIJK 8,7%.
Volgende week een meer serieuze film waarbij een onderwijzer een klas in toom probeert te houden.

 Verslag filmavond 17 november / Het Gasthuis / Les Héritier

Franse film maakt indruk bij vertoning in Het Gasthuis.
Zeker na de aanslagen in Parijs dit weekend was het een bijzondere filmavond met de film 'Les Héritiers'.
In de Franse film staat een lerares voor een multiculturele klas op een middelbare school en probeert de jongeren in toom te houden, of beter gezegd een perspectief te bieden tot samenwerken.
Deze extra 'laag' in de film werd door iedereen gevoeld. Er werd druk gepraat in de pauze en na afloop. De meest gehoorde opmerking was "deze film zou op elke middelbare school vertoond moeten worden".
Waardering een zeer hoge 4,66. De verdeling: ZEERGOED 65,6% en GOED 34,4%.

 Verslag filmavond 24 november / Het Gasthuis / The Dark Horse
Met 'The Dark Horse' werd het publiek getrakteerd op een prima speelfilm uit Nieuw-Zeeland. De film behaalde begin dit jaar de publieksprijs tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam. Ook in Schijndel was het genieten. Op deze drukke filmavond kwam de waardering voor de film uit op een prachtige 4,55. De verdeling: 58,3% ZEERGOED, 38,3% GOED en 3,4% REDELIJK.
 Verslag filmavond 1 december / City / La Famille Belier
De film 'La Famille Bélier', van afgelopen dinsdag, werd druk bezocht en prima gewaardeerd. Opmerkingen als "schitterende film die ook erg geraakt heeft", "prachtige dingen erin", ontroerend en een heel mooi lied. De waardering 4,65 en dat is de 5de plaats in ons jaaroverzicht 2015. De verdeling: 67,1% ZEERGOED, 30,8% GOED en 2% REDELIJK.
 Verslag filmavond 8 december / Het Gasthuis / Boychoir

Het was gezellig druk bij de film 'Boychoir'. Een film die wel past in de tijd van het jaar met december en kerst. De waardering was goed met 4,11.
De verdeling: 26,3% ZEERGOED, 57,9% GOED en 15,8% REDELIJK.

 Verslag filmavond 15 december / Het Gasthuis / Amy
Topdrukte bij de documentaire AMY over Amy Winehouse. Relatief veel jongeren dan normaal waren op deze ruim 2 uur durende film afgekomen.De waardering 4,31. De verdeling: ZEERGOED 41,2%, GOED 49,5%, REDELIJK 8,2% en SLECHT 1,1%. Volgende week de laatste film van dit jaar.
 Verslag filmavond 22 december / Het Gasthuis / 50 concerten rond .....

De laatste film van dit jaar werd niet druk bezocht maar wel heel goed gewaardeerd. De documentaire '50 concerten rond de wereld' kreeg een waardering van 4,47. De verdeling: ZEERGOED 55,5%, GOED 33,3% en REDELIJK 11,2%.

Filmavonden 2016 klik hier

Filmtitels Het Gasthuis

Wil je de filmtitels weten die we vertonen in Het Gasthuis log dan hier in. Registreer eerst. Daarna kun je met je persoonlijke password inloggen.