Filmclub mannetje LL

  • Filmclub 2020
Verslag filmavonden 2011
Verslag Filmclubavond  20 december / Pina
Een mooie afsluiting van het filmjaar 2011 met de film PINA over de dansen en het dansgezelschap van Pina Bausch. Deze keer moesten de bezoekers plaats nemen op een tribune die was neergezet voor een toneeluitvoering de komende week. Waardering van Pina stemde ons heel gelukkig een ruime 4,3. Dank en fijne dagen toegewenst. Tot 10 januari.
Verslag Filmclubavond  13 december / Altiplano
Altiplano moet je eigenlijk ondergaan, alsof het ‘ervaringscinema’ is, of muziek, zei de Belgische regisseur Peter Brosens bij de Nederlandse première van de film Altiplano die hij samen met zijn partner Jessica Woodworth maakte. Dat is een zinvolle handreiking voor de film die ze opnamen op de Andes-hoogvlakten tussen Peru en Bolivia, een film over liefde en verlies en het menselijke vermogen om uit beelden zelf een verhaal te destilleren, helder als gletsjerwater.
De film zoekt via theatrale en symbolische beelden naar een hyperwerkelijkheid, en daarbij is Altiplano radicaler en gewaagder dan het vergelijkbare ‘Milk of Sorrow’. Solier geeft in het politiek geëngageerde Altiplano gestalte aan Saturnina, een Peruaanse die haar geliefde verliest, net als de Belgisch-Iraakse oorlogsfotografe Grace. Hun levens kruisen elkaar in het Peruaanse dorpje Turubamba, waar de dorpelingen blind worden door de kwikvervuiling van een naburige goudmijn.
Altiplano is letterlijk oogverblindend. Zeer opmerkelijk dat een bezoekster feilloos de betekenissen van beeld en rituelen kon duiden, voor de andere was het een (te) moeilijke film. De waardering was nietemin een prachtige 3,9 (4,0 is goed).
Verslag Filmclubavond  6 december  / Incendies
In een overvol City Theater de naar onze mening 'beste film van 2011' vertoond. Het was wel even zoeken naar een zitplaats (zie ook hieronder).  
80% van de bezoekers gaf de film Incendies van Denis Villeneuve een zeergoed, 19 % goed en 1% redelijk. Dat is dus een duidelijke waardering met een score van 4,8 (5,0 is maximaal). 

Leuk om te horen dat er zeker één bezoeker het toneelstuk hier in Nederland heeft gezien, twee weken geleden. Ook een reactie per e-mail binnengekomen van een speurder: "Na enig zoekwerk, heb ik gevonden,dat zich het grootste deel van de film Incendies in Libanon afspeelt. Kfat Rayat was (is?) een gevangenis van Israel, voor Libanesche strijders(PLO) tegen Israel, waar veelvuldig werd gemarteld en verkracht.In het zuiden van Libanon heerste destijds bovendien een burgeroorlog, als bekend. Politieke achtergronden zullen wel mede bepaald hebben, dat er nergens in de film naar verwezen wordt…… Waarvan acte. Zeker een bijzondere film, waarvoor dank, dat jullie die naar Schijndel brachten."

Plaats bezet houden op balkon 
We wijzen er nogmaals op dat zeker bij drukke filmavonden het niet toegestaan is plaatsen bezet te houden voor mensen die nog moeten komen. Het is zeer storend en roept begrijpelijke irritatie op.

Verslag Filmclubavond  22 november  / Delamu
Een uitverkocht huis zag een mooie film over de thee-route met verhalen van de inheemse bevolking. We kregen zo een inkijkje hoe ze leefde en werkte. We hadden niet verwacht dat er zoveel bezoekers zouden komen.  

En de waardering was prima: 12x zeergoed, 35x goed, 12x redelijk, 2x slecht en 1x zeerslecht. Een waardering van 3,9. Op naar de volgende mooie film.

't Spectrum 
Deze avond was voorlopig de laatste filmvertoning in de rood-witte zaal van 't Spectrum. Vanwege de betere filmvertonings mogelijkheden (zichtlijn en groter projectie-beeld) verhuizen we nu definitief naar Het Gasthuis. De openlucht filmvoorstellingen blijven we als vanouds vertonen bij 't Spectrum. We danken 't Spectrum voor hun jaren lange gastvrijheid en wie weet komen we nog wel eens terug.

Verslag Filmclubavond  17 november  / Mother and Child
Niet zoveel bezoekers vanavond voor een film over moeder en kind met als thema "adoptie". De aanwezige bezoekers waardeerde de film met een mooie 4,1. Mother & Child is een ontroerende film over het maken van keuzes, missen van kansen en grijpen van mogelijkheden. Maar bovenal over de band tussen moeder en kind.
Verslag Filmclubavond  8 november  / Afrika-avond "We are together"
Afrika-avond in Het Gasthuis
Filmclub Schijndel organiseerde op deze avond in Het Gasthuis een Afrika thema-avond. De avond was gevuld met een film over een Zuid-Afrikaans kinderkoor, schilderkunst van Jeroen Bax uit Schijndel en zang van het koor Betje Wolff ook uit Schijndel. Tevens had Filmclub Schijndel enkele Congolese vrouwen uit Schijndel, in traditionele kledij, uitgenodigd de avond mee te maken. Ook had Het Gasthuis speciaal voor deze avond Afrikaans Buffet klaar gemaakt.  

 
Sarah, Odette en Anita, drie in Schijndel wonende Congolese dames. Voor deze avond speciaal uitgedost in traditionele kleding. Ze hadden veel belangstelling en er werd druk men hen gepraat.

Kunstwerken van Jeroen Bax, hij had speciaal voor deze avond, en inspirerend op de film, een schilderwerk gemaakt met de titel Eyes (te zien op de linkse foto) 

Rijk uitgedoste dames van het koor Betje Wolff opende de avond met 3 liederen, startend met het Zuid-Afrikaanse volkslied.  

Filmclub Schijndel wil eenieder die aan deze avond heeft meegewerkt heel hartelijk danken! En dat het publiek had genoten bleek uit de waardering van de film, een zeer hoge score nl. 4,8 (4 = goed en 5 = zeergoed) 
Verslag Filmclubavond  25 oktober  / The Banishment
Wat een prachtig aantal bezoekers voor deze niet alledaagse film. The Banishment, een film uit Rusland, van regisseur Andrey Zvyagintsev werd geweldig beoordeeld vinden wij: 15x zeergoed, 10x goed, 3x redelijk en 1 slecht. Ook de lengte van de film 150 minuten kon het enthousiasme niet temperen. Dat gaf een waardering van 4,3. Jac had voor aanvang van de film wat vertelt over films en regisseurs uit Rusland en zijn definitieve doorbraak als filmliefhebber bij het zien van Tarkovski's Nostalghia. Ook prees hij het boek "beschouwing over de filmkunst De Verzegelde Tijd" van Andrei Tarkovski aan. 
Verslag Filmclubavond  20 oktober  / The King's Speech
Vanavond weer een topfilm die prima werd gewaarderd, een ruime 4,5. In het voorwoordje extra aandacht gevraagd om ook te kijken naar de beedcompositie (fotografie) van deze film die toch opmerkelijk is. En dan is het voor ons leuk te horen dat mensen daar, na de film gezien te hebben, op terugkomen met de mededeling; "fijn dat je ons daar op geattendeerd hebt anders had ik het misschien niet gezien". Het was een mooie avond. A.s. dinsdag een totaal andere film voor weer een totaal ander publiek. 
Verslag Filmclubavond  11 oktober  / Black Swan
Vanavond de vijfde film van regisseur Darran Aronofsky. Zijn vorige films waren Pi (1998), Requiem for a dream (2000), The Fountain (2006), The Wrestler (2008) en nu Black Swan. Een pittige film die in Amerika als een horror film wordt betiteld. Dus dat was even afwachten hoe de film in Schijndel zou worden beoordeeld.  
Nou, prima. De waardering een prachtige 4,2!
Verslag Filmclubavond  4 oktober  / Black Butterflies (het leven van Ingrid Jonker)
Black Butterflies won afgelopen vrijdag tijdens het Nederlands Film Festival 3 Gouden Kalveren. Eén voor de beste film, één voor actrice Carice van Houten en één voor de montage. Het City theater zat gezellig vol en de waardering voor de film was een mooie 4,3.

Die Kind (Ingrid Jonker)

Het kind is niet dood

het kind heft zijn vuist naar zijn moeder

die Afrika schreeuwt de geur schreeuwt

van vrijheid en heide

in de townships van het omsingelde hart

 

het kind heft zijn vuist naar zijn vader

in de optocht van de generaties

die Afrika schreeuwen de geur schreeuwen

van gerechtigheid en bloed

in de straten van zijn gewapende trots

 

Het kind is niet dood

noch bij Langa noch bij Nyanga

noch bij Orlando noch bij Sharpville

noch bij het politiebureau van Philippi

waar het ligt met een kogel door zijn hoofd

 

Het kind is de schaduw van de soldaten

op wacht met geweren pantserwagens en knuppels

het kind is aanwezig bij alle vergaderingen en wetgevingen

het kind loert door de vensters van huizen en in de harten van moeders

het kind dat alleen maar wilde spelen in de zon bij Nyanga is overal

het kind dat een man is geworden trekt door heel Afrika

het kind dat een reus is geworden trekt door de gehele wereld

Zonder pas

Verbouwing City theater

We kregen vanavond te horen dat het City theater de komende weken een forse verbouwing ondergaat. De elektriciteit en het podium worden vernieuwd. De consequentie is dat de filmvertoning op 1 november niet door kan gaan. Incendies verhuist naar 6 december. Leden krijgen nog bericht over deze wijziging.

Verslag Filmclubavond  27 en 29 september  / Sonny Boy (Boekverfilming)
Mooie avonden in het sfeervolle Het Gasthuis. Veel belangstelling voor deze film vandaar de twee avonden. De waardering was voor dinsdag 27 september 4,6 en voor donderdag 29 september 4,4.
Verslag Filmclubavond  20 september / Secret Sunshine (Wereldcinema)
Er waren meer mensen dan we verwacht hadden bij deze lange film (135 min.) uit Zuid-Korea met een thema over verlies en "klappen" die Shin-Ae, de hoofdpersoon van vanavond, te verwerken kreeg. Ook de waardering was een mooie 3,8 (7x zeergoed, 12x goed, 7x redelijk, 1x slecht en 1x zeerslecht).
De actrice die Shin-Ae speelt, Jeon Do-Yeon, won in 2007 met Secret Sunshine de Gouden Palm (Cannes) als beste actrice. 
De film met de Gouden Palm voor de beste mannelijke rol in 2007 vertoont de Filmclub op de volgende werelcinema-avond. Dat is op 25 oktober in 't Spectrum.
Verslag Filmclubavond  6 september / Die Fremde
Vanavond een indrukwekkende film over zaken die we hier in het westen moeilijk kunnen begrijpen nl. eerwraak. 
De film trok meer jongere bezoekers dan nogmaal op onze filmavonden.  
De reacties waren zeer lovend en dat leverde een zeer hoge publiekswaardering op van 4,6 (4=goed en 5=zeergoed). 
 

Voor meer filminformatie en de trailer zie verder klik hier.
Verslag Filmclubavond  2 september / 127 hours (derde openluchtfilm 2011)
Een werkelijk prachtige laatste OPEN DOEK filmavond van 2011.
Het begint al aardig vol te lopen (21.15 uur) tijdens het voorprogramma "Schijndelse koppen". 
De temperatuur was bijna onwerkelijk. Overdag 25 graden maar nog opmerkelijker was dat ‘s avond de warmte heel goed bleef hangen op 't Spectrum terrein. Bij het opbouwen heel veel zweetdruppeltjes van de warmte. De meeste plaids die men kwam halen bij de kraam van de Filmclub werden gebruikt om op te zitten. Ook na afloop van de film bleef men napraten op het terrein. Het aantal bezoekers was gelijk aan de eerste voorstelling en daar is de organisatie heel erg blij mee.


Aan de rok (het doek onder het 8 meter brede scherm) moest nog wat handarbeid worden verricht. Blijkbaar typisch vrouwenwerk.


Even uitrusten voor de bezoekers komen

Hier enkele video's: video 1 - video 2 - video 3

De spannende film '127 hours' werd prima ontvangen ook al moeste enkele (meestal vrouwen) bij sommige beelden toch even wegkijken.  
De filmvertoning werd met applaus afgesloten.  
 
Wederom een zeer geslaagde OPEN DOEK 2011, ook al ging de vertoning van vorige week, door slecht weer, niet door.  
Filmclub Schijndel gaat op deze manier verder openluchtfilms gratis aan te bieden. 
We danken SOS 700 en 't Spectrum voor hun financiële en praktische bijdragen aan OPEN DOEK 2011. 


Het OPEN DOEK 2011 team (Francien ontbreekt op deze foto) 
Teamleden zijn: Coby, Marius, Steffie, Francien, Chris, Hans, Berrie, Peter, Edith, Anja, Jac 

Verslag Filmclubavond  26 augustus / Pies nus sur les limaces (tweede openluchtfilm 2011 - geannuleerd)
Helaas, helaas maar de openluchtfilm met de film "Pies nus sur les limaces" op vrijdag 26 augustus ging vanwege de slechte weersvoorspellingen niet door.
We vonden het heel jammer, we hadden er zo veel zin in deze 'Eigenzinnig en feel good' film te vertonen in de openlucht, maar we wilde het risico niet nemen. Het weer was onvoorspelbaar met soms heel veel regen, hagel en windstoten. Wie weet vertonen we deze film nog wel eens op een ander moment.
We hopen dat bij de openluchtfilm van vrijdag 2 september de weergoden ons wel goed gezind zijn.
We teren nog even op de sfeervolle en prachtige filmvoorstelling van vorige week zullen we maar zeggen.
Het OPEN DOEK 2011 team, Coby, Marius, Steffie, Francien, Chris, Hans, Berrie, Peter, Edith, Anja, Jac 


Eigenzinnig en feel good 
Lily (Ludivine Sagnier) woont met haar moeder op het platteland en leeft in haar eigen kleurrijke fantasiewereld in harmonie met de natuur.
Haar oudere zus Clara (Diane Kruger) is getrouwd met een jonge advocaat en woont en werkt in een grootstad.
Wanneer hun moeder plotst sterft, moet Clara haar levenswijze drastisch aanpassen om de zorg voor haar zus op zich te nemen...
Onder invloed van haar, trekt Clara zichzelf in twijfel en proeft ze van een zekere vrijheid.
Verslag Filmclubavond  19 augustus / Mine Vaganti (eerste openluchtfilm 2011)
Prachtige sfeervolle avond met meer bezoekers dan de 100 stoelen die er stonden. Gelukkig hadden ruim 30 mensen hun eigen stoel meegebracht. 
Het weer was prima, je moest je er wel op kleden. Dat had het merendeel gedaan. Toch waren de ruim 20 plaids van de Filmclub zo weg. 
Ook de film Mine Vaganti viel heel goed in de smaak. Vele bezoekers kwamen ons dat na afloop vertellen. 
Ook het supper grote doek voor het eerst gebruikt. Een prachtig gezicht was het.
Verslag Filmclubavond  7 juni / Des hommes et des Dieux
Aardige opkomst voor dit waargebeurd verhaal. De individuele waardering verieerde sterk. 28x zeergoed, 32x goed, 17x redelijk en 3x slecht. Dit gaf uiteindelijk een score van 4,1. Opvallend is dat deze film in de andere filmhuizen veel beter scoorde dan in Schijndel. Voor het eerst met blue-ray en HD beamer vertoond op een scherm van 8 meter breed. 

We wensen eenieder een fijne vakantie-periode toe. Namens het Filmclub team: Jac, Anja, Edith, Peter, Coby, Francien en Chris. Tot 19 augustus voor de eerste film van OPEN DOEK.
Verslag Filmclubochtend  22 mei / ontbijtbioscoop

Wegens te geringe belangstelling voor het ontbijt is de ontbijtbioscoop (ontbijt en film), die gehouden zou worden op 22 mei in 't Spectrum, komen te vervallen.

Verslag Filmclubavond  10 mei / De Eenzaamheid van de Priemgetallen

Mooie avond met een geïnteresseerd publiek voor de boekverfilming van 'De Eenzaamheid van de Priemgetallen'. Het publiek werd aan het werk gezet om de verschillende personages in dit niet lineair verteld verhaal te kunnen duiden. Waardering liep misschien daardoor redelijk uiteen; 27x zeergoed, 40x goed, 13x redelijk, 5x slecht en 2x zeer slecht. Dit gaf een waardering van goed (4,0). 
Vanavond voor het eerst de nieuwe HD beamer gebruikt. Geweldig beeld ook al werd er nog geen blu-ray DVD gebruikt. Volgende keer wel. 

Verslag Filmclubavond  26 april / "Tocht door de Himalaya"
Vanavond een documentaire over een tocht door de Himalaya. Voorafgaande aan de film een kortfilm (zoals de Belgen dat zo mooi zeggen) van een backpacker. Waardering film 4,2.  
Ook werden foto's uit Tibet getoond van Chris-Jan van Heesch die hij maakte in 2005. 
Zie voor meer foto's van hem klik hier
Verslag Filmclubavond  19 april / El Secreto de sus Ojos
Mooie en gezellige avond met een prima opkomst ook al was het buiten prachtig weer. Publiek was niet teleurgesteld, en waardeerde de film met een 4,5! 

We hadden een kwalitatief goede DVD en dat was heel goed te zien op het scherm. Dat is dubbel genieten.
Verslag Filmclubavond  5 april  / Haar naam was Sarah

Heel druk en hoge waardering nl. 4,7. Hieronder foto's van die avond. Veel nieuwe (ook jongere) gezichten gezien. 

Verslag Filmclubavond  22 maart  / The Milk of Sorrow

Zeer lovende reacties gekregen op de wereldcinema film uit Peru "The Milk of Sorrow". De publieke belangstelling was minder dan normaal maar die er zaten hebben een speciale en bijzondere film gezien. De waardering was dan ook 4,0 en dat is prima. We zijn heel blij dergelijke films in Schijndel te kunnen blijven vertonen ook al is de publieke belangstelling wat minder. Diversiteit staat bij ons hoog in het vaandel.

Verslag Filmclubavond  17 maart / Haar naam was Sarah

Vanavond een extra ingelaste filmvertoning van 'Haar naam was Sarah' in Het Gasthuis.  
  
Gezellige drukte en een hele hoge waardering nl. 4,8 (4 is goed en 5 is zeergoed). Ongeveer de helft van het aantal bezoekers, met vele nieuwe gezichten, had het boek gelezen. Deze film vertonen we ook nog op dinsdag 5 april in het City theater.

Verslag Filmclubavond  8 maart / Knowledge of Healing

Vanavond de 6de achtereenvolgende spirituele avond bij de Filmclub in de Blauwe zaal van 't Spectrum. Dit jaar ging het over de Tibetaanse geneeskunst met een inleiding door Nico van Eijk (Ayurveda arts) uit Schijndel. Na afloop van de film werd er nog onder ruime belangstelling nagepraat met Nico. 

Padma 28 
Er werd ook gesproken over de Tibetaanse kruidenpil Padma 28. Het is een mengsel van 21 kruiden en mineralen. De kruiden zijn gedroogd en gemalen maar verder onbewerkt. Padma 28 bevat waardevolle plantaardige verbindingen als antioxidanten (tannine), vitaminen en werkstoffen die de doorbloeding verbeteren en het immuunsysteem stimuleren. Het kruidenpreparaat is oorspronkelijk in Tibet ontwikkeld om de gevolgen van een eenzijdig dieet van veel vlees en vet, te compenseren. Padma 28 wordt in Zwitserland geproduceerd en is aldaar als geneesmiddel geregistreerd. Ook werden er vragen gesteld over de Quantum fysica.

De Tibetaanse geneeskunst, één van de hoogst ontwikkelde geneeswijzen, stamt uit de 8e eeuw. In tegenstelling tot de Westerse medicijnen die gemaakt worden op basis van chemische syntheses, is de Tibetaanse geneeskunst gebaseerd op het holistische principe. Het behandelt zowel fysieke als geestelijke aspecten, die samen gezien worden als een eenheid. De geneesmiddelen bestaan vooral uit stoffen uit de natuur, zoals kruiden mineralen en wortelgewassen uit de Himalaya.
 
Naast de persoonlijke arts van de Dalai Lama  werden artsen gevolgd in India en Siberië die patiënten behandelen voor chronische ziekten die in het Westen bekend staan als ‘ongeneeselijk’. In Israël en Zwitserland kijken wetenschappers in hoeverre de Tibetaanse geneeskunst in het Westen kan worden toegepast. 

Waardering voor deze film: een mooie 3,9.

Verslag Filmclubavond  2 maart  / Submarino

Heftige, maar door de bezoekers uitstekend ontvangen film van Thomas Vinterberg 'Submarino'. Het was niet zo druk als gewoonlijk nl. 76 bezoekers. Misschien hebben we door onze berichtgeving mensen aan het twijfelen gebracht. Ik sprak een bezoeker die zij "eigenlijk was ik niet van plan te komen maar uiteindelijk toch maar gedaan. Het was een prachtige en indrukwekkende film. Blij dat ik gekomen ben". En dat vonden veel mensen, heftig maar indrukwekkend. Ook konden we voor het eerst het opgeknapte City theater bekijken. En ook daarop werd zeer positief op gereageerd. Hieronder wat foto's.
  Foyer boven
 De foyer wordt nog aangekleed, de klok hangt al.
 Ook de 100 stoelen op het balcon waren opgeknapt.
Waardering: 32x zeergoed  38 x goed  3x redelijk en 1x slecht  Dit gaf een score van 4,3. Geweldig.

Verslag Filmclubavond  22 februari / Tuya's Marriage (wereldcinema)

Zo'n grote opkomst hadden we niet verwacht voor deze film uit Mongolië en winnaar Gouden Beer 2007 op het filmfestival in Berlijn. Zou het zijn omdat het een film uit Mongolië was of vanwege het winnen van de Gouden Beer? We zullen het binnenkort weten want op 22 maart vertonen we de Gouden Beer winnaar van vorig jaar. Een film uit Peru. De waardering van Tuya's Marriage was 3,8. We hadden iets hoger ingeschat.

Verslag Filmclubavond  17 februari  / C.R.A.Z.Y. (thema: jaren 70)

Het was een uitzonderlijke avond. Ontroert dat we waren Marijke (een heel trouw lid) ineens te zien binnenlopen. Ze moest alle kracht hebben verzameld om vanavond, ondanks haar ziekte, de film te zien. Blijven lachten en genieten van het leven is haar motto. Wat een pracht mens. 
Het was druk deze avond. Zelfs bij het eten voor aanvang van film telde we 25 mensen. De Film: een komische drama uit Canada over de jonge Zac die in de jaren '60 en '70, omringd door vier broers, de aandacht van zijn norse vader probeert te houden. De familie is een heel gewoon gezin, met een liefhebbende moeder en een norse vader die trots is op zijn zonen. Het is het begin van een mooie kindertijd, waar Kerstmis en verjaardagen elkaar opvolgen, en vader eindeloos zijn favoriete Aznavour-solo "Emmène-moi au bout de la terre" zingt. Maar dit alles blijft helaas niet duren. Zac verandert van een kleine jongen in een adolescent en omringd door zijn broers wordt zijn leven gevuld met muziek van Pink Floyd en David Bowie, stiekem roken en meisjes imponeren op de motor, zoekende naar zijn identiteit. Vele positieve reacties ontvangen na afloop van de film zoals "Ik zou eigenlijk de film nog een keer willen zien, zo mooi vond ik het". Oplossing van de kleine puzzel: waar slaat de titel C.R.A.Z.Y. op? Antwoord: Het zijn de namen van de 5 jongens Christian, Raymond, Antoine, Zachary, Yvan. Winnaar: Jolanda Visser. 

Een prachtige waardering was het resultaat nl. 4.4.

Verslag Filmclubavond  8 februari  / My Queen Karo (thema: jaren 70)

De eerste keer dat we in Het Gasthuis op een dinsdag draaien (m.u.v. de special "Rhythm is it!" eind vorig jaar). Het was een fijne filmavond met een redelijk bezoekersaantal. My Queen Karo liet een mooi beeld zien van de begin jaren 70 in Amsterdam.  De gehele film is als een soort documentaire gefilmd. D.w.z. weinig stilstaande beelden en met een beweeglijke cameravoering. Een duidelijke keuze van de regisseur om het publiek nog meer deelgenoot te maken van die jaren 70. De waardering voor de film 3,9.

Verslag Filmclubavond  1 februari / Nowhere Boy

Een gezellige avond en allemaal beneden in de grote zaal van het City theater. Aan de trap naar het balcon werd nog gewerkt om het City theater op te knappen. Ook stonden de nieuwe stoelen in de zaal. De rode kuipjes zijn verruild voor een betere en zachtere stoel. Het begin is gemaakt om het publiek weer terug te winnen.
Omdat het buiten ijzelde hadden verschillende mensen afgebeld, het was te glad. De film: men had er van genoten. Oude herinneringen van de eigen jeugd kwamen weer boven. De waardering: een zeer hoge 4,4.

Verslag Filmclubavond  25 januari  / Je mag zijn wie je bent deel 2

Tweede thema vanavond over "Je mag zijn wie je bent". Het was was een subtiel relatiedrama uit Zweden over drie zussen die moeite hebben met elkanders uiteenlopende levens. Een film met veel herkenbare familieproblemen, maar spreek ze maar eens uit. Er werd regelmatig gelachen over de eigenaardigheden van sommige personen. De sfeer in Scandinavische films, denk daarbij aan de landen Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen en IJsland, is altijd heel speciaal. Het camerawerk is anders dan wat we gewoonlijk gewend zijn. Maar ook zit er een bepaalde zwaarte in de vertelling en natuurlijk de spitse, meedogenloze humor, die soms behoorlijk over de scheef kan gaan. Een mooie avond. 
En ook nu was het mooi druk. Waardering 3,9.

Verslag Filmclubavond  18 januari / Precious
De eerste film van een reeks van drie met het thema "Je mag zijn wie je bent" kwam heel diep binnen. Wat een geweldige film. Men was er stil van. En zoals dat gaat met films die "binnenkomen" werd er nog redelijk wat nagepraat. Prachtige bezoekers opkomst  en een uitzonderlijke hoge waardering nl. 4,4. Een prima begin van dit thema.
Verslag Filmclubavond  13 januari / Agora
Wat wil je nog meer, een prachtige sfeervolle zaal met een volledig zicht op het grote filmdoek waarop een mooie film is geprojecteerd. Met een glaasje wijn in een rustige sfeer naar een film kijken. Dat is wat Filmclub Schijndel en Het Gasthuis bieden. En men kan voor een zacht prijsje een driegangen buffet voor aanvang van de film geserveerd krijgen. Dat maakt een avondje filmkijken in Het Gasthuis echt een avondje uit. Naast het vertonen van films op enkele donderdagen worden er ook filmvertoningen voor de dinsdagavonden ingepland.  

Vanavond de speelfilm Agora die zich afspeelt in de vierde eeuw na Christus en is gesitueerd in het Romeinse Alexandrië, aan de Egyptische kust. Dit groots opgezette historische epos van Alejandro Amenabar (Mar Adentro) kwam goed tot zijn recht op het grote filmdoek in Het Gasthuis. Agora is een totaal ander film dan die de Filmclub normaal gesproken draait. We proberen dit jaar in Het Gasthuis meer verschillende filmhuisfilms uit. We wachten de reacties van het publiek af. Waardering van deze film: 4,0. Een mooi begin dit jaar in Het Gasthuis.
Verslag Filmclubavond  4 januari / Le Concert
Gisteren hebben bezoekers Le Concert moeten bekijken bij een temperatuur van 16 graden (begin van de filmvertoning) en bij 13 graden (eind van de filmvertoning). Alhoewel het City theater zichtbare aan het opknappen is omdat men deuren en muren aan het schilderen is was dit vanavond toch een heel grote tegenvaller. We hebben plaids moeten uitdelen aan mensen die het echt koud hadden zelfs al had men zijn of haar jas daarbij nog aangetrokken. Het is geweldig om te zien hoe men dit alles blijkbaar toch accepteert want niemand is eerder vertrokken. En dat was toch opmerkelijk omdat de film 2 uur duurde. De waardering voor deze film was 4,3 en dat is een prima score. Een mooi film begin van 2011. Gelukkig Nieuwjaar!

Filmtitels Het Gasthuis

Wil je de filmtitels weten die we vertonen in Het Gasthuis log dan hier in. Registreer eerst. Daarna kun je met je persoonlijke password inloggen.