Filmclub mannetje LL

  • Filmclub 2020

Daarmee staat The Lady op de derde plaats van de 27 films die we dit jaar tot nu toe hebben vertoond. 

Verslag filmavonden 2012
Verslag Filmclubavond  18 december /  Bitter Seeds
Een informatieve en gezellige bijeenkomst op deze Fairtrade filmavond. Er was voldoende belangstelling voor het thema "Fairtrade en de zadenhandel" in India. In de film Bitter Seeds werd duidelijk en betrokken het verhaal verteld over de wurggreep waarin katoenboeren in India moeten leven. De avond werd mede georganiseerd door de Fairtradegroep Schijndel die naast informatie ook zorgde voor gratis fairtrade drank en een faitrade hapje. 
Een succesvolle avond waar we met veel genoegen op terugkijken. 
De waardering van de film een mooie 4.23.
Verslag Filmclubavond  13 december /  Jackie
Het was een gezellige avond gisteren bij de film 'Jackie'. Helaas wat minder bezoekers dan we hadden verwacht.  
De waardering van de film mag er zijn 4.17. 

Dit was de laatste donderdagavond waarop we een film vertoonde.  
Voortaan zijn alle filmvertoningen in het City theater en Het Gasthuis op dinsdag.
Verslag Filmclubavond  4 december /  Monsieur Lazhar
Lekker druk bij de winnaar van het International Filmfestival Rotterdam 2012 "Monsieur Lazhar". Veel nieuwe gezichten, ook uit het onderwijs. 
De hartverwarmende film werd prima gewaardeerd: 4,17.
Verslag Filmclubavond  27 november /  Wereldcinema / La Source des femmes (vrouw in film 3 - opkomen voor jezelf)
Vanavond de laatste films van het drieluik "vrouw in de film" en de derde film die we vertonen van de Roemeense regisseur Radu Mihaileanu. Na het op feiten gebaseerde ‘Va, vis et deviens’ (over een christelijke vluchteling die vanuit Ethiopië moet zien te aarden in Israël en zich gedurende zijn jeugd moet voordoen als joodse jongen) en het komische, ontroerende drama ‘Le concert’ (over een groep muzikanten die door hun oude dirigent opgetrommeld worden om zich voor te doen als het Bolshoi orkest om te spelen in Parijs), snijdt de Roemeense regisseur Radu Mihaileanu in ‘The Source’ (‘La source des femmes’) weer een heel ander onderwerp aan: de geweldloze strijd van vrouwen in een dorpje in de Noordafrikaanse bergen om stromend water te krijgen. 

Met ‘The Source’ schetst Mihaileanu op voortreffelijke wijze een beeld van het leven in een primitief dorp in een moslimgebied. Met oog voor detail, gevoel voor humor en geholpen door een sublieme cast kaart hij de schrijnende problemen aan waarmee vrouwen ook nu nog te maken hebben en verpakt dit in een onderhoudend komisch, bijna sprookjesachtig drama. De scènes waarin de vrouwen de teksten van de traditionele liederen veranderd hebben om zo hun echtgenoten te schande te zetten zijn erg grappig.

Trailer

De film leverde bij het publiek een prima waardering op van 4,19.

Verslag Filmclubavond  20 november /  Oslo, August 31
Ook deze film kwam binnen bij het aanwezige publiek. Vooraf aangegeven dat HOE het beeldend is weergegeven (de vorm) veel meer impact heeft op het publiek dan de vertelling. Meesterlijk hoe Joachim Trier deze film heeft weergegeven. 
Het onbewuste van de kijker werd aangesproken, je voelde de pijn van de jonge Anders. Een geweldige cast van Trier om voor Anders Danielsen Lie te kiezen als Anders. Waardering 3,73.
Verslag Filmclubavond  15 november /  Les femmes du 6ème Étage (vrouw in film 2 - gezelligheid / dienstbaar)
Deze maand 3 thema-films met de vrouw in de hoofdrol.
Ook nu weer drukker dan we hadden verwacht. Bij de feel-good film "Les femmes du 6ème Étage" werd regelmatig gelachen en dat was voor enkele de reden om de opmerking te maken dat de vorige film "We need to talk about Kevin" wel erg zwaar was. 

Waardering van "Les femmes du 6ème Étage" was 4,15 een prima score. 
Verslag Filmclubavond  6 november /  We need te talk about Kevin (vrouw in film 1 - moedergevoelens / verantwoordelijkheid)
Deze maand 3 thema-films met de vrouw in de hoofdrol.
Het publiek blijft ons verrassen. Nu ook weer meer bezoekers dan we hadden verwacht bij "We need to talk about Kevin". De waardering liep bij deze confronterende (volgens enkele bezoekers zware film) sterk uiteen. 20x zeergoed, 50x goed, 30x redelijk, 4x slecht en 2x zeerslecht. Een totale waardering van 3,77 waar we best tevreden mee kunnen zijn. In de film was een sterke rol weggelegd voor Tilda Swinton als moeder Eva. Ook over de rol van de jonge Kevin, gespeeld door Jasper Newell, werd met veel lof gesproken, die blik. Tijdens de inleiding gaf Jac aan dat het lidmaatschap en de andere toegangsprijzen niet zullen stijgen in 2013. Dit werd met applaus beantwoord (een kleine opluchting in zware tijden). Op naar de tweede film van de maand waarin vrouwen de hoofdrol spelen.
Verslag Filmclubavond  30 oktober /  Terraferma (wereldcinema) 
Elke laatste dinsdag van de maand altijd een wereldcinemafilm bij de Filmclub zo ook gisteren met de film TERRAFERMA. Er zijn 2 keer zoveel mensen gekomen dan we hadden verwacht en een hele mooie score nl. 4,1. Je ziet bij dergelijke films redelijk veel bezoekers die maatschapelijk op de een of andere manier zich inzetten voor de medeburger. Al vanaf 2005 zijn er wereldcinemafilms te zien bij Filmclub Schijndel. 
Verslag Filmclubavond  23 oktober /  The Descendants 

Een nogal drukke avond met veel nieuwe gezichten. De film "The Descendants" met George Clooney trekt toch blijkbaar een ander publiek. Er was ook een bezoeker die een scriptie (CKV) ging maken over deze film. Aangezien we projecteerde met een Blu-ray hadden we ook de gewone DVD in ons bezit. Die hebben we maar aan haar gegeven. Kan ze nog eens nakijken. Het was een gezellige avond met een mooie waardering voor Clooney 3,93. 

Verslag Filmclubavond  11 oktober /  Jane Eyre 
Weer eens wat anders bij de Filmclub, een klassieke boekverfilming. De Jane Eyre van vanavond is de zestiende verfilming van een gelijknamig boek uit 1847, dat geschreven werd door Charlotte Brontë. De film volgt het arme weesmeisje Jane Eyre dat wordt aangenomen als gouvernante bij de rijke Edward Rochester. 
Mia Wasikowska die de rol van Jane Eyre speelt geeft knap gestalte aan de gekwelde jonge vrouw, die zich wil ontworstelen aan haar verleden om een eigen leven op te bouwen. Het is een combinatie van terughoudende onzekerheid, wilskracht en charme die ze uitstraalt. Ze wordt een levendig personage en zorgt daarmee dat de film, ondanks het zware drama, nooit een larmoyante vertelling wordt, maar oprecht ontroert. Het verhaal wordt filmische op grootse wijze neergezet. Dat was smullen op het grote doek. Waardering: een hoge 4,56!
Verslag Filmclubavond  2 oktober /  Intouchables 
Dat het druk zou worden hadden we wel verwacht maar zoveel mensen daar hadden we niet op gerekend. Het aantal bezoekers was groter dan het aantal stoelen die in het City theater beschikbaar zijn. De kassa ging om 20.00 uur open maar er stonden al mensen om 19.30 uur voor de ingang.  De rij wachtenden was zo lang dat men buiten het gebouw al moest aanschuiven. We hebben helaas ongeveer 30 mensen naar huis moeten sturen. Heel erg jammer, maar het kon niet anders. Het balcon was al na een paar minuten uitverkocht. Het was passen en meten om toch iedereen zijn of haar plaatsje te geven. En dan de film, wat heeft men genoten. Een prachtige film waar de vele hilarische momenten door het publiek met een gulle lach werden beantwoord. En de waardering mag er ook zijn 4,83! De hoogste score van dit jaar. De hoogste score die bij de Filmclub ooit gemeten is was bij 'Mar Adentro' (2005) met een waardering van 4,90. De techniek liet ons in het begin van de film even in de steek. Tot 3 keer toe bleef de blu-ray disk een fractie van 1 seconde stil staan. De oorzaak was snel gevonden, de blu-ray speler stond te dicht bij de koeling van de HD-projector. De blu-ray speler werd daardoor te warm. Door deze te verschuwen was het euvel verholpen en konden we ongestoord genieten van deze Franse parel.
Verslag Filmclubavond  25 september / The Lady (themafilm: sterke vrouwen 2)
Een zeer hoge waardering van het publiek voor de film The Lady. The Lady gaat over het leven van nobelpriijswinnaar Aung San Suu Kyi. Men was erg onder de indruk wat deze vrouw heeft moeten doorstaan. En de keuze die ze moest maken tussen haar land of haar gezin. Waardering 4,60! 
Verslag Filmclubavond  18 september / The Iron Lady  (themafilm: sterke vrouwen 1)

Een drukke avond maar dat hadden we ook wel een beetje verwacht bij "The Iron Lady" met Meryl Streep in de hoofdrol. Ze ontving dit jaar voor deze rol haar 3de Oscar. Waardering voor de film was een prachtige 4,39!

‘The Iron Lady’ gaat over het leven van de voormalige Engelse premier Margareth Thatcher. Ook zij wordt getroffen wordt door dementie (dementie maakt geen onderscheid in je afkomst of hoe belangrijk je was in het leven). Ze voelt dat ze de controle over haar leven aan het verliezen is en dat ze zich in sociale situaties niet goed meer kan redden. Zeer pakkend gespeeld door Meryl Streep.

Mensen waren verrast door deze aanpak over het leven van Margareth Thatcher. We zagen een kwetsbare verwarde vrouw op leeftijd. Ze was de eerste vrouwelijke leider van de Britse Conservatieve Partij. Thatcher was premier van het Verenigd Koninkrijk van 1979 tot 1990 en de eerste (en tot op heden enige) vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk. Ze is geboren op 13-10-1925 en is nu bijna 87 jaar oud.

Verslag Filmclubavond  13 september / HUGO

Een fantasie film met een ode aan de film van weleer. Prachtige beelden met deze op blu-ray gedraaide film. HUGO won dit jaar 5 Oscars. De meer de twee uur durende film van Martin Scorsese werd gewaardeerd met een score van 4,32.

Verslag Filmclubavond  7 september / Open Doek film "The Best Exotic Marigold Hotel"

Opbouw van het doek (19.00 uur). De zon schijnt nog volop.

Eindelijk konden we de film in de openlucht vertonen. Was de eerste avond vervallen en de tweede avond projectie in de foyer van 't Spectrum en nu de derde filmavond eindelijk vertoning in de openlucht. En wat een opkomst, geweldig. Stoelen moesten worden bijgezet op deze mooie nazomeravond. Gelukkig hadden veel mensen hun eigen (tuin)stoel meegenomen en vonden veel mensen een plaatsje op de lange banken van het Jet Geerkensplein. Zo had eenieder toch een goed zicht op het 8 meter brede projectiescherm. Ook de plaids van de Filmclub werden "warm ontvangen". We kunnen terugkijken op een geweldige sfeervolle avond. 
We danken SOS 700 en 't Spectrum en natuurlijk de medewerkers van de Filmclub voor hun inzet.

Film
Men genoot volop van "The Best Exotic Marigold Hotel". Zeven Britse gepensioneerden met uiteenlopende levens en karakters worden geconfronteerd met een marginaal bestaan als vijfenzestigplusser, troosteloze aanleunwoningen en bemoeizuchtige (schoon)zonen. Elk van hen komt in deze levensfase voor een moeilijke keuze te staan. Op die leeftijd plan je niet vooruit, “I don’t even buy green bananas”, horen we Muriel zeggen. Maar als ineens een gelikte reclamefolder een luxueus resort in India aanprijst, het Best Exotic Marigold Hotel, pakken ze stuk voor stuk halsoverkop hun koffers. De oudjes gaan hun geluk beproeven aan de andere kant van de wereld.

Heel veel leuke en fijne reacties ontvangen op deze mooie openluchtfilm avond.

Het is bijna zover.

Volgend jaar zijn we er weer, we hopen jullie ook.

Verslag Filmclubavond  4 september / Süskind

Vanavond het waargebeurd verhaal Süskind in City theater. Mooie opkomst en een hoge waardering van 4,47. De geluidsinstallatie van het City theater is voldoende om ook niet-ondertitelde films te vertonen. We hadden daar al in het verleden problemen mee (Met Oorlogswinter). Maar we merken nu dat de geluids-installatie sterk is verbeterd. Reacties van de mensen op de film: "indrukwekkende", "wel een zware film zo na de vakantie".

Verslag Filmclubavond  31 augustus / Open Doek film "Beginners"

Eindelijk een film kunnen draaien van OPEN DOEK 2012.  
Helaas, helaas, helaas niet in de openlucht (te koud 13° en kans op regen) maar binnen in t Spectrum. 
De 100 bezoekers zagen de film "Beginners": Oliver (Ewan McGregor) ontmoet de onvoorspelbare Anna (Mélanie Laurent), enkele maanden na de dood van z’n vader Hal (Christopher Plummer). Deze nieuwe liefde overspoelt Oliver met herinneringen aan z’n vader die – na een huwelijk van 44 jaar – op 75-jarige leeftijd eindelijk uit de kast kwam als homoseksueel. De onthulling van Hal bracht vader en zoon dichter bij elkaar dan ze ooit waren. Nu tracht Oliver Anna lief te hebben met alle lef, humor en hoop die hij van z’n vader geleerd heeft. 
 

Het grote scherm van 8 bij 4,5 meter kwam groter over dan bij buitenprojectie. Het opbouwen ging prima. 
 
We danken SOS 700 en 't Spectrum en natuurlijk de medewerkers van de Filmclub voor hun inzet. 
Volgende week vrijdag, en dan hopelijk buiten, de komische film over 7 bejaarden die op vakantie gaan naar India.
Laat je aangenaam verrassen!  
Het nieuwe programmablad voor de komende maanden werd veelvuldig meegenomen.

Voor informatie over de komende film op vrijdag 7 september kun je contact opnemen met de Filmclub Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verslag Filmclubavond  24 augustus / Open Doek film verschoven naar 7 september

Er wordt tijdens de OPEN DOEK filmvoorstelling vanavond regen aangekondigd. De organisatie heeft na lang twijfelen besloten de gratis openluchtfilmvoorstelling bij 't Spectrum in Schijndel niet door te laten gaan.
Deze filmvertoning wordt verplaatst naar vrijdag 7 september, aanvang film 21.30 uur (voorprogramma 21.00 uur).
Op 7 september zal de filmvertoning altijd doorgaan omdat bij slecht weer de filmvoorstelling in de foyer van 't Spectrum wordt gehouden. Gratis toegankelijk voor eenieder. 

De tweede geplande gratis openluchtfilmvoorstelling van volgende week vrijdag 31 augustus, "Beginners", zal ook bij slecht weer verhuizen naar de foyer van 't Spectrum. Zo kan men toch nog altijd gratis kijken naar een mooie film op groot doek van 8 bij 4 meter. Natuurlijk hoopt de organisatie projectie in de openlucht, maar dat bepalen de weergoden.  

De organisatie vindt het heel jammer maar in de regen naar een film kijken daar doet men het niet voor.

Verslag Filmclubochtend  10 juni / Habana Blues

Een mooi aantal bezoekers voor de ochtend film 'Habana Blues' in de grote zaal van het Elde College.  
Na afloop veel waardering ontvangen voor de mooie en indrukwekkend Cubaanse film met veel muziek. 
Klik hier voor de trailer 
Wie weet is Filmclub Schijndel het volgende jaar weer van de partij bij het 1 Ander Festival. 

 
De zaal loopt langzaam vol.  

Jac staat klaar om de film aan te kondigen 
Ruim 60 mensen hebben de film bezocht. Dat is, zeker voor de eerste keer, een mooi resultaat.

Verslag Filmclubavond  5 juni / The Help
Ongeveer 10% van de bezoekers had het boek gelezen. In de uitstekend ontvangen film werd regelmatig gelachen. Hoge waardering van 4,58! 
Verslag Filmclubavond  29 mei / Leven? of Theater?
Voor de vijfde keer in een huiskamersetting bij Jac thuis een extra filmvoorstelling in Het Doekje. Voor de derde keer in deze cyclus een documentaire en allemaal van Nederlandse bodem. Dit keer gaat het over de geschilderde geschiedenis van Charlotte Salomon, een film van Frans Weisz. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerde de Joods-Duitse kunstenares Charlotte Salomon niet alleen de gruwelen van de Jodenvervolging, maar ook de zelfmoord van haar moeder en de depressie van haar eveneens suïcidale grootmoeder te verwerken. Het resulteerde in een imposant levenswerk met de titel Leben? Oder Theater? Ein Singespiel Het kunstwerk is een geschilderd levensverhaal bestaande uit honderden gouaches. Vlak voor haar deportatie naar Auschwitz wist Salomon haar magnum opus in veiligheid te brengen. Het werk is momenteel in het bezit van het Joods Historisch Museum in Amsterdam. 
De bezoekers vonden het een waardevolle film en fijn dat ze de film in een "huiskamersfeer" hebben mogen aanschouwen.
Verslag Filmclubavond  22 mei / Three Monkeys
Voor de vierde keer in een huiskamersetting bij Jac thuis een extra filmvoorstelling in Het Doekje. Deze keer een Turkse thriller, die door het aanwezige publiek zeer op prijs werd gesteld. Ook nog even gesproken over de vorm van de vertelling die soms meer zegt dan de woorden die worden uitgesproken. Opmerkelijk was de razendknap in elkaar gezette sound design van de film en dat alles zonder muziek. Vakmanschap. 
 
Jac vond het prachtig dat men de film zeer kon waarderen! Volgende week de laatste van de 5 extra filmvertoningen in Het Doekje. We kunnen nu al zeggen: voor herhaling vatbaar!
Verslag Filmclubavond  8 mei / Biutiful

Vanavond een emotioneel en beklemmende Spaanse film. Uxbal, de held in de film 'Biutiful', een film van Alejandro Gonzalez Iñárritu, heeft niet veel tijd meer om iets van zijn leven te maken. De dokter heeft hem verteld dat hij nog een paar maanden te leven heeft. Uxbal (Javier Bardem) is een man met een gouden hart. Hij heeft gevoelens voor de mensen met wie hij werkt, maar hij kan die gevoelens niet in de weg laten staan van het feit dat hij vooral zelf wil overleven. Om wat extra geld bij te verdienen heeft hij nog een baantje als medium, dat tegen betaling contact legt met gene zijde. In het camerawerk zit de suggestie dat Uxbal langzaam door de schaduwen wordt ingehaald. Het was een lange film, 147 minuten, die bleef boeien tot de laatste minuut. Vanavond zelfs iemand in de zaal die de film voor de tweede keer gaat zien.
De film verdient eigenlijk een hogere waardering dan 3,91. De verdeling was: 23,5% zeergoed, 51% goed, 22% redelijk, 1% slecht, 2,5% zeerslecht

Verslag Filmclubavond  24 april / Weemoed en wildernis

In een huiskamersetting bij Jac thuis de tweede extra filmvoorstelling in Het Doekje. Nu met de film "Weemoed en Wildernis". Vooral leden die de natuur een warm hart toedragen waren op deze prent afgekomen. Na het drinken van een kopje koffie of thee werd de film gestart.  

De film volgt de veranderingen in het landschap op Tiengemeten, vanuit een persoonlijk poëtisch perspectief, waarbij vergankelijkheid en tijdelijkheid de centrale thema's zijn. De beelden met het persoonlijke verhaal van Digna kwamen goed over. En ook nu werd er na de filmvertoning nagepraat. Gevraagd werd of Digna haar verhaal vooraf of tijden en na de filmmontage had geschreven. Jac dacht bijna zeker te weten dat een dergelijk verhaal alleen maar tijdens en achteraf kan worden geschreven. Een mooi en persoonlijk portret.

Verslag Filmclubavond  17 april / En La Ciudad Sin Limites

Niet erg veel bezoekers maar toch een mooi aantal. Het aanwezig publiek gaf de film een 4,36 en staat daarmee op de derde plaats van onze poll. Een reactie van een bezoeker "Erg genoten van de film. Alles zat er in: een verhaal,  geschiedenis, een spannend plot, goede spelers, herkenbare locaties en heel goed gefilmd. Een aangename mix. Echt mijn film." 

Verslag Filmclubavond  10 april / Over Canto
Op verzoek van de leden worden er in de maanden april en mei 4 extra bijzondere films vertoond in Het Doekje. De toegang is alleen voor leden. Vanavond de film Over Canto. De film volgt 9 mensen die door het beluisteren van het muziekstuk Canto Ostinato het leven anders zijn gaan zien. De aanwezigen bezoekers vonden het een mooie film "Geweldig wat muziek met mensen kan doen". In zo'n "huiskamersfeer" is er na afloop van de filmvertoning altijd ruimte voor een nagesprek. Daar werd nu ook weer gebruik van gemaakt. Een meerwaarde voor de avond. 
Verslag Filmclubavond  3 april / Hasta la Vista
Weer eens lekker gelachen. Hoge waardering van 4,61 voor Hasta la Vista.
Verslag Filmclubavond  27 maart   Things we lost in the fire (Thema: Susanne Bier)
Vanavond speciale aandacht voor Susanne Bier.

Alle films van de Deense filmmaakster Susanne Bier die Filmclub Schijndel heeft vertoond zoals 'Brothers' (2005), 'After the Wedding' (2007) en de vorige maand nog 'In a Better World' scoorden hoog tot zeer hoog in de Filmclub publieksenquêtes. Susanne Bier werd geboren op 15 april 1960 in Kopenhagen. Ze studeerde Kunst aan de Hebrew University in Jeruzalem en Architectuur aan de Architectural Association in Londen. In 1987 studeerde ze af aan de Danisch school of Film in Kopenhagen. Susanne Bier is naast Lars von Trier één van de meest invloedrijke regisseurs uit Denemarken. 

In de film van vanavond ontroert ze opnieuw met grote maar volkomen geloofwaardige emoties, waarbij sentimentaliteit knap vermeden wordt. Als geen ander weet Susanne Bier acteurs tot topprestaties te brengen. Ook nu weer slaagt ze erin heftige emoties levensecht over te laten komen. En haar voorliefde voor extreme close-ups, 'het gezicht als landschap', is ook weer in deze film te zien.

Een terechte hoge waardering van 4,32 voor Things we lost in the fire.

Verslag Filmclubavond  20 maart / The Artist
Een prachtige vertoning van The Artist, de met 5 Oscars bekroonde film. Het was een speciale avond omdat het een zwart-wit film, een zwijgende film en een ander kader (beeld) nl. vierkant betrof. We konden zo ons 4,5x 4,5 meter scherm in Het Gasthuis optimaal belichten. Het is wel ander kijken dan gebruikelijk. Maar er was genoeg te beleven met soms komische taferelen. Het was prachtig te zien hoe het hondje achter zijn baasje aanliep. 

Het publiek had duidelijk genoten van deze toch niet alledaagse film. Als ik dit schrijf geniet ik nog na van het geprojecteerde beeld. 
Prima waardering voor The Artist:  4,20
Verslag Filmclubavond  15 maart / Hereafter
"Geloof jij dat er iets is na de dood?" Meestal is het antwoord "Ik geloof dat er iets is. Ik weet niet wat, maar iets" 
Een klein maar geïnteresseerd publiek kwam af op de film over het hiernamaals, paranomaal en bijna-doodervaring. 
Hoge waardering voor Hereafter 4,36
Verslag Filmclubavond  6 maart / A Separation
Heel erg druk vanavond. Door het behalen van een Oscar een week geleden voor beste niet-Engelstalige film, zijn meer mensen dan gebruikelijk op deze prent afgekomen. 
We zijn heel blij dat we dergelijke films voor een groot publikek in het City theater hebben kunnen vertonen.
Waardering liep redelijk uiteen. 37x zeergoed, 56x goed, 31x redelijk, 7x slecht en 1x zeerslecht. Dit gaf een score van 3,92.
Verslag Filmclubavond  28 februari / Never let me go
Vanavond een verhaal over een fictieve wereld. Een soort film die de Filmclub zelden vertoont. Een thriller naar het gelijknamige boek van Kazuo Ishiguro met onder andere Carey Mulligan als kostschoolleerling die de wereld daarbuiten niet kent. Als kinderen hebben Ruth, Kathy en Tommy hun tijd doorgebracht op een schijnbaar idyllische Engelse kostschool. Nu ze volwassen worden moeten ze leren omgaan met de sterke liefde voor elkaar en de beangstigende werkelijkheid buiten de school. Vooral hun bestemming en de leugens die hen steeds zijn verteld zijn ontluisterend. Never Let Me Go is een bewerking van de alom geprezen bestseller van Kazuo Ishiguro (The Remains of the Day). 
Het verhaal was heftig. Er werd uitstekend gespeeld vooral door Carey Mulligan (Kathy in de film). De film werd gewaardeerd met een mooie score van 4,06.
Verslag Filmclubavond  21 februari / Dances of Ecstasy

Een druk bezochte avond. Vanaf 2006 organiseert de Filmclub een spirituele avond op carnaval-dinsdag. De avond was opgesplitst in een inleiding door Rian van Duijnhoven, het vertonen van de film 'Dances of Ecstasy' en na de pauze de vertoning van 'The power wave'. 'Dances of Ecstasy' was opgebouwd om stap voor stap naar een climax te gaan, de totale trance, opgezweept door het ritme bij verschillende culturen. De film 'The power wave' waarin de 5 verschillende ritmes (dansen) te zien waren werd door het publiek erg gewaardeerd.  Sommige bezoekers dachten dat er vanavond ook daadwerkelijk gedanst zou worden. Dat was niet het geval.  
De waardering van de totale avond was wisselend 23 % zeergoed, 52 % goed, 21 % redelijk, 4 % slecht. 

De inleiding van de spirituele avond werd verzorgd door Rian van Duijnhoven uit Schijndel. Ze doceert in bewegingsmeditatie.


Ze vertelde haar persoonlijke weg die leidde naar de 5 ritmes die dans en meditatie tegelijkertijd hebben. De 5 ritmes zijn: vloeiend, staccato, chaos, lyrisch en stilte. Elk ritme nodigt uit tot een andere manier van bewegen. Samen vormen de 5 ritmes een wave, een golf van energie, die zich opbouwt in intensiteit en weer afneemt. De 5 ritmes zijn het levenswerk van de Amerikaanse Gabrielle Roth, artiest, muzikant, danser, schrijver, en westers sjamaan. Gabriëlle Roth zegt het zo "The fastest way to still the mind is to move the body". 


'Dances of Ecstasy' neemt je mee op reis naar rituelen vol ritme, dans en muziek. De film is een ontdekkingstocht naar extase bij culturen die door middel van muziek en dans contact maken met een heilige kracht. Van Orisha priesteressen uit Nigeria, sjamanen uit de Kalahari, en duizenden ravende jongeren op een party in Australië, ze dansen allemaal op dezelfde pulserende beat.
Volgend jaar weer een spirituele avond met een nieuw spiritueel thema.

Verslag Filmclubavond  16 februari / ADEM
Een zeer betrokken publiek deze avond en een prachtige score van 4,33. 
ADEM vertelt het aangrijpende verhaal van twee mucoviscidose (taaislijmzieke) patiënten die een moeizame vriendschap onderhouden tijdens hun herhaaldelijke verblijven in het ziekenhuis. Adem, dat ruim bekroond werd op het filmfestival in Montreal, is het sterkst in de schets van de sfeer in het ziekenhuis, waarin Tom, die elke arts en medepatiënt kent, strijdt tegen verveling en het vooruitzicht van een vroege dood.
Verslag Filmclubavond  7 februari / In a better world
Prima opkomst op deze koude winterdag. De Oscar winnaar (beste buitenlandse film 2011) werd uitstekend ontvangen. Erg hoge score van 4,65 !!
Verslag Filmclubavond  31 januari / Pieds nus sur les limaces

Mooie opkomst voor Pieds Nus. Verschillende reacties ontvangen zoals: “een heel mooie film en ik zie vergelijken met wat ik op mijn werk tegenkom” en “niet erg sterke film, personages zijn niet echt uitgewerkt”. Waardering: 3,78

Anita, Godelieve en Marijke 
Hierboven een foto van 3 zussen die al jaren lid zijn van onze filmclub en ze wonen nog eens niet in Schijndel. Zij zijn een van de meest trouwe bezoekers. Als één van hen er niet is wordt al direct de vraag gesteld wat er aan de hand is. Als dank voor het trouwe bezoek deze foto, en spreek ze gerust aan want het is daar altijd gezellig.

Verslag Filmclubavond  24 januari / Illegal
Overdonderende hoofdrol van actrice Coessens als een wantrouwige, hardwerkende Wit-Russische illegaal die naar België is gekomen voor een betere toekomst voor haar zoon. Op een dag wordt ze toevallig betrapt, terwijl haar zoon ontglipt. Een dreun in de maag en een aanklacht tegen het systeem. 
Het is wel duidelijk welke boodschap regisseur Olivier Masset-Depasse wil overbrengen: het criminaliseren van asielzoekers en de schandalige manier waarop de uitzettingprocedure werkt aan de wereld tonen en aan de kaak stellen. 

Jac had deze film gezien tijdens het IFFR 2011. Direct naast hem (toeval of niet) zat een vrouw uit Wit-Rusland die niet begreep waarom de vrouw in de film gevlucht was uit Wit-Rusland. Jac en de Wit-Russin raakte aan de praat en het was al snel duidelijk dat beiden anders tegen deze situatie aankeken, ook na het samen drinken van een kopje koffie. Hoe dan ook het was een waardevolle uitwisseling. Waardering film: 4,28 

Een reactie van een bezoeker 
Ik ben 2 x in Belarus (Wit-Rusland) geweest, voor de FNV en ik heb hier in Nederland mensen van daar ontmoet en rondgeleid. Er zijn rechters en advocaten die niet meegaan in het systeem, er zijn vrouwen wier kinderen worden opgepakt om hun verzet te breken. Ik zou ook niet willen wonen in dat land. Er is een herdenkingscomitee "de vier bomen" die jaarlijkse bijeenkomt in Eindhoven en aandacht vraagt voor verdwenen mensen in Wit-Rusland. Zie ook www.vierbomen.nl

Verslag Filmclubavond  19 januari / Tout Les Soleils
Mooie film, fijne muziek en een mooie opkomst. Het publiek wist de feel-good film te waardering met een 3,97 (4,0 is goed)
Verslag Filmclubavond  10 januari / Made in Dagenham
Lekker begin van 2012 met de film Made in Dagenham. Er werd regelmatig gelachen bij dit waargebeurde verhaal van stakende vrouwen bij de Ford fabriek in Dagenham. Mooie score van 4,13.
Deze maand extra aandacht voor FEEL-GOOD films. De eerst volgende is op donderdag 19 januari en daarna op dinsdag 31 januari. Ook deze films zijn weer met zorg geselecteerd. Mis het niet.

Filmtitels Het Gasthuis

Wil je de filmtitels weten die we vertonen in Het Gasthuis log dan hier in. Registreer eerst. Daarna kun je met je persoonlijke password inloggen.