Filmclub mannetje LL

  • Filmclub 2020
Verslag filmavonden 2017
 Verslag filmavond 3 januari / City / El Olivo
De eerste film van 2017 'El Olivo' werd goed gewaardeerd door het publiek en kreeg 4,25 sterren. De verdeling: 36,9% ZEERGOED, 52,6% GOED, 9,5% REDELIJK en 1% SLECHT. Een mooi begin van 2017. Dat het een mooi jaar mag worden.
  Verslag filmavond 10 januari / Het Gasthuis / Boekverfilming
 Veel belangstelling voor de boekverfilming van 'Nooit meer slapen' Beyond Sleep van regisseur Boudewijn Koole. In de verstilde film moest de kijker de gedachten, de verwarde ziel, de eenzaamheid en de waanzin van Alfred zien te voelen. De verfilming van het boek van W.F. Hermans kreeg een waadering van 3,78 sterren. De verdeling: 10,2% ZEERGOED, 61,0% GOED, 25,4% REDELIJK en 3,4% SLECHT. Een mooie avond en een mooie score!
Verslag filmavond 17 januari / Het Gasthuis /  Spaanse film
We besteden dit jaar extra aandacht aan Spaanse films en zullen ook meer variatie in ons filmprogramma brengen door meer spannende films te programmeren. Clubleden hadden daar ook al eens om gevraagd. Deze twee punten, Spaans en spannend, waren aanwezig in 'La Isla Minima'. De druk bezochte pittige thriller, prachtig in beeld gebracht door Alberto Rodríguez, was spannend en kreeg een mooie waardering van 4,06. De verdeling: 17% ZEERGOED, 61,7% GOED, 21,3% REDELIJK.
Verslag filmavond 24 januari / Het Gasthuis / Publiekslieveling 
Hoge waardering voor de Oscar 2017 genomineerde film ‘Land of Mine’. Het waargebeurde verhaal dat tijdens het IFFR 2016 de publieksprijs won behaalde 4,55 sterren. Dat het een aangrijpende en spannende film was kon je merken aan het publiek, je kon een speld horen vallen tijdens de projectie. De verdeling: 57,1% ZEERGOED, 40,5% GOED en 2,4% REDELIJK.
Op naar het International Film Festival Rotterdam 2017!
 Verslag filmavond 31 januari / Het Gasthuis / Thema: Chili 
De Chileense documentaire 'El Botón de Nácar' werd door veel mensen bezocht. Ook door veel nieuwe bezoekers die speciaal voor een film over Chili kwamen. De waardering 4,20. De verdeling: 35,3% ZEERGOED, 49,0% GOED en 15,7% REDELIJK.
  Verslag filmavond 7 februari / City / Eye in the Sky
 De spannende thriller 'Eye in the Sky' met Helen Mirren en Alan Rickman werd zeer hoog gewaardeerd. Het uiterst strak gemonteerde en actuele verhaal kreeg een score van 4,65. De verdeling: 71% ZEERGOED, 23,7% GOED, 4,3% REDELIJK en 1% SLECHT. Een mooi begin van de maand.
Verslag filmavond 14 februari / Het Gasthuis / Thema: Palestina  
De film The Idol is gebaseerd op het leven van Mohammed Assaf. Hij groeide op in een van de overbevolkte vluchtelingenkampen in Gaza. Voor 2013 had niemand van hem gehoord, daarna rees zijn ster op spectaculaire wijze. Als winnaar van de pan-Arabische talentenshow Arab Idol gaf hij de Palestijnen een stem. Het aanwezige publiek gaf de film een waardering van 4,38. De verdeling: 44,8% ZEERGOED, 48,3% GOED, 6,9% REDELIJK.
Komende dinsdag 21 februari een film over bipolaire stoornis.dol gaf hij de Palestijnen een stem. Het aanwezige publiek gaf de film een waardering van 4,38. De verdeling: 44,8% ZEERGOED, 48,3% GOED, 6,9% REDELIJK.
 Verslag filmavond 21 februari / Het Gasthuis / Thema: Bipolaire stoornis 
De thema-film over bipolaire stoornis werd erg druk bezocht. De film laat het persoonlijke verhaal zien van regisseuse en scenarioschrijfster Maya Forbes. Bezoekers vonden de gebeurtenissen in de film heel herkenbaar. Ook het spontane spel van de kinderen werd opgemerkt. Het oudste meisje werd gespeeld door de dochter van de regisseuse. De waardering kwam dan ook uit op een mooie 3,96 sterren. De verdeling: 17,5% ZEERGOED, 63,2% GOED, 17,5% REDELIJK en 1,8% SLECHT.
 Verslag filmavond 28 februari / Het Gasthuis / Down to Earth 
 Een mooie en inspirerende avond met de documentaire Down to Earth. Het publiek kon tevens op deze jaarlijkse spirituele filmavond genieten van de TEDx van Rolf Winters die hij hield in 2014. Het nagesprek werd verzorgd door Birgit Vandermeulen. De documentaire kreeg een prachtige 4,47 sterren. De verdeling: 55,8% ZEERGOED, 35,8% GOED, 8,4% REDELIJK.
Verslag filmavond 2 maart / Het Gasthuis / Down to Earth 
Ook de tweede avond met de documentaire Down to Earth op 2 maart was uitverkocht. Het nagesprek werd ook nu verzorgd door Birgit Vandermeulen. De film kreeg een score van 4,25 sterren met een verdeling: 40,2% ZEERGOED, 46% GOED, 12,7% REDELIJK en 1,1% SLECHT. Tijdens het voorprogramma werd de TEDx event van Rolf Winters vertoond over zijn besluit op zoek te gaan naar de Keepers of the Earth.
We hebben de bezoekers twee mooie avonden kunnen aanbieden.
Verslag filmavond 7 maart / City / Julieta 
De vrouwenfilm van Pedro Almodóvar Julieta kreeg één dag voor Internationale vrouwendag (8 maart) in het City theater een heel mooie 4,31 sterren van de bezoekers. De verdeling: 44,4% ZEERGOED, 42,3% GOED, 13,3% REDELIJK. Rood was even terug in de cinema.
 Verslag filmavond 14 maart / Het Gasthuis / Boekverfilming

Het komisch drama 'Een man die Ove heet', een boekverfilming uit Zweden, was een aangename verrassing voor de bezoekers. Het leidt tot het besef dat Ove niet alleen maar een zeurpiet is, maar een groot gevoel heeft voor rechtvaardigheid en behoefte heeft aan duidelijkheid en orde in een leven dat is getekend door verlies en tragiek. Een prachtige balans tussen feelgood en serieuze zaken. De waardering kwam uit op 4,39 sterren. De verdeling: 42,8% ZEERGOED, 53,6% GOED, 3,6% REDELIJK.

  Verslag filmavond 21 maart / Het Gasthuis / Thema: Dilemma
 Het thema 'dilemma' met de film '24 Wochen' was een pittige. Op de internationale dag voor mensen met het Downsyndroom is een echtpaar in verwachting van een kind met het Downsyndroom. Daarnaast heeft de ongeborene nog een hartafwijking. De dilemma's stapelen zich op. Als kijker word je op een hele oprechte wijze deelgenoot gemaakt van deze bijna onmenselijke beslissing waar een mens voor gesteld kan worden. Vooral het einde is pittig. Het aanwezige publiek waardeerde de film met een 4,13. De verdeling: 25% ZEERGOED, 62,5% GOED, 12,5% REDELIJK.
Verslag filmavond 28 maart / Het Gasthuis / Thema: Wereldcinema
 Tijdens onze maandelijkse wereldcinema vertoonde we ‘Charlie’s Country’ een speelfilm over een Aboriginal. Het publiek waardeerde deze speelfilm met 3,87 sterren. De verdeling: 21,1 % ZEERGOED, 44,7% GOED en 34,2% REDELIJK.
De avond werd verzorgd door Ellen, Edith en Marc. Jac moest deze keer verstek laten gaan. De eerste keer in 23 jaar.
En ..... alles liep natuurlijk op rolletjes!
Verslag filmavond 4 april / City theater / Tonio
De boekverfilming TONIO van regisseur Paula van der Oest die we dinsdag 4 april vertoonde in het City theater werd gewaardeerd met 4,23 sterren.
De verdeling: 34,3 % ZEERGOED, 54% GOED, 9,9% REDELIJK en 1,8% SLECHT.
Na de filmvertoning maakte veel meer bezoekers dan normaal gebruik van de verbouwde "Shooter" ruimte voor een nadrink.
Verslag filmavond 11 april / Het Gasthuis / Thema: Animatie
Goede waardering voor 'The Red Turtle' is de eerste lange animatiefilm van Michael Dudok de Wit. Voor aanvang zijn Oscarwinnende animatiefilm 'Father and Daughter' vertoond. Waardering 'The Red Turtle' 4,28 sterren. De verdeling: 37,5 % ZEERGOED, 52,5% GOED en 10% REDELIJK.
Verslag filmavond 18 april / Het Gasthuis / Thema: Spaanse film
Hoge waardering voor de Spaanse film 'Truman'. Op humoristische en ontroerende wijze wordt geschetst hoe twee vrienden samen op pad gaan om voorbereidingen te treffen voor wat onvermijdelijk gaat komen. Waardering 4,5 sterren. De verdeling: 50% ZEERGOED en 50% GOED.
 Verslag filmavond 25 april / Het Gasthuis / Wereldcinema
Nieuwe nr. 1 
Tanna, de speelfilm die Filmclub Schijndel afgelopen dinsdag heeft vertoond in Het Gasthuis, is de nieuwe nr. 1 in de lijst van beste film 2017. Tanna is gebaseerd op ware gebeurtenissen en uitgevoerd door een van de laatste traditionele stammen in de Zuid-Pacific. Het Yakel volk op Tanna leeft in het bosrijke en bergachtige gebied nabij een actieve vulkaan. Ondanks het contact met de moderne wereld wisten ze hun taal, religie en sociale structuur te behouden. Waardering 4,69 sterren. De verdeling: 69% ZEERGOED en 31% GOED. 
 Verslag filmavond 2 mei / City theater / I' Daniel Blake
Wederom een nieuwe nr. 1 
Het sociale drama 'I Daniel Blake' werd dinsdag 2 mei vertoond in het City theater. Voorafgaand vertoonden we een deel uit de documentaire over regisseur Ken Loach die volgende maand 80 jaar wordt. De film score was zo hoog dat het nu de nieuwe nr. 1 is in onze rubriek beste film van 2017. Waardering 4,70 sterren. De verdeling: 72,4% ZEERGOED, 25,5% GOED en 2,1 REDELIJK.
Verslag filmavond 9 mei / Het Doekje / speciale film 1/4
De eerste vertoning van de serie van 4 bij Jac thuis in zijn 'Het Doekje' werd 'Kurai Kurai' een speelfilm uit Kirgizië. In het kleinste filmtheater van Schijndel in een informele sfeer met een drankje naar een mooie film kijken heeft toch iets speciaals. In het nagesprek werd duidelijk dat men het een mooie poëtische film vond.
 Verslag filmavond 16 mei / Het Doekje / speciale film 2/4
De tweede vertoning in Het Doekje was de film KID van de Belgische cineaste Fien Troch. Men kon deze verstilde film goed waarderen. 
 Verslag filmavond 22 mei / Het Doekje / speciale film 3/4
De derde film dit jaar in Het Doekje is de meest lastige van de 4 vertoningen. Somnambuul van regisseur Sulev Keedus is een krachtig en rauwe, bijna fysieke, film die het publiek danig op de proef stelt. Tot verbazing van Jac bleef iedereen zitten en kon men de film heel goed waarderen. Er werd nog ruim over nagepraat. Het was een prima avond.
 Verslag filmavond 30 mei / Het Doekje / speciale film 4/4
De laatste van 4 speciale films was de film 'The House of Sand'. Het is een Braziliaans drama over drie generaties vrouwen die proberen te overleven in de woestijn. Een aparte film in een aparte omgeving.
 Verslag filmavond 6 juni / City theater / Moonlight
De film 'Moonlight' was een prachtige afsluiting van onze filmprogramma van het eerste deel van dit jaar. Veel meer jongeren dan gewoonlijk bezochten de film. 'Moonlight' kreeg een waardering van 4,23. De verdeling 44% ZEERGOED, 47% GOED en 19% REDELIJK. Een fijne vakantie! 
Verslag OPEN DOEK 2017 25 augustus / 't Spectrum 
Lekker buiten kunnen projecteren op het Jet Geerkensplein het plein voor 't Spectrum. Prachtige temperatuur, goed gewaardeerde film ('Captain Fantastic') en zo'n 250 bezoekers. Zo kunnen we de eerste openluchtvertoning van 2017 het best omschrijven.
Team open doek 2017 Filmclub kl
Verslag OPEN DOEK 2017 1 september / 't Spectrum 
De tweede OPEN DOEK 2017 film was 'Demain Tout Commence' die we helaas binnen moesten vertonen. Het had de halve middag geregend en de vooruitzichten waren twijfelachtig. We kregen meerdere keren te horen dat het een heel mooie film was. Leuk.
OPEN DOEK 2017 a
Verslag filmavond 4 september / City theater / Frantz
Mooie film. De speelfilm FRANTZ van regisseur Francois Ozon werd dinsdag in het City theater met veel instemming ontvangen. Er werd nog veel nagepraat over deze mooie en ingetogen film die bleef boeien. De waardering: ZEERGOED 31,3%, GOED 56,7% en REDELIJK 11.9%. Dit gaf een score van 4,19.
Verslag filmavond 12 september / Het Gasthuis / Echtscheiding
Het verhaal van de film ging over een echtpaar met twee kinderen die op het punt staan te gaan scheiden. We krijgen een inkijkje in hun strijd die van dichtbij door de camera werd gevolgd. De speelfilm "L'économie du Couple" werd door het aanwezige publiek wisselend beoordeeld. Van slecht tot zeergoed. De verdeling: ZEERGOED 11,1 %, GOED 51,9%, REDELIJK 33.3% en SLECHT 3,7%. De totaal waardering kwam uit op 3,70. 
Verslag filmavond 19 september / Het Gasthuis / NFF
Op de vooravond van het Nederlands Film Festival (20-29 sept.) vertoonde we 'Verdwijnen' van regisseur Boudewijn Koole uit 2017. Er was veel belangstelling voor deze subtiele film met Rifka Lodeizen in de hoofdrol in zowel beeld als geluid. De waardering: ZEERGOED 35,9 %, GOED 46,1%, REDELIJK 15,4% en SLECHT 2,6%. De totale score 4,15. 
Verslag filmavond 26 september / Het Gasthuis / Wereldcinema
Elke laatste dinsdag van de maand een wereldcinemafilm. Deze keer de Oscar winnaar 2017 van niet-engelstalig films 'The Salensman' van regisseur Ashar Farhadi. Een prima opkomst bij deze Iraanse film. De waardering: 20% ZEERGOED, 52,5% GOED en 27,5% REDELIJK. De totale score kwan uit op 3,93. Prima toch.
Verslag filmavond 3 oktober / City theater / Lion
Topdrukte afgelopen dinsdag bij de film Lion. Stoelen moesten worden bijgezet. Het waargebeurde verhaal van 'Lion' werd heel goed ontvangen en is nu de nummer 1 van onze score-lijst. De waardering: 84,5% ZEERGOED, 14% GOED en 1,5% REDELIJK. De totale score kwam uit op 4,84. Lion is de indrukwekkende verfilming van het boek 'Mijn lange weg naar huis', van Saroo Brierley. Dit boek hebben we verloot onder de Filmclub leden, Marian van Osch was de gelukkige.
Winnaar boek LION
Verslag filmavond 10 oktober / Het Gasthuis / Familiebanden
Er werd veel tijd genomen om het verhaal van 'Manchester by the Sea' te verbeelden, dit om de pijn van de hoofdpersoon invoelbaar te maken. Het publiek had de juiste voelsprieten om deze film te waarderen 52% ZEERGOED, 32% GOED en 16% REDELIJK. De score kwam uit op 4,36. 
 Verslag filmavond 17 oktober / Het Gasthuis / Kwetsbaar kind
De Belgische film 'Le Ciel Flamand' werd goed gewaardeerd. We konden een paar nieuwe gezichten begroeten die de accommodatie van Het Gasthuis prachtig vonden. De waardering voor de film was: 19,3% ZEERGOED, 71% GOED en 9,7% REDELIJK. De totale score kwam uit op 4,10.
Verslag filmavond 24 oktober / Het Gasthuis / Thema: talent 
 Het was een mooie en drukke avond met de film 'The man who knew Infinity'. De film vertelt het waargebeurde verhaal van Srinivasa Ramanujan, een autodidacte maar briljante wiskundige uit het Indiase Madras die werd toegelaten op de prestigieuze universiteit van Cambridge. De waardering voor de film was: 30,2% ZEERGOED, 53,5% GOED en 16,3% REDELIJK. De totale score kwam uit op 4,14.
Verslag filmavond 7 november / City / Rerarer Les Vivants
 Een integer en prachtig gemaakte speelfilm over orgaandonatie dat waren de reacties op de film 'Reparer Les Vivants'. De creatieve cinematografie (Tom Harari) maar ook de meeslepende muziek (Alexandre Desplat) vielen op. De waardering voor de film was: 35% ZEERGOED, 56,6% GOED en 8,4% REDELIJK. De totale score kwam, zeker voor een dergelijk thema, uit op een mooie 4,27.
Verslag filmavond 14 november / Het Gasthuis / Thema: Power vrouwen
De power vrouwen in Hidden Figures stonden hun mannetje. Mooie waardering van de film 45% ZEERGOED, 50% GOED, 5% SLECHT.
Verslag filmavond 21 november / Het Gasthuis / Thema: Berroerte
De boekverfilming 'Sprakeloos' werd afgelopen dinsdag zeer goed gewaardeerd, 46% ZEERGOED en 54% GOED. Prachtig gespeeld en in beeld gebracht. Zeker de creatieve montage verdiend een pluim. De totale score kwam uit op 4,46 sterren.
Verslag filmavond 28 november / Het Gasthuis / Mongolië
De wereldcinema documentaire 'The Eagle Huntress' werd afgelopen dinsdag bij Filmclub Schijndel zeer goed gewaardeerd. Het verhaal ging over de jonge Aisholpan die net als haar vader en opa een adelaarsjager wilde worden in het huidige Mongolië.
Waardering: 60,5% ZEERGOED en 39,5% GOED.
De totale score kwam uit op 4,60 sterren.
Verslag filmavond 5 december / City theater / The Day Will Come
Op 5 december worden kinderen verwend met cadeautjes. Filmclub Schijndel vertoonde op 5 december het waargebeurde verhaal over kinderen in een liefdeloze omgeving in de film ‘The Day Will Come’. Door juist deze film op sinterklaasavond te vertonen werd het contrast met het gezellige Sinterklaasavondje alleen maar versterkt.
De waardering van de film: ZEERGOED 74%, GOED 25% en REDELIJK 1%. De totale score kwam uit op 4,73. De film staat nu op nr. 2 van beste film 2017.
Ook in de komende 3 films geven we de kinderen een podium.
Verslag filmavond 12 december / Het Gasthuis / Kracht v.h. kind 2/4
De tweede film die Filmclub Schijndel vertoonde van het thema 'De kracht van het kind' met de Spaanse 'Summer 1993' werd niet druk bezocht en de waardering was laag. Het autobiografische verhaal van regisseuse Carla Simon vond men te traag en te weinig inspirerend. De waardering 3,6 sterren met de verdeling: GOED 60% en REDELIJK 40%.
Verslag filmavond 19 december / Het Gasthuis / Kracht v.h. kind 3/4
 De derde film met het thema 'De kracht van het Kind' was Sami Blood. In deze film werd de aandacht gevestigd op de Sami gemeenschap in het noorden van Scandinavië. Een fraai gefilmd drama, waarin debutante Lene Cecilia Sparrok schittert als standvastige tiener die haar eigen cultuur verloochent om 'erbij te horen'.  Waardering: 4,04. De verdeling: ZEERGOED 22%, GOED 61% en REDELIJK 17%. 

Filmtitels Het Gasthuis

Wil je de filmtitels weten die we vertonen in Het Gasthuis log dan hier in. Registreer eerst. Daarna kun je met je persoonlijke password inloggen.