Filmclub mannetje LL

  • Filmclub 2020
Verslag filmavonden 2018
 Verslag filmavond 9 januari / City / Un Sac de Billes
Het was afgelopen dinsdag een mooie en drukke avond in het City theater bij de 4de en laatste film van de serie 'De kracht van het kind' met 'Un Sac de Billes'. Het was ook druk bij de kassa voor het uitdelen van de lidpasjes 2018. We konden ook dit jaar weer meer leden dan 2017 verwelkomen.
Waardering film: ZEERGOED 55,8%, GOED 41,3% en REDELIJK 2,9%. Dit gaf een score van 4,53. Een prima begin van 2018.
 Verslag filmavond 16 januari / Het Gasthuis / Komisch drama
 Het komische drama 'Vincent' uit België werd goed bezocht. Er werd geregeld gelachen en dat is mooi meegenomen. De bezoekers waardeerden de film met 3,91 sterren. De verdering was: ZEERGOED 5,9%, GOED 79,4% en REDELIJK 14,7%.
 Verslag filmavond 16 januari / Het Gasthuis / Biopic
De biopic over Steve Jobs vroeg wel wat de bezoeker. In de film, met een hoog tempo, werd uitstekend geacteerd door Michael Fassbender (Steve Jobs), Kate Winslet (Joanna Hoffman). Onze bezoekers waardeerden de film met 3,68 sterren. De verdeling was: ZEERGOED 13,6%, GOED 45,5%, REDELIJK 36,4% en SLECHT 4,5%.
 Verslag filmavond 30 januari / Het Gasthuis /  Wereldcinema
Afgelopen dinsdag vertoonde we de film 'Noces' over tradities in een Pakistaans gezin in Brussel en de eigen ontwikkeling van een jonge vrouw. Realistisch en invoelbaar. De waardering was: Zeergoed 24,3%, GOED 69,7%, REDELIJK 6%. 
 Verslag filmavond 6 februari / City / Una Mujer Fantastica 
Afgelopen dinsdag vertoonde Filmclub Schijndel de stijlvol gefilmde Cileense film 'Una Mujer Fantastica'. Een ontwapenende ode aan een sterke transgender vrouw, heerlijk vertolkt door transgender Daniela Vega. De waardering was: Zeergoed 29,1%, GOED 46,8%, REDELIJK 24,1%. Dat leverde een score op van 4,05.
 Verslag filmavond 13 februari / Het Gasthuis / Thema: Spiritueel  
Veel belangstelling afgelopen dinsdag bij onze jaarlijkse spirituele filmavond met de film 'Walk with me' een documentaire over de mindfulness gemeenschap Plum Village. De waardering was: ZEERGOED 6,6%, GOED 36,1%, REDELIJK 54,1% en SLECHT 3,2%. Dat leverde een score op van 3,46. 
 Verslag filmavond 20 februari / Het Gasthuis / thema: Vader-zoon
Mooi aantal bezoekers voor deze ingetogen film met opeenvolging van onthullingen. 'Le fils de Jean' een film met intieme scènes zonder hysterische uitbarstingen of dramatische confrontaties kreeg van het publiek een score van 4,30 sterren. De verdeling:  ZEERGOED 38,9%, GOED 52,8% en REDELIJK 8,3%. Leon en Trudie hebben voor het eerst meegeholpen met de kassa. We hebben meer vrijwilligers nodig als we straks meer gaan vertonen. Vandaar.
 Verslag filmavond 27 februari / Het Gasthuis / Thema: Milieu-Film-Info avond
 Vanavond een speciale milieu-film-info avond over de opwarming van de aarde met de film 'Ice and the Sky'. 
27 02 18 ECS Maayke kl2
Maayke Boon van Ostade (Energie Schijndel) en Peter Simons (Ecohuis) hielden een inleiding voorafgaande aan de filmvertoning. Naast de stands van Energie Schijndel en Ecohuis waren er ook stand van Fairtrade Schijndel en Prowin (milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen). Het werd een interessante avond met veel kennis uitwisseling. Waardering film 4,33 sterren. De verdeling:  ZEERGOED 42,6%, GOED 48,1% en REDELIJK 9,3%.
 Verslag filmavond 6 maart / City / vrouwenfilm-1 / A united kingdom
 Afgelopen dinsdag hebben we met 'A United Kingdom' de eerste van 4 vrouwenfilms van deze maand vertoond. Veel duimpjes omhoog en waardering van het publiek ontvangen voor deze film. De score was dus hoog nl. 4,46 sterren. De verdeling:  ZEERGOED 53,6%, GOED 39,3% en REDELIJK 7,1%.
 Verslag filmavond 13 maart / Het Gasthuis / vrouwenfilm-2
 Afgelopen dinsdag hebben we met 'La Fille de Brest' de tweede van 4 vrouwenfilms van deze maand vertoond. Het waargebeurde verhaal van een sterke vrouw (gespeeld door Sidse Babett Knudsen) die het opneemt tegen een farmaceutisch bedrijf werd heel goed gewaardeerd. De score was 4,48 sterren. De verdeling:  ZEERGOED 48,5%, GOED 51,5%.
 Verslag filmavond 16 maart / Het Gasthuis / Matthäus Passion-missie
 De 'Matthäus missie' van Reinbert de Leeuw die we afgelopen vrijdag hebben vertoond is de nieuwe nr. 1 van onze 'Beste film 2018'. Muziekliefhebbers waardeerde naast de documentaire ook ons initiatief om deze 'missie' en over 2 weken ook de volledige Matthäus-Passion te vertonen. We doen het graag. De filmwaardering: 4,62 sterren. De verdeling:  ZEERGOED 61,9%, GOED 38,1%. Graag tot Witte Donderdag 29 maart!
 Verslag filmavond 20 maart / Het Gasthuis / vrouwenfilm-3 
 Maand van de vrouwenfilm. Afgelopen dinsdag de derde film vertoont waarin de vrouw een centrale rol speelt. In het waargebeurde verhaal 'Maudie' (Sally Hawkins) zien we een vrouw die door te schilderen haar zelfstandigheid vindt. Waardering: ZEERGOED 50%, GOED 50%. Score 4,5. Volgende week dinsdag de volgende vrouwenfilm. Dan een speelfilm uit India over 7 vriendinnen.
 Verslag filmavond 27 maart / Het Gasthuis / vrouwenfilm-4 
 In de maand van de vrouwenfilm vertoonden we afgelopen dinsdag de vierde en laatste vrouwenfilm. 'Angry Indian Goddesses' was een roller-coaster uit India met 7 vrouwen in de hoofdrol. In de maand van de vrouwenfilm vertoonden we afgelopen dinsdag de vierde en laatste vrouwenfilm. 'Angry Indian Goddesses' was een roller-coaster uit India met 7 vrouwen in de hoofdrol. De in India gecensureerd maar hier in de volle lengte vertoonde film kreeg een prima waardering van ons publiek: ZEERGOED 31,8%, GOED 50% en REDELIJK 18,2%. Score 4,14.
 Verslag filmavond 29 maart / Het Gasthuis / Matthäus Passion-uitvoering
Fijne PaasdagenFijne PaasdagenAfgelopen donderdag 29 maart vertoonden we de integrale uitvoering van de Matthäus-Passion o.l.v. Reinbert de Leeuw in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het werd een indrukwekkende en emotionele filmavond met prachtige gedachten en muziek. De film staat nu nummer 1 van onze beste film 2018. Waardering: 4,65! 
 Verslag filmavond 3 april / City / Tulipani
 De Nederlands/Italiaanse film 'Tulipani' trok een mooi aantal bezoekers die de film een prima score meegaven nl. 4,18. De verdeling: 30,5% ZEERGOED, GOED 56,7% en REDELIJK 12,5%.
 Verslag filmavond 5 april / Het Gasthuis / Doof Kind
Filmvertoning 'Doof kind' i.s.m. Kentalis.
Donderdag 7 april organiseerde Filmclub Schijndel i.s.m. personeelsvereniging Kentalis Spraakmakend een film en info-avond. Tijdens deze avond werd de documentaire 'Doof Kind' vertoond. Het was een bijzondere avond, in een uitverkochte zaal. Onder de aanwezigen waren met name medewerkers van Kentalis met hun vrienden en familie. De avond werd ingeleid door Jeanne Berkelmans (Kentalis). Zij gaf een korte introductie over Kentalis en wat het betekent om doof te zijn. Vervolgens verzorgde Diana Withagen, een dove medewerker van Kentalis, samen met haar dove man en horende dochter een zeer tot de verbeelding sprekende inleiding met mooie illustraties uit hun dagelijkse leven. Vervolgens werd de film vertoond. De prachtige documentaire maakte diepe indruk op de bezoekers en vele maakten van de gelegenheid gebruik om nog even na te praten. Een zeer geslaagde bijzondere avond! Leuk detail: De film staat op nummer 1 bij de filmbeoordelingen van de filmclubbezoekers. De film kreeg de score van een 4,78 uit een maximale score van 5! De filmavond is door 91 mensen beoordeeld en van deze mensen vonden 71 de avond zeer goed en hebben 20 bezoekers goed ingevuld. Een prachtig resultaat!
Zie verslag Brabants Dagblad (4,5MB pdf).
 Verslag filmavond zaterdag 7 april / Het Gasthuis / Vele hemels boven de zevende 
 Eerste keer dat we een film op zaterdag vertonen. Het werd de boekverfilming 'Vele hemels onder de zevende'. Veel bezoek en een hoge waardering. Misschien voor herhaling vatbaar.
 Verslag filmavond 10 april / Het Gasthuis / Thema: Kind en armoede
Filmvertoning 'Naziha's lente' vertoond i.s.m. Vincentius Vereniging.
We kunnen terugkijken op een mooie samenwerking met een inleiding over het werk van de Vincentius Vereniging. Deze filmavond sloot de drukke week af met 4 films in 8 dagen. Ook een primeur!
 Verslag filmavond 17 april / Het Gasthuis / Thema: Schilderen en film
Veel belangstelling voor de film 'Loving Vincent'. Omdat de geschilderde film een vierkant beeldformaat heeft hebben we maximaal kunnen genieten op ons filmdoek. Na afloop van de film nog een kleine toegift over "The Making Of' laten zien.Waardering film 4,63. Verdeling: 64,9% ZEERGOED, 33,3% GOED en 1,8% REDELIJK. Het was een mooie avond. 
 Verslag filmavond 24 april / Het Gasthuis / Wereldcinema: Syrie
De film 'Insyriated' was beklemmend en je werd er stil van. Toch werd er na afloop veel met elkaar over de film gepraat. Waardering film 4,50. Verdeling: 50% ZEERGOED, 50% GOED. We gaan nu wat betreft Het Gasthuis de zomer periode in.
 Verslag filmavond  1 mei / Het Doekje / Speciale film 1/4
Vanavond de eerste film van 2018 in Het Doekje. De eerste keuze van Jac was de film 'Ín the Crosswind' een speciaal cinematogratsche opgezette film met prachtige zwart-wit beelden. Zelden zo'n film gezien. Dat was ook de reactie van de bezoekers. In Het Doekje geven we geen waardering voor het getoond.
 Verslag filmavond 8 mei / City theater / Die laatste zomer
We denken dat vanwege het uitzonderlijke mooie weer er beduidend minder mensen af zijn gekomen op de boekverfilming 'Die Laatste Zomer'. We hadden ook een storing in het geluid. Dit heeft weinig invloed gehad in de filmbeleving gezien de waardering. 44% ZEERGOED, 44% GOED en 12% REDELIJK. Score 4,33.
 Verslag filmavond 15 mei / Het Doekje / Speciale film 2/4
 De tweede film van 2018 in Het Doekje was 'Nocturnal Animals' van regisseur Tom Ford (A Single man). Een prachtig vormgegeven film maar ook een pittige. De bezoekers aan Het Doekje, dit maal volledig bestaand uit vrouwen, vond het een spannend, verrassend en boeiend gecontrueerd verhaal. Waarom heb je deze niet in Het Gasthuis geprogrammeerd werd aan Jac gevraagd? Hij gaf aan "vanwege het pittige karakter". Gewoon de volgende keer dergelijke films ook programmeren in Het Gasthuis. Zullen we doen!
 Verslag filmavond 22 mei / Het Doekje / Speciale film 3/4

Vanavond de ruim tweeënhalf uur durende film 'Beyond the Hills'. Dat regisseur Mungiu veel tijd nodig heeft voor zijn verhaal kan niemand ontgaan, maar de wijze waarop hij met bewuste beperking van filmische middelen een verhaal vertelt over de onbetrouwbare, zelfs levensgevaarlijke band tussen vriendschap en geloof, en daarmee een onverwacht stevige mokerslag uitdeelt, verdient alle lof. Een prachtig mooie Roemeense film.

 Verslag filmavond 29 mei / Het Doekje / Speciale film 4/4
Vanavond de laatste van 4 Het Doekje films speciaal uitgekozen door Jac. De film 'Una' van regisseur Andrews is gebaseerd op het toneelstuk over een pedoseksuele relatie. Met het sprankelende acteerwerk erbij is het een knappe film, maar het brengt principes niet aan het wankelen. Wil 'Una' taboes doorbreken, laten zien dat de zaken bij zo'n 'verboden liefde' genuanceerder liggen dan je denkt? Hoe dan ook we vinden dat mannen van 40, verlangens of niet, gewoon met hun poten van 13-jarige meisjes moeten afblijven. Een boeiende film waar we in Het Doekje nog ruim over hebben nagepraat.   
 Verslag filmavond  5 juni / City theater / Thelma 
Vanavond minder bezoek dan gebruikelijk. De reden zou kunnen zijn dat er minder mensen dan voorheen de digitale nieuwsbrief ontvangen. Door de nieuwe Privacy wetgeving (AVG) moest eenieder opnieuw laten weten of men deze wilde ontvangen. Een deel van hen heeft dat niet gedaan.
De film psychologische thriller 'Thlema' van regisseur Joachim Trier, werd wisselend ontvangen. De Filmclub vertoont zelden een thriller. We hebben meerdere films van deze regisseur laten zien zoals 'Oslo, 31 august' (2012) en 'Louder than Bombs' (2016). De stijlvol gefilmde 'Thelma' behandelde een niet alledaags thema n.l. 'bovennatuurlijke krachten'. Verschillende mensen gaven aan niets met het thema te hebben. Anderen vonden het geweldig en boeiend weergegeven, 'ik zat continue in het hoofd van Thelma'.
De waardering: SLECHT 4,8%, REDELIJK 30,1%, GOED 43,9% en ZEERGOED 22,2%. Dit gaf een score van 3,83.
 Verslag filmavond 24 augustus / de Schaapskooi - openluchtfilm
Open doek op de Schaapskooi. Over belangstelling niet te klagen!! Men vond 'Retour en Bourgogne' een prachtige film, zeker met de landelijke omgeving van de Schaapskooi. Een goede keuze van de Filmclub. Met applaus van het publiek op het einde! En ....... het is droog gebleven en nagenoeg geen wind tijdens de filmvertoning en bij het afbouwen. Het was een prachtige avond! Dank aan alle vrijwilligers.
Schaapskooi 1 2 kl 
 Verslag filmavond 31 augustus / 't Spectrum - openluchtfilm
Veel belangstelling bij deze openlucht. Ook vanavond was het fris maar ook nu hebben we prima buiten kunnen vertonen. Het was nog drukker dan vorige week! De komische film 'C’est la vie' (een snelle film met veel praten) kwam goed over. Dat was te merken vanwege het veelvuldig lachen over wat er op het scherm gebeurde! Ook enkele nieuwe leden kunnen inschrijven. Mooi toch.
31 08 2018 OPEN DOEK
Men was al vroeg aanwezig
Verslag filmavond 4 september / Laatste voorstelling in City / Film: Breathe 
Het was onze laatste filmvertoning in het City theater. Hartelijk dank dat we daar 25 jaar en 280 films hebben kunnen vertonen! De film 'Breathe' werd gewaardeerd met een mooie 4,41.
ZEERGOED 50,6%, GOED 41,2%, REDELIJK 7% en SLECHT 1,2%.
Op 2 oktober vertonen we de 'City' films in de nieuwe podium accommodatie 't Spectrum.
 JAC5999 2
 Verslag filmavond 11september / Het Gasthuis / Thema: Oscar winnaar 1
Dinsdag 11 september vertoonden we de film 'The Shape of Water', de Oscarwinnaar Beste film 2018. Het publiek beoordeelde de film met een waardering van 4,03. De verdeling: ZEERGOED 32,4%, GOED 44,1%, REDELIJK 17,6% en SLECHT 5,9%. 
  Verslag filmavond 18 september / Het Gasthuis / Thema: Oscar winnaar 2
Vanavond de tweede themafilm over de Oscars 2018. Het werd 'Tree Billboards outside Ebbing, Missouri'. De film werd goed gewaardeerd en we konden 4 nieuwe leden noteren. Waardering: ZEERGOED 40,6%, GOED 48,7% en REDELIJK 10,7%. Dat leverde een score op van 4,30.
 Verslag filmavond 25 september / Het Gasthuis / Wereldcinema: Rusland
 Waardering van de film 'Loveless': 58,8% zeergoed, 38,2% goed en 3% redelijk
Verslag filmavond 2 oktober / Podium 't Spectrum / Au revoir la-haut 

 Eerste filmvertoning en ook het eerste gebruik van de nieuwe Podiumzaal in 't Spectrum. Veel belangstelling voor de film 'Au revoir la-haut'. Reacties van het publiek op film maar ook op de zaal: TOP, een echte aanwinst voor Schijndel. Zie ook verslag Brabants dagblad. Waardering film: 4,52
Podiumzaal021018kl

 Verslag filmavond 9 oktober / Het Gasthuis / Thema: Spannende film
 Afgelopen dinsdag vertoonden we de spannende film 'Aus dem Nichts' in Het Gasthuis. Onze bezoekers waardeerden de film met: ZEERGOED 62,5% en GOED 37,5%. Dat leverde een prachtige score op van 4,63. De film klom de top 5 binnen van best beoordeelde film dit jaar!
Verslag filmavond 16 oktober / Het Gasthuis / (v)echtscheiding
 Afgelopen dinsdag vertoonden we de beklemmende film 'Jusqu'à la Garde' in Het Gasthuis. Zelfs tijdens de aftiteling (zonder muziek) was het muisstil in de zaal. De bezoekers waardeerden de film met: ZEERGOED 52% en GOED 48%. Dat leverde een score op van 4,52. De film staat nu nr. 10 van best beoordeelde film dit jaar!
Verslag filmavond 23 oktober / Het Gasthuis / Thema: Liefde en smaak
 Veel belangstelling voor de film 'The Cakemaker' een film over verborgen liefde, verlies en rouw. We hadden de film aangekondigd als 'pareltje'. Het leverde ook enkele nieuwe gezichten op. Nu maar hopen dat het publiek dat ook zo gaat beleven. De waardering: 38,2% ZEERGOED, 48,7% GOED, 11,8% REDELIJK en 1,3% SLECHT. Dat gaf een score van 4,24.
 Verslag filmavond 30 oktober / Het Gasthuis / Wereldcinema: Argentinië
Redelijk wat belangstelling voor de kleine, charmante en warme Argentijnse roadmovie 'La Novia del Desierto'. De waardering: 10,4% ZEERGOED, 62,5% GOED, 27,1% REDELIJK. Dat leverde een op score van 3,83.
 Verslag filmavond 6 november / Podium 't Spectrum / The Insult
 Veel belangstelling tijdens onze 2de podiumfilm 'The Insult'. Weer nieuwe mensen kunnen ontvangen en ook veel belangstelling om lid van de Filmclub te worden. Het geluid zal de volgende keer nog weer iets zachter worden gezet. De waardering: 51,1% ZEERGOED, 42,9% GOED, 4,5% REDELIJK, 0,75% SLECHT en 0,75% ZEERSLECHT. Dat gaf een prima score van 4,43.
 Verslag filmavond 13 november / Het Gasthuis / Themafilm: Zorg en liefde 
Deze avond vertoonden we de film 'Film Stars don't die in Liverpool' over de Hollywood-actrice Gloria Graham gespeeld door Annette Bening. Het waargebeurde verhaal kreeg van het aanwezige publiek een waardering van 3,94. De verdering: 22,2% ZEERGOED, 55,6% GOED en 3,7% REDELIJK.
Verslag filmavond 20 november / Het Gasthuis / Themafilm: Andere dimensie  
Het was afgelopen dinsdag een speciale filmavond bij de film 'On body and Soul'. Veel vraag naar de muziek van de film: klik hier.Het aanwezige publiek gaf een waardering van 4,17. De verdering: 38,9% ZEERGOED, 41,7% GOED, 16,7% REDELIJK en 2,7% SLECHT.
 Verslag filmavond 27 november / Het Gasthuis / Wereldcinema: Japan
 Vanavond de film 'Radiance' van regisseuse Naomi Kawase. We hebben van haar al meerdere films vertoond zoals 'The Mouring Forest', 'Still the Water', 'Share' en 'An'. Ook in 'Radiance' zien we de herkenbare stijl van Kawase zoals dicht op de huid gefilmd, handheld cameravoering, oog voor het detail en een rustige verhaal vertelling. De waardering van het publiek: 31,4% ZEERGOED, 51,5% GOED en 17,1% REDELIJK. Dat leverde een score op van 4,14. En dat vinden wij geweldig!
 Verslag extra filmavond 30 november / Podium 't Spectrum / A Star is Born 
Drukke eerste vrijdagfilm
Om een lang verhaal kort te maken het was heel druk (uitverkocht) bij 'A Star is Born', geweldige reacties ontvangen over de accommodatie (wel een beetje frisse temperatuur), prima filmwaardering en het was soms chaotisch. Dat laatste hadden we zelf veroorzaakt; eerst gaven we aan dat reserveren niet nodig was, maar later bleek dat er heel veel belangstelling was dus toch maar verplicht reserveren. Deze mededeling had helaas niet iedereen bereikt. Maaaar...... we hebben iedereen die stond te wachten een plaats kunnen geven. Waardering film: 4,56. De verdeling: 62% ZEERGOED, 32,4% GOED, 5% REDELIJK en 0,6% SLECHT. 
  Verslag filmavond 4 december / Podium 't Spectrum / Finding your Feet
Normaal vertonen we serieuze films. Vanavond voor de afwisseling een wat ontspannen film in deze december maand. Het werd de Britse feelgoodfilm 'Finding your Feet' met een cast van topacteurs zoals Imelda Staunton en Joanna Lumley. Waardering film: 4,30. De verdeling: 41,7% ZEERGOED, 50,4% GOED en 7,9% REDELIJK.
Verslag filmavond 11 december / Het Gasthuis / Thema-avond: de vluchteling 
Afgelopen dinsdag was een speciale thema-avond over vluchtelingen. Ellen, medewerker van de Filmclub, en haar vriendin Marian hebben afgelopen september op Lesbos in een vluchtelingenkamp gewerkt. Zij vertelden over hun indrukwekkende ervaringen in hun ontmoetingen met de vluchtelingen daar. Het werd een warme en dankbare avond van twee vrouwen die hun handen uit de mouwen staken en hun gevoel iets te kunnen doen in daden omzetten. Ook het publiek luisterde aandachtig naar de verhalen van Ellen en Marian. Daarna werd de speelfilm '14 Kilómetros' vertoond. Veel belangstelling en gespreken na afloop van de avond. Waardering film: 4,19. De verdeling: 29,6% ZEERGOED, 59,3% GOED en 11,1% REDELIJK.
Verslag filmavond 18 december / Het Gasthuis / Thema-avond: Stad en natuur 
Als afsluiting van het filmjaar 2018 in Het Gasthuis vertoonden we de film 'De Wilde Stad' van de filmmakers van 'De Nieuwe Wildernis'.  Waardering film: 3,65. De verdeling: 5,5% ZEERGOED, 54% GOED en 40,5% REDELIJK.
Verslag filmavond 20 december / Podium 't Spectrum / Bohemian Rhapsody
Top, top, top-avond met de film 'Bohemian Rhapsody'. Geweldige sfeeravond bij een uitverkochte zaal. Het ritme van de muziek was voelbaar in je stoel. En de waardering voor de film ........4,92! Een nagenoeg maximale score en de nieuwe aanvoerder van onze 'Beste-film-lijst 2018'. Het was een geweldige afsluiting van een druk maar zeer voldaan filmjaar. De verdeling: 92,9% ZEERGOED, 6,2% GOED en 0,9% REDELIJK. Het bestuur en vrijwilligers van de Filmclub wensen je fijne kerstdagen en een goed en gezond 2019 toe.

Filmtitels Het Gasthuis

Wil je de filmtitels weten die we vertonen in Het Gasthuis log dan hier in. Registreer eerst. Daarna kun je met je persoonlijke password inloggen.