Filmclub mannetje LL

  • Filmclub 2020
Verslag filmavonden 2013
Verslag Filmclubavond  17 december  / The Only Son
Elke maand een wereldcinemafilm bij Filmclub Schijndel.
Het was mooi druk bij de filmvertoning van "The only son" in Het Gasthuis. 
Ook de waardering mocht er zijn: ZEERGOED: 39%, GOED: 57,1% en REDELIJK: 3,9%. 
Een totale waardering van 4,28. Een mooie afsluiting van het filmjaar 2013.

Op 7 januari gaan we verder met "Nachttrein naar Lissabon".
Verslag Filmclubavond  13 december  / Natuur 
Een extra filmvertoning nu op vrijdag. Een mooi aantal bezoekers, waaronder enkele jongeren, bezocht deze extra vertoning en waardeerde de nederlandse natuurfilm hoog nl. met een 4,56. ZEERGOED: 67%, GOED: 29,3%, REDELIJK: 3,7%.
Verslag Filmclubavond  10 december   / Die Wand 
Een mooie en boeiende filmavond met een voor de Filmclub niet alledaagse film. Afwijkend maar oh zo prachtig.
Martina Gedeck (Das Leben der Anderen) draagt de verfilming van het gelijknamige boek van Marlen Haushofer uit 1963 nagenoeg in haar eentje en levert een unieke acteerprestatie, geholpen door de betoverend mooie beelden van het landschap (Oostenrijk)dat haar door de seizoenen heen omringt.
Het publiek waardeerde de film als goed 4,04.
ZEERGOED: 29,7%, GOED: 55,4%, REDELIJK: 14,9%
Ik heb mensen gesproken die het boek gaan lezen. Mooi toch.
Verslag Filmclubavond  3 december  / A Late Quartet 
A Late Quartet, een mooie decemberfilm werd gewaardeerd met een 4,1. Dat het weer winter wordt was ook een klein beetje in de zaal te voelen. Warm is anders. We zullen de beheerder er op aanspreken.
Verslag Filmclubavond  26 november  / Wadjda 
Sinds 2005 vertoont Filmclub Schijndel maandelijks een wereldcinemafilm. Deze keer de film Wadjda, de eerste cinemafilm uit Saoedi-Arabië. Jac had de film gezien tijdens het International Filmfestival Rotterdam begin dit jaar. Tijdens die vertoning was ook de regisseuse van de film Haifaa Al-Mansour aanwezig en was het mogelijk met haar praten. De omstandigheden waaronder zij heeft moeten werken (omdat ze vrouw is) waren zeer lastig. Daarom is het zeer opmerkelijk dat de eerste cinemafilm is gemaakt door een vrouw met een vrouwenthema in een land zonder bioscopen. Er werd ook nog gevraagd naar de muziek in de film. Deze is van Max Richter.
Muziek / ITunes
Film waardeerding: ZEERGOED 45,7%, GOED 51,5% en redelijk 2,8%. Dat geeft een prima score van 4,5.
De volgende wereldcinema (17 december) zal afspelen in Tibet-Nepal.
Verslag Filmclubavond  19 november  / Ginger & Rosa 
GINGER & ROSA is een coming-of-age film die ook dit keer, gelijk aan de film van vorige week, door jongeren werd bezocht. Dat doet ons goed.

De vriendschap tussen de 2 meisjes is zeer inlevend en zeer innemend verfilmd. Je kunt de genegenheid en liefde die ze voor elkaar hebben, voelen.

De film van Sally Potter is een echte filmhuisfilm met een mooie en beschouwelijke traagheid. Maar het is vooral indrukwekkend hoe sterk de dertienjarige Elle Fanning het hoofdpersonage Ginger weet neer te zetten. De ondoorgrondelijke liefde en toewijding die Ginger voor haar vader en beste vriendin voelt wordt door Elle goed overgebracht naar het scherm. Hierdoor wordt de kijker dan ook extra geraakt wanneer beiden personen hun liefde verraden en Ginger haar pijn voor iedereen probeert te verbergen. Het zijn vooral de close-ups waarin Elle de radeloosheid en verlorenheid van haar personage met enkel een blik weet over te brengen naar de kijker.

Ook de muziekkeuze van o.a. Charlie Parker was verrassend.

De waardering was ZEERGOED 17,5%, GOED 64% en REDELIJK 17,5% dat geeft een score van een mooie 4,0.

Verslag Filmclubavond  12 november   / De rouille et d´os 
De rouille et d'os is een Frans-Belgische film uit 2012 van regisseur Jacques Audiard.
Jac gaf aan de titel van de film niet te kunnen duiden. De film is gebaseerd op het verhaal "Rust and Bone" van de Canadese schrijver Craig Davidson. 
Hij zou oorspronkelijk "Un goût de rouille et d'os" heten, de titel waaronder het verhaal in het Frans is vertaald.
Bij navraag slaat de titel op de smaak die men in de mond ervaart wanneer men een klap in het gezicht heeft gekregen.

Marion Cotillard en Matthias Schoenaerts zijn de belangrijkste reden waarom Audiard opnieuw scoort met zijn film. 
De aantrekkingskracht tussen hen beiden is op het eerste gezicht onwaarschijnlijk maar daardoor des te indrukwekkender. 
Ali heeft ondanks zijn fysieke verschijning iets kinderlijks in zich, en Stéphanie heeft ondanks haar kwetsbaarheid iets sterks in zich waardoor ze elkaar min of meer in balans houden. 
Juist die kruising tussen kwetsbaarheid en veerkracht maakt van "De rouille et d’os" een uitermate menselijk en realistisch werk.

Waardering voor "De rouille et d'os" ZEERGOED 34,5%, GOED 58,6% en REDELIJK 6,9%. Dit geeft een waardering van 4,28.

Verslag Filmclubavond  5 november  Hannah Arendt
Waardering 3,54, dat was even slikken. Het publiek was erg verdeeld: ZEERGOED: 12,6%, GOED: 47,2%, REDELIJK: 28,8%, SLECHT: 4,6% en ZEERSLECHT: 6,8%. We hadden voor de film Hannah Arendt wel een hogere waardering verwacht. Jac had vooraf nog kort een filmfragment laten zien van de echte Hannah Arendt. Enkele reacties waren, `te zwaar`, ´kon de aandacht er niet bijhouden`, ´als ik aan de zijkant had gezeten was ik vertrokken´. Volgende keer beter.
Verslag Filmclubavond  29 oktober  / Tambien La Lluvia
De wereldcinemafilm die we vertoonde op dinsdag 29 oktober in Het Gasthuis was Tambien la Lluvia. De film gaat over een filmploeg die het verhaal van Columbus wil vertellen. De film wordt opgenomen in Bolivia, maar daar vindt een oorlog plaats. De oorlog gaat niet over goud, maar over water (werkelijk gebeurd in 2000 en 2005). Waardering van onze bezoekers een heel mooie 4,5.
Verslag Filmclubavond  22 oktober  / Now is Good (Voor ik doodga)
Zeer hoge waardering voor de boekverfilming `Now is good` die de Nederlandse titel meekreeg `Voor ik doodga´. Ook het aantal bezoekers was hoger dan normaal. Waardering 4,65. Er waren ook bezoekers op de film afgekomen die het boek van Jenny Downham hadden gelezen. Eén van hen gaf aan dat het boek maar ook de film veel indruk maakte. 
 

Het was muisstil in de zaal met soms een snikje en een klein traantje.
Verslag Filmclubavond  8 oktober  / Life of Pi
Bekendere titels leveren meestal meer publiek op, zo ook deze avond. Ook hadden verschillende leden ons al eerder gevraagd of we Life of Pi zouden vertonen. Vanavond was het zover. Over het algemeen vertonen we geen fantasiefilms maar deze 3 dubbele Oscarwinnaar van dit jaar konden we niet overslaan. Waardering voor deze boekverfilming een mooie 4,13.
Verslag Filmclubavond  1 oktober / Fill The Void
We hebben met Fill The Void blijkbaar niet iedereen kunnen boeien. De film werd door enkelen als traag ervaren. Wij vonden het een beschouwelijke en innemende film met veel ruimte voor het ongesprokene. Een echte filmhuisfilm. De vorm, altijd heel bepalend in een film, was opvallend. Het strakke beeldkader was een mooie metafoor voor hun posities met weinig speelruimte in de Orthodoxe cultuur. De waardering liep van 1 (zeer slecht) naar 5 (zeer goed). Het merendeel gaf toch een goed en zeergoed. De waardering kwam uit op 3,48. 

Hoofdrolspeelster Hadas Yaron, die de rol van Shira speelt, werd op het Filmfestival van Venetië bekroond als beste actrice. FILL THE VOID werd overladen met vele prijzen en is de officiële inzending voor de Oscar Beste Buitenlandse Film van Israël.
Verslag Filmclubavond  24 september  / The Patience Stone
Vanavond de film “The Patience Stone” van Atig Rahimi. De film uit Afghanistan is gebaseerd op het gelijknamige boek, in Nederland uitgebracht als ‘Steen van Geduld’, dat onder andere de prix Goncourt won.

Waardering van ons publiek een mooie 4,37 (4=goed en 5=zeergoed). Het was een prima avond, met een echtpaar uit IRAN die de film konden volgen omdat er in de film Farsi werd gesproken (Farsi is de inheemse naam van het Perzisch). Ook waren er mensen die het boek hadden gelezen. Het boek werd goed gevolgd en men was onder de indruk van de verbeelding. Het is als organisatie telkens weer een genot te ervaren als het muisstil is tijdens een projectie, zo ook deze avond.

Het verhaal
Volgens een oude Perzische legende bestaat er een mysterieuze steen aan wie je alles kan toevertrouwen. Een steen die je voor je moet houden, terwijl je alles deelt; je verlangens, je pijn, je hele leven. De steen luistert. En op een dag barst de steen uiteen.
In een land dat verscheurd wordt door oorlog, waakt een mooie vrouw over haar ernstig zieke man. Hij is getroffen door een kogel in zijn nek en leeft sindsdien als een kasplant in volledige stilte. Op een dag begint de vrouw te praten tegen haar comateuze man. Het blijkt één lange biecht te zijn, waarin ze praat over haar jeugd, haar frustraties, haar eenzaamheid, haar dromen en haar verlangens.

Sinds 2005 vertoont Filmclub Schijndel maandelijks een wereldcinemafilm. 
Naast de gebruikelijke films in het City theater en in Het Gasthuis vertoont Filmclub Schijndel ook kwetsbare culturele waardevolle films uit o.a. Tibet, China, Afghanistan, Iran, Irak, Rusland, Zuid-Korea, Marokko, Zuid-Afrika, Zuid- en Midden-Amerika. Wij vertonen dit soort films om het vreemde dichterbij te halen en begrip te creëren voor andere culturen. Over het algemeen vragen deze films een andere manier van kijken. Het vergt een oog voor het kleine, het oorspronkelijke, de stilte, de rust, de traagheid, het innerlijke. Het zijn bijzondere films uit alle windstreken. Het zijn de wereldcinemafilms.

Verslag Filmclubavond  17 september  / Les Misérables
De waardering van de film Les Misérables was een prachtige 4,69. 

In de waarderingslijst staat deze film nu op nr. 2 na The Broken Circle Breakdown (4,80) en voor Jagten (4,64).
De gratis DVD van de film uitgereikt aan een bezoeker. Het was een bijzondere film vanwege het volledig gezongen verhaal en de lengte van 2,5 uur. Dat laatste was op te brengen omdat het een heel onderhoudende film was.
Verslag Filmclubavond  10 september  / Argo
Het weer was buiten onstuimig met veel regen. Iedereen kwam met paraplu binnen. En ondanks die paraplu waren er toch mensen goed nat geworden.  
Hoe zullen we het zeggen: "de echte trouwe bezoeker laat zich niet afschrikken door het weer".  

Ook binnen werd de bezoeker niet onberoerd gelaten met het spannende en waargebeurde verhaal van ARGO (Oscarwinnaar 2013). En spannend dat vond men gezien de opmerkingen na vertoning. De waardering was prima met 4,36.
Verslag Filmclubavond  3 september / A Royal Affair
Vanvond een totaal andere film dan die we "normaal" vertonen. A Royal Affair is het waargebeurde verhaal van koning Christian VII van Denemarken (1766).  
 
Het was even afwachten wat men van deze film vond. De waardering was een mooie 4,18.
Verslag Filmclubavond  30 augustus  / Song For Marion / Film-2 OPEN DOEK 2013
Vanavond stond een verrassingsfilm op het programma. De keuze viel op 'Song for Marion', een muzikale tragi-komedie van Paul Andrew Williams met een mooie rol voor Vanessa Radgrave. Ook vanavond meer mensen dan gewoonlijk bij OPEN DOEK. Het weer was prima, rond middernacht was het nog 18 graden. 

Hier een reactie van een bezoeker op de filmkeuze: 
Wat een prachtige film....over oud worden /zijn....
kracht en zin vinden om te leven ...door te gaan met leven...
het voor lief nemen van alle gebreken en vrede sluiten met een falend lijf....
strijden met de eeuwige zoektocht naar de zin van het leven, reden vinden om op te staan en dan....
de waarde van licht en liefde zien...en je rijk prijzen dat je iemand hebt gevonden die van je heeft gehouden...onvoorwaardelijk van je heeft gehouden...dan was het allemaal niet voor niks...
Een prachtig ontroerend einde waarbij ik vergat te ademen...
Gelukkig was het donker en hoefde ik mijn tranen niet te delen...om na een hele diepe zucht me heel gelukkig te prijzen dat ik daar nog niet ben en dat ik weer een hele zaterdag mag vullen....
Okè...mijn voelsprieten zijn gevoelig door het pad wat ik nu bewandel met mijn ouders...en ik hoor nog in het 
zwarte gat te zitten na "Camilla"... :) maar ik ben er stiekem uit...ik was er niet in...(sstt)....tijd is veel te kostbaar..
Ik schrijf haar nog een afscheidsbrief en dan is het klaar :-)

Dankjewel "filmclub Schijndel"...
voor alle tijd en inzet,ik voelde me welkom en heb er weer van genoten
Tot de volgende keer

OPEN DOEK 2013 was prachtig met heel veel bezoekers en mooi weer.  
Dank voor jullie komst.

Verslag Filmclubavond  23 augustus  / Love is all you need / Film-1 OPEN DOEK 2013

Verslag van OPEN DOEK door TVSchijndel 
Vrijdagavond om 21:30 uur begon de eerste van twee filmavonden in de openlucht bij 't Spectrum. Een heel drukke zevende editie werd het van het ''Open Doek'' filmvoorstelling van de Filmclub Schijndel. Ongeveer 250 mensen waren op de film ''Love is all you need'' afgekomen die te bekijken was op een scherm van 8 bij 4,5 meter. De ene bezoeker kwam met een deken, de andere met een kussen en een ander weer met eigen stoel en een koeltasje met drinken. TVSchijndel was erbij en maakte een video verslag van deze filmavond. De meeste mensen kwamen niet zozeer voor de film maar vooral voor de gezelligheid. De organisatie spreekt van opnieuw een geslaagde editie en kijkt met veel enthousiasme al naar aanstaande vrijdag als er weer een filmvoorstelling wordt gegeven in de openlucht. Welke film dit wordt wil de Filmclub nog niet zeggen want dat moet een verrassing blijven. De voorstellingen op het Jet Geerkensplein zijn gratis toegankelijk mede door sponsoring van SOS 700 en de medewerking van 't Spectrum.

Volgende week de tweede gratis openluchtfilm. We hopen dan ook op mooi weer.

Verslag Filmclubochtend  9 juni  / Violeta Went to Heaven / 1 Ander Festival
Op zondag ochtend om 11.00 uur, tijdens het 1 Ander Festival, de film "Violeta Went to Heaven" vertoond. De film werd door het publiek indrukwekkend genoemd. Het niet lineaire vertelde verhaal van zangeres en kunstenares liet het bewogen leven zien van Violeta Parra. De film werd goed ontvangen en nodigde velen uit meer van haar muziek en haar leven te gaan ontdekken. Er kwamen 50 bezoekers naar de film en dat is minder dan vorig jaar. Dat vinden we jammer. We hadden zelfs op meer gerekend. Na de filmvertoning vertrok men op naar de gratis fairtrade lunch op het festivalterrein. Daarna kon het festival pas goed los gaan door op de verschillende podia wereldmuziek ten gehore te brengen. Het was prachtig weer en dat trok een heel mooi aantal bezoekers naar het festivalterrein.
Verslag Filmclubavond  4 juni  / JAGTEN
Op deze zonnige avond hadden voor de film JAGTEN van Thomas Vinterberg toch nog 100 mensen het City theater verkozen dan voor een plekte in de tuin. Veel jongere bezoekers deze keer die toch anders reageren (lachen om drama) dan we normaal gewend zijn. De waardering was uitstekend nl. 4,64. 

A.s zondag de laatste filmvoorstelling voor de zomer. Dan vertonen we de Chileense film Violeta went to Heaven.
Verslag Filmclubavond  21 mei  / Io Sono L'Amore -- Locatie: Het Doekje -- film 3/3
Vanavond de laatste speciale film voor leden dit jaar. 
Men vond het een mooie Italiaanse film met in de hoofdrol actrice Tilda Swinton. Prachtige beelden en opvallende montage van het familie drama "Io Sono L'Amore".
Verslag Filmclubavond  21 mei / Wuthering Heights -- Locatie: Het Doekje -- film 2/3
Vanavond de tweede speciale film voor leden. 
Van de film Wuthering Heights van Andrea Arnold naar het boek van Emily Bronte werd wel het e.e.a. gevraagd van de toeschouwer. De bijna fysieke film, ruw, woest, stomachtig en aards, met nagenoeg geen muziek en heel beeldend met vele close-ups. Voor Jac was het duidelijk dit is een speciale film, geweldig. Nu kijken of andere dat ook vonden. De reacties waren "indrukwekkend" en "speciale film". Mooi toch.

Volgende week de laatste voorstelling dit jaar in Het Doekje.

Verslag Filmclubavond  14 mei  / Planet of Snail -- Locatie: Het Doekje -- film 1/3
Vanavond de eerste speciale film voor leden in "huiskamersetting" bij Jac. Het betreft de film "Planet of Snail" van Sung-Jun Yi die in 2011 de prijs voor beste lange documentaire won op het internationaal documentairefestival IDFA in Amsterdam. De film werd door de aanwezige bezoekers goed ontvangen.
Verslag Filmclubavond  7 mei  / The Broken Circle Breakdown
Het was een heftige avond waar na afloop van de film verschillende mensen openlijk te kennen gaven gehuild te hebben.  
Een prachtige film met veel emotie en mooie muziek en dat was heel duidelijk te zien aan de score nl. 4.8, de hoogste waardering tot nu toe dit jaar.

Het verhaal 
Als Elise en Didier elkaar ontmoeten is het liefde op het eerste gezicht. Ze zijn echter totaal verschillend. Zij heeft haar eigen tattooshop, hij speelt banjo in een band. Hij praat, zij luistert. Hij is overtuigd atheïst en tegelijkertijd een naïeve romanticus. Zij is de nuchterheid zelve. Wanneer dochter Maybelle geboren wordt, is hun geluk compleet. Maar het lot slaat toe als Maybelle ernstig ziek wordt. Kan een relatie dit gevecht doorstaan als twee personen zo van elkaar verschillen of laat de liefde je op het belangrijkste moment dan toch in de steek?

‘The Broken Circle Breakdown’ is een intens liefdesverhaal, vol passie en muziek. Over hoe liefde het noodlot overwint en soms ook niet.

Verslag Filmclubavond  23 april / Getting home
Leuke avond met deze wereldcinema film uit China. In de komische road movie "Getting home" sleept Zhao zijn dode vriend langs de absurde situaties op het Chinese platteland op weg naar zijn geboortedorp. We hebben reeds eerder een film vertoond van Zang Yang. Dat was het gevoelige "Shower" die in 2000 het Rotterdam Filmfestival had gewonnen. 

Zhao ontwikkelt sympathie bij vele mensen die hij op zijn reis ontmoet. Hij krijgt respect wanneer hij vertelt over zijn doel, en wordt aangemoedigd wanneer hij niet ingehaald wil worden door een koe en een race met het dier aangaat. Ondanks dat hij zich aansluit bij een begrafenis om gratis te kunnen eten, en hij zelfs het dode lichaam laat doorgaan als slapende dakloze om geld te werven, wordt dit graag door de vingers gezien. De sympathieke Zhao heeft onze harten al gestolen. Het doel heiligt de middelen.

Ook de uiteenlopende personages die betrokken raken bij Zhao`s reis halen de zwaarmoedigheid uit de lucht. Zo blijkt de oude man van wie hij de begrafenis bijwoont niet dood te zijn. Hij heeft zijn eigen uitvaart geënsceneerd om te kijken hoe het eruit zou zien als hij geliefd was. De scéne wordt echter nooit dramatisch. Het zelfverzekerde personage dat na zijn eigen uitvaart een kop thee drinkt en Zhao helpt met het vinden van een vervoersmiddel is eerder absurdistisch en humoristisch te noemen. Ook de behulpzame trucker die ontroostbaar liefdesverdriet heeft wordt eerder clownesk dan hartverscheurend neergezet. 
  
Waardering voor deze film, waarbij regelmatig werd gelachen, was 4,20. Een prima score.

Verslag Filmclubavond  16 april / Company Orheim
Wederom een boekverfilming. Deze keer het boek "Company Orheim" van de Noorse Tore Renberg. Deze films is het laatste deel van een drieluik van zijn hand. De waardering van deze "Comping of age" film was een mooie 4.08. Het aantal bezoekers viel wat tegen.
Verslag Filmclubavond  9 april / Anna Karenina
Dinsdag 9 april de boekverfilming, van het tragische liefdesverhaal gebaseerd op het wereldberoemde boek van Leo Tolstoy, Anna Karenina vertoond. Een mooi aantal bezoekers is hierop afgekomen. Regisseur Joe Wright (Atonement, Pride & Prejudice) maakte er weer een geweldig beeldend feest van. Met een enorme vaart, zeker bij het eerste deel van de film, wist hij het publiek te boeien. Bij verschillende scènes was heel duidelijk zijn hand te herkennen. Een geweldige vondst was het om het volledige theaterdecor te gebruiken. Aan alle kanten van het theater kwamen de buiten-scènes naar binnen en de binnen-scènes naar buiten. Een dergelijke prent komt toch altijd heel mooi over op groot beeld en blu-ray. De waardering voor deze kunstzinnige film was prima 4,26. 
Verslag Filmclubavond  2 april / AMOUR
Hogere waardering dan we hadden verwacht nl. 4,34. Trage films worden over het algemeen minder goed gewaardeerd in Schijndel. Er waren verschillende mensen die het waarderingsformulier niet wilde inscheuren. Men kon geen keuze maken en dat is begrijpelijk. Het was rumoerig tijdens de vertoning, iets wat we niet kennen bij de Filmclub. We weten wel dat een bekende film ander publiek trekt, maar we hebben dat al meer gedaan. Dus toch opvallend. Het publiek heeft twee keer verschrikt gereageerd (hand uit muur en handeling met kussen). Er werd veel nagepraat over de film. Dat is bij deze film bijna niet aan te ontkomen. Een goede avond met voldoende publiek.
Verslag Filmclubavond  26 maart / The First Grader / wereldcinema / Kenia
The First Grader vertelt het waargebeurde verhaal van een 84-jarige Keniaanse dorpsbewoner en voormalig vrijheidsstrijder die vecht voor het recht op de opleiding die hij nooit heeft gehad. De hoofdonderwijzeres steunt zijn strijd om toegang tot de school te krijgen. Maar ze ondervinden veel weerstand van ouders en instanties die de schaarse schoolplekken niet willen laten bezetten door een oude man. 

Vanavond iemand in de zaal die toen (2009-2010) in Kenia was en de krantenkoppen nog kon herinneren over dit waargebeurde verhaal.

Waardering : een hoge 4,51.

Verslag Filmclubavond  19 maart / Beast of the Southern Wild
Een drukke avond voor de film "Beast of the Southern Wild". Mogelijk dat de 4 Oscar nominaties dit jaar daar aan hebben bijgedragen. Waardering een hele mooie 4,00 (=goed). Deze film was de afsluiting van 4 Amerikaanse films met een Filmhuis karakter. De waardering van de 4 films: 4,60 - 3,80 - 4,41 - 4,00. 
Verslag Filmclubavond  12 maart / Detachment
Dinsdag hebben we de film "Detachment" vertoond met Adrian Brody in een geweldige hoofdrol. De vorm van deze vertelling daar waren we als Filmclub zeer van onder de indruk. Nu maar hopen dat het publiek dat ook vind. En ja hoor, waardering 4,41.
Verslag Filmclubavond  5 maart / Welcome to the Rileys
Het tweede deel van de 4 Amerikaanse films werd gisteren vertoond. De film "Welcom to the Rileys" kreeg van het aanwezige publiek in het City theater een waardering van 3,80. De komende twee weken worden de andere twee Amerikaanse films vertoond op de locatie Het Gasthuis. Dan komen de heftige films op het doek.
Verslag Filmclubavond  19 februari / Extremely loud & Incredibly close
Deze avond hebben we de speelfilm "Extremely loud & incredibly close" vertoond voor een grote groep bezoekers, meer dan we hadden verwacht. De waardering voor de film was zeer hoge nl. 4,60. Een mooie rol voor de autistische jonge gespeeld door Thomas Horn. Deze keer, heel opvallend, veel meer leden dan gebruikelijk voor een filmvoorstelling in Het Gasthuis.
Verslag Filmclubavond  12 februari  / The Way

Een spirituele filmavond organiseren in een voormalige kapel geeft toch een extra sfeer. Het was mede daardoor een mooie en prachtige filmavond. We hebben veel mensen een plezier gedaan met de film over Santiago de Compostela. Ongeveer 15% van de bezoekers had de tocht wel eens gelopen.  
De waardering van de film op deze uitverkochte avond was geweldig 4,57.

Maar daarnaast hebben we toch heel veel mensen moeten teleurstellen. Zij hadden geen plaatsbewijs kunnen bemachtigen en werd de vraag gesteld of er een tweede avond zou kunnen worden georganiseerd. Daar moeten we helaas voor die mensen neen op zeggen. Het vertonen van een spirituele film op carnaval dinsdag kun je niet zomaar herhalen. Dus jammer. Volgend jaar op carnaval dinsdag weer een spiritueel filmavond in Het Gasthuis maar dan met een ander onderwerp.

Verslag Filmclubavond  5 februari / Simon and the Oaks
10% van de bezoekers had het boek gelezen, ook al was het voor vele heel lang geleden.  
Deze zeer toegankelijke film over het leven van de jonge Simon kreeg een hoge waardering van het aanwezige publiek nl. 4,45. 
Verslag Filmclubavond  29 januari / IFFR en 11 Flowers
Jac is net terug van het International Filmfestival Rotterdam (IFFR) om vanavond de film te presenteren in Het Gasthuis. Hij zat nog vol enthousiasme over wat hij in Rotterdam de afgelopen 4 dagen heeft gezien. Hier onder kort zijn bevindingen. Films die eventueel voor Schijndel geprogrammeerd gaan worden (o.v.b.) zijn met rood aangegeven. Jac vindt de andere films naar verwachting te traag voor Schijndel. We hebben in het verleden dat meerdere malen uitgeprobeerd maar het was een brug te ver. Niet alle films die hieronder staan vermeld zullen worden uitgegeven (aangekocht voor distributie) in Nederland.

Waardering films van Jac IFFR 2013: (rood aangeven o.v.b. voor Schijndel).

Zaterdag 26 januari  
Film 1 The Pervert's Guide to Ideology -- GBr – Goed 
Film 2 Ninah's Dowry -- Kameroen -- Goed 
Film 3 Le cinquieme saison – België -- Goed/Zeergoed

Zondag 27 januari 
Film 4 Wadjda – Saoedi-Arabië -- Zeergoed
Film 5 The Master -- USA -- Redelijkgoed 
Film 6 Silent Ones – Nederland -- ZeerGoed 


Maandag 28 januari 
Film 7 Ziba -- Iran -- Redelijk 
Film 8 The Patience Stone -- Afganistan --Goedzeergoed
Film 9 La tendresse – België -- Goed
Film 10 Kid – België -- Goed

Dinsdag 29 januari 
Film 11 Rhino Season -- Iran-Koerdistan/Turkije -- Goed

Eerder in voorvertoningen IFFR onderstaande films gezien: 
NO -- goed 
Van politiek snapt de Chileense reclamemaker (Gael García Bernal) weinig. Maar als de pessimistische oppositie, dankzij buitenlandse druk, een referendum mag houden over Pinochet, weet hij één ding zeker: Nee kan alleen winnen met een blije campagne. Door de meesterlijke chroniqueur van het Pinochet-tijdperk Larraín.
Sightseers -- regelijk 
Een caravantripje door het Engelse platteland pakt heel anders uit dan verwacht. Geen toeristische trekpleisters als het Potlodenmuseum voor het prille koppel Tina en Chris, maar een fijne moordvakantie. Sightseers is een hilarische zwarte komedie van de zeer getalenteerde Brit Ben Wheatley.

Jammerlijk gemist: 
1. My Stolen Revolution 
Als studente wist de regisseur het revolutionaire Iran te ontvluchten. Veel achterblijvers overleefden het niet. Als er dertig jaar later opnieuw wordt geprotesteerd in Teheran, zoekt ze die paar andere gevluchte overlevers weer op. Een emotionele, zeer persoonlijke documentaire.

2. Vergiss mein nicht 
Gretel, de moeder van de regisseur, heeft Alzheimer. We volgen haar gestage verval, terwijl haar verleden als moeder, echtgenote en feministisch activist wordt doorgenomen. Deze documentaire, die even persoonlijk is als universeel, blijft opvallend onsentimenteel. Edith, Peter en Coby hebben deze film wel gezien op de Volkskrantdag. Hun waardering: Een documentaire met beelden van zijn moeder die ALzheimer heeft. Je krijgt een duidelijk beeld van wat er kan gebeuren en hoe het is als familie om daar mee om te gaan. Foto's en een dagboekje geven tussendoor een kijkje in haar/hun verleden. ( Ze is nog geen jaar dood). Deze film zal geprogrammeerd worden bij de Filmclub. GoedZeergoed.

3. Matterhorn 
Fred leeft alleen. Zijn vrouw is dood, zijn zoon is weg. Hij leunt op kerk, bus en vlees-groente-aardappels. Dan verschijnt Theo. Theo zwerft. Fred laat Theo bij hem intrekken. Absurdistisch speelfilmdebuut met een lach en een traan in benauwend Nederland.

En nu de film van vanavond, 11 Flowers. 
Deze film ging in première op het IFFR in 2012. Het is een echte festivalfilm hoorde ik iemand zeggen, en dat klopt. Er waren meer bezoekers dan we hadden verwacht bij deze wereldcinema. Wij vertonen wereldcinema films om het vreemde dichterbij te halen en begrip te creëren voor andere culturen. Over het algemeen vragen deze films een andere manier van kijken. Het vergt een oog voor het kleine, het oorspronkelijke, de stilte, de rust, de traagheid, het innerlijke. Het zijn bijzondere films uit alle windstreken. De hoofdrollen zijn in deze film toebedeeld aan kinderen, ze zijn de spiegel zijn van ons eigen handelen. Regisseur Wang is een belangrijke vertegenwoordiger van de Zesde Generatie Chinese filmmakers en ziet geen rol voor zichzelf weggelegd om terug te blikken op de roerige periode van de Culturele Revolutie. Dat doen al genoeg van zijn collega’s, vindt hij. 11 Flowers begint klein en onschuldig wat setting en thematiek betreft, maar waaiert langzaam uit in grotere en moeilijkere proporties. Net als het echte leven. 

Waardering een mooie 3,94.

Verslag Filmclubavond  22 januari / La Guerre Est Déclarée
Gisterenavond onder regelijk veel belangstelling de film 'La Guerre Est Déclaréee' vertoond. Prima beoordeling van de bezoekers: 4,3 (4=goed en 5=zeergoed).
Het verhaal
Het prille geluk van de jonge ouders Roméo en Juliette (Valérie Donzelli) wordt opgeschrikt wanneer hun pasgeboren zoon Adam ernstig ziek blijkt te zijn. De ziekte van hun zoon brengt hen in een strijd vol chaos, waarin het jonge stel hun weg naar volwassenheid moet zien te vinden. Hoe traumatisch de situatie echter lijkt, met moed en de liefde voor elkaar proberen de twee samen hun geluk te vinden.

Een film over HET LEVEN, DE LIEFDE en HOOP !! 
De film is gebaseerd op het ware levensverhaal van regisseuse Valérie Donzelli en haar echtgenoot, die beiden ook zelf de rollen in de film vertolken. Opmerkelijk hoe Valérie haar gevoel beeldend heeft gemaakt.

'La guerre est déclarée’ was geen loodzware, trieste film, eerder sprankelend en energiek.

Verslag Filmclubavond  15 januari / Salmon Fishing in the Yemen
Gisterenavond de film 'Salmon Fishing in the Yemen' vertoond in Het Gasthuis. Het is een charmante Britse komedie over hoop, geloof, liefde...& vissen! Er waren wat minder bezoekers door het slechte weer. De melding kwam binnen dat er twee uit Uden al op weg waren maar halverwege toch maar besloten om te keren. De waardering 3,86.

Volgende week de laatste film van het drieluik over HOOP. Het is een speciale film op waarheid berust.

Verslag Filmclubavond  8 januari  / Le Fils de l'Autre
Na het uitspreken van de goede wensen, handen geschud en kusjes gegeven kon de avond vervolgd worden met de vertoning van de film "Le Fils de L'Autre". Het was een mooie avond met een hogere waardering van de film dan we zelf hadden ingeschat nl. 4,34. Een mooi begin van 2013.

Filmtitels Het Gasthuis

Wil je de filmtitels weten die we vertonen in Het Gasthuis log dan hier in. Registreer eerst. Daarna kun je met je persoonlijke password inloggen.