Filmclub mannetje LL

  • Filmclub 2020
Verslag filmavonden 2010
Verslag Filmclubavond  21 december / Rhythm is it!
Een speciale avond met de film Rhythm is it!. De film bestond uit twee delen, het proces met de kinderen en de werkelijke uitvoering van de dans. 
Jammer dat de DVD bij het eerste deel van de film soms even bleef "hangen". Het tweede deel liep vlekkeloos. Voor het eerst de geluidsinstallatie van Het Gasthuis gebruikt. Vandaag ook met de Gemeente Schijndel gesproken over het City theater en onze bevindingen. De zet is aan het City theater om haar klanten terug te winnen.
Verslag Filmclubavond  9 december / The Visitor
Innemende film over twee illegalen en een sociaal voelende man en....... de djembé.
De onderstaande beelden geven aan dat er naast de film meer te beleven was in Het Gasthuis. In de pauze van de film werd er driftig op losgeslagen onder vrijwillige leiding van Marc. Men kreeg er geen genoeg van en trommelde na de filmvertoning er nog een klein uurtje op los!
Dank aan allen 22 djembé-spelers voor een prachtige avond. 
Het was een mooie combinatie film en een live optreden in het sfeervolle Het Gasthuis.

Klik hier voor een video impressie.

Wil je ook op de djembé spelen en heb je behoefte aan wat lessen neem dan contact op met Marc Willems. Kijk maar eens op zijn website www.moriba.nl

Verslag Filmclubavond  7 december / Mao's last dancer

Mooie avond met een mooie film zeker voor de maand december. Veel muziek en dans en een prima score van 4,5.

Verslag Filmclubavond  23 november / China Blue (thema: Fairtrade)

Vanavond de tweede fairtrade-avond. Ditmaal de aandacht op eerlijke kleding. Na een korte introductie van Jac werd het woord gegeven aan Irene van der Maesen. Zij is het die het initiatief heeft genomen om Schijndel op de fairtrade lijst te krijgen. Ook op deze avond was het heel gezellig en de sfeer was prima. En.... met gratis wijn werd er na afloop van de filmvertoning "China Blue" nog lang nagepraat. Men was erg onder de indruk van het persoonlijke verhaal van Jamine die soms 20 uur per dag moest werken om de spijkerbroeken op tijd klaar te krijgen. Kijk hier voor de actuele situatie in Schijndel en lees hoe de Schijndelse ondernemers vertellen over hun bijdrage aan eerlijke handel.  
De volgende bedrijven en organisaties hebben vanavond mee gedaan door hun kleding aan het publiek te tonen. 

Vousten Schijndel, Het en Heads, van Tilburg Schijndel, Wereldwinkel Schijndel, ProWIN

De avonden werden georganiseerd op initiatief van de Filmclub Schijndel in samenwerken met Fairtrade groep Schijndel en Wereldwinkel Schijndel.

Verslag Filmclubavond  18 november / The Last Station
'Wat een geweldige film was dat' klonk het uit de mond van een bezoekster. En 'nooit geweten dat Tolstoj zo met de maatschappij bezig was'. We hebben geen waaarderingsbriefjes uitgedeeld maar de score zou hoog zijn geweest. Verder werd er naar de leefdtijd gevraagd van Tolstoj. Tolstoj werd in 1828 geboren in Yasnaya Polyana in de Russische Tula provincie. In 1910 overleed Tolstoj aan een longontsteking. Dit hebben we vanavond kunnen zien in de met twee Oscars genomineerde film (Helen Mirren en James McAvoy). Zijn 100ste sterfdag dit jaar.
Verslag Filmclubavond  16 november / Black Gold (thema: Fairtrade)
Eerste Fairtrade thema-film avond was prachtig zowel voor de organisatie als voor de bezoekers. Gratis fairtrade koffie, thee, sap, wijn en een chocoladeletter (voor thuis) maakte het geheel compleet. Nadat Maud Pijnenburg en Marianne van de Laar de bezoekers hadden toegesproken over hun fairtrade doelstellingen met Schijndel werd de film BLack Gold vertoond. Een film die heel goed liet zien hoe de handel in koffie werkt en wat er zou moeten gebeuren om er een eerlijke handel van te maken. Na de filmvertoning werd er nog druk nagesproken met een (gratis) drankje in de hand. We kijken voldaan terug op deze avond.  
Op naar de tweede fairtrade avond op 23 november. Dan zal het gaan over kleding. Drie Schijndelse modewinkels zullen aanwezig zijn om hun verhaal te vertellen waarom zij eerlijke handel belangrijk vinden.

Kijk hier voor de actuele situatie in Schijndel en lees hoe de Schijndelse ondernemers vertellen over hun bijdrage aan eerlijke handel.

Verslag Filmclubavond  2 november / Yo También
Weer lekker druk met opnieuw veel nieuwe gezichten. Een mooie avond met een sociale film over een man met een Downsyndroom op zoek naar een vriendin. Het is het waargebeurde verhaal van Yo, También. Waardering 4,5. De film geprojecteerd via DVD. Het blijft behelpen in het City theater. Ook vanavond waren er te weinig lampen aan toen men de zaal verliet. Nagenoeg in het donker de trap af. We zullen het City theater daar voor de zoveelste keer op attenderen.
Verslag Filmclubavond  26 oktober / La Siciliana rebelle
De tweede thema-film "Italiaanse vrouwen in de hoofdrol" heeft nog meer indruk gemaakt dan de eerste film vorige week. Een heldhaftig verzet van Rita Atria tegen haar eigen familie, daar werd je even stil van.Waardering 4,4. (waargebeurd verhaal)
Verslag Filmclubavond  19 oktober  up   / Vincere
De eerste thema-film "Italiaanse vrouwen in de hoofdrol" is uitstekend overgekomen. Een vooruitstrevend publiek keek naar het dramatische verhaal van Ida Dalser. Lees verder. Waardering een mooie 3,9. Vanwege de lengte van de film was er een pauze ingelast.  (waargebeurd verhaal)
Verslag Filmclubavond  14 oktober / The Children of Huang Shi
Tot onze grote verbazing kwam er heel veel publiek voor de film 'The Children of Huang Shi' in Het Gasthuis. Voor de filmkijkers waren er voldoende zitplaatsen maar het aantal mensen dat wilde eten oversteeg ook de verwachtingen van Het Gasthuis. Een combinatie van factoren leidde er toe dat een deel van de bezoekers ergens anders moest zien te gaan eten. Wij als Filmclub kunnen daar helaas niets aan doen. We hebben met de beheerder van Het Gasthuis nu afgesproken dat er voortaan dient te worden gereserveerd als men wil eten, om teleurstelling te voorkomen. Ondanks dit euvel was het een fijne en gezellige avond. De film werd goed gewaardeerd ook al waren er soms pittige beelden te zien in dit sympathieke en waargebeurde verhaal.
Verslag Filmclubavond  5 oktober / Desert flower
Het was weer ouderwets druk voor dit waargebeurde verhaal. Ongeveer 25 mensen hadden het boek van Waris Dirie 'Mijn Woestijn' gelezen. De film geprojecteerd via DVD. De reacties waren positief; zeer goed beeld en geluid. Zullen we dan eindelijk af zijn van het mindere geluid en het niet kunnen lezen van de ondertiteling (bij een witte achtergrond)? Ik kan volmondig ja zeggen. 

Vrijwilligers 
Omdat Francien het rustiger aan gaat doen hebben we 3 nieuwe medewerkers gevonden om mee te helpen met de kassa en het opbouwen en afbreken van de filmapparatuur. Het zijn Coby Warmerdam en Peter en Edith Wintjens. Deze 3 leden hebben vorig jaar ook al enthousiast meegeholpen bij het project "De hele wereld woont in Schijndel". Het was ons uitstekend bevallen vandaar dat we hen voor deze nieuwe klus hebben gevraagd.
Verslag Filmclubavond  28 september  / Milk
Alweer een prachtige avond met een mooi aantal bezoekers. Omdat de film iets meer dan 2 uur duurde hebben we samen met het publkiek besloten een korte pauze in te lassen. De waardering voor dit waargebeurde verhaal met Sean Penn in de Oscarwinnende rol van Harvey Milk, de allereerste openlijk homoseksuele verkozen politicus in de VS was meer dan goed nl. 4,3.
Verslag Filmclubavond  21 september  / Verdwaald in het Geheugenpaleis
De belangstelling voor 'Verdwaald in het Geheugenpaleis' trok 2x zoveel mensen dan we konden plaatsen. We hebben dus veel mensen moeten teleurstellen. Voor aanvang van de film werd door mensen van de Alzheimer Stichting uit Den Bosch een inleiding gegeven. Na afloop was er een Q&A. Het is ons helaas niet gelukt om een extra vertoning te organiseren. De mensen die de film nog willen zien hebben we verwezen naar de Verkadefabriek in Den Bosch en Plaza Futura in Eindhoven. Het was een geslaagd initiatief om op Wereld Alzheimerdag de film van Klara van Es te vertonen.
Film info zie klik hier
Verslag Filmclubavond  7 september / A Single man
Mooie avond met een speciale film. Jac had deze keer, in zijn inleidende praatje, wat meer woorden gegeven aan deze film. Uit ervaring weten we dat een dergelijke stilistische film voor sommige een "moeilijke instap" is, vandaar. Vanavond ook aangekondigd dat Francien het wat rustiger aan gaat doen en we op zoek zijn naar versterking van het team. De waardering voor de film was prachtig nl. 3,9!
Openluchtfilmvoorstelling in de tuin van de (H)eerlijkheid 3 september (Italiaanse-avond) - Film: Bella Martha
Het was beduidend minder warm dan onze filmvoorstelling op 20 augustus. Maar droog zouden we het houden, alhoewel de lucht boven ons soms iets anders wilde zeggen. Maar eenieder had zich goed aangekleed voor deze Italiaanse avond.
Openluchtfilmvoorstelling in de tuin van de (H)eerlijkheid 20-augustus (Spaanse-avond) - Film: Tapas
Er is dit jaar door omstandigheden helaas geen OPEN DOEK, het openluchtfilmfestival met 3 films van de Filmclub Schijndel, rondom 't Spectrum. Maar er zijn dit jaar wel openluchtfilms te zien in Schijndel. Aan de achterkant van de (H)eerlijkheid bevindt zich één van de mooiste plekjes van Schijndel, een binnentuin met uitkijk op de Sint Servatiuskerk. Het is een geweldige locatie om in de zomeravonden films in de openlucht te vertonen. De filmkeuze is vanzelfsprekend in handen van de Filmclub en het eten en de entourage natuurlijk bij de (H)eerlijkheid. Ook tijdens de filmvoorstelling wordt u op uw wenken bediend en kunt u genieten van een drankje. Vanavond een zwoele Spaanse avond zoals de onderstaande foto's laten zien. De filmvertoning begon later omdat het eten nog niet volledig was geserveerd. Maar door de gezelligheid en de prachtige avond-temperatuur had daar niemand problemen mee.

Filmpje 1

De tweede openluchtfilm-avond (Italiaanse) is op vrijdag 3 september bij goed weer.

Verslag Filmclubavond  15 en 22 juni  / Twee boekverfilmingen
Als thema deze keer "boekverfilming". We vertoonde Disgrace (In ongenade) van de gelijknamige roman van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee en The door in the floor de verfilming van John Irvings bestseller 'A Widow for One Year'. De waardering voor deze films was respectievelijk 4,4 en 4,2. Er was voldoende belangstelling voor deze films.
Verslag Filmclub-ochtend  6 juni / Ontbijtbioscoop
Een hele mooie opkomst voor ons jaarlijkse ontbijtbios in 't Spectrum. En alweer een Franse film.
Verslag Filmclubavond  1 juni / Le Hérisson
Voor de tweede keer de film via DVD vertoond. Mooi aantal bezoekers zagen een sympathieke film die gewaardeerd werd met een score van 4,1.
Verslag Filmclubavond  25 mei / Thema: Britse film en jeugd - film 2
De tweede film 'Fish Tank' werd vertoond in het kader van het thema 'Britse film en jeugd'. De waardering voor deze film mag er zijn: 4,0. Het blijkt toch dat thema's over jongeren niet zo heel veel publiek trekken en dat is jammer. Maar, kwaliteit is niet altijd aan het aantal bezoekers af te lezen. We blijven daarom films vertonen waarvan we denken dat deze waardevol zijn te worden vertoond en inzicht geven in andere culturen en gewoontes of op een speciale manier zijn verfilmd.
Verslag Filmclubavond  18 mei  / Thema: Britse film en jeugd - film 1
De eerste film met het thema 'Britse film en jeugd' vertoonde we Boy A. Jac gaf een korte toelichting op de Britse traditie voor met maken sociaal realistische films. Kort werd aangegeven dat de Filmclub in het verleden regelmatig films heeft vertoond van Ken Loach (My name is Joe, Ae Fond Kiss) en Mike Leigh (Vera Drake , All or Nothing). Vanavond in die traditie een film van John Crowley met in de hoofdrol Peter Mullan die we kende van My name is Joe. Men was heel goed te spreken over deze film. Na afloop werd er daarom in de zaal nog enige tijd met de bezoekers nagesproken wat zeer gewaardeerd werd. Achtergronden van de film, de roman en de zaak James Bulger (1993). De waardering mag er ook zijn: 4,4.
Verslag Filmclubavond  4 mei  /  Thema-film: kind en oorlog - film 2 - Un Secret 
Helaas geen drukke avond. Het blijkt vakantie te zijn en daar hadden we niet op gerekend. De film Un Secret kreeg een mooie 3,9 (15x zeer goed, 37x goed, 15x redelijk en 2x slecht). Omdat Francien er niet was hebben Coby en Edith haar taak vanavond overgenomen. Dank daarvoor.
Verslag Filmclubavond  27 april /  Thema-film: kind en oorlog - film 1
Een geïnteresseerd publiek kwam vanavond af op de thema-film "The Boy in the Striped Pyjamas" gebaseerd op de gelijknamige bestseller van John Boyne (6 mensen hadden het boek ook al gelezen). Voor het eerst ook een waardering gegeven door het publiek van deze DVD voorstelling. Waardering: 4,4
Verslag Filmclubavond  20 april /  XXY
Een avond die ik niet snel zal vergeten. Een avond met alleen vrouwen op één man na is wel uitzonderlijk te noemen. Het klopt dat er een voetbalwedstrijd op TV was (Inter Milaan - Barcelona) maar toch opmerkelijk. De Argentijnse film XXY over een vijftienjarige interseksuele puber (hermafrodiet) is heel goed overgekomen. Een prachtige ingetogen "beeldende" film met opvallend “verstilde” muziek. Het blijft altijd prachtig om de stilte van de zaal te voelen. Na afloop liet men weten een bijzondere film te hebben gezien. Er werd daarom nog nagepraat. 
Alex 
Het verhaal: Alex (Inés Efron) is een vijftienjarige interseksuele puber. Ze wordt opgevoed als een meisje en gebruikt medicijnen om mannelijke geslachtskenmerken te onderdrukken, zoals corticosteroïden. Ze komt op een punt dat ze ernstig gaat twijfelen over hoe ze haar verdere leven door wil brengen en stopt met het innemen hiervan.   

Jac
Verslag Filmclubavond  6 april /  Das Weisse Band
Een prachtige avond met 126 bezoekers en voor het eerst (als proef) een vertoning via DVD met onze eigen beamer op een scherm van ruim 8 meter. Perfect beeld en goed geluid. In de enquete is naar voren gekomen dat men soms veel moeite heeft om de ondertiteling te lezen, zeker als de achtergrond ook wit is. Ook op het geluid zitten storende bijgeluiden. De apparatuur van het City theater is dus niet optimaal. De projectorlens en het geluid hadden het, zeker bij deze "stille" film, laten afweten. Dus twee redenen om het zo eens uit te proberen. Kost ons wel meer werk om het e.e.a. op te stellen maar dan heb je ook wat.
Enkele opmerkingen over de film:  
- Nu weet ik nog niet wie het gedaan heeft 
- Deze film geeft stof tot nadenken, dank je 
- Indrukwekkend 
- Heeft 2,5 uur geboeid 
- Heftig 
Waardering film: 4.2 en daar zijn we heel blij mee.
Verslag Filmclubavond  16 en 23 maart /  Twee themafilms over autisme
Uitzonderlijk veel belangstelling voor onze thema-films over autisme. De totaal verschillende films "BenX" en "Elle s'appelle Sabine" werden met zeer veel interesse gevolgd en er was veel gesprekstof na afloop van de filmvertoning. 

Veel belangstelling voor Autisme. 
Mede naar aanleiding van de twee films die we hebben vertoond over autisme is er behoefte aan meer informatie.  
Voor meer informatie klik hier

Verslag Filmclubavond  2 maart  /  Micmacs  à tire larigot
Ja, dat weer eens wat anders. Een ander soort film waar je wel onderuit in je stoel naar kunt kijken. Verschillende mensen hadden het ons aangegeven: "draai eens een film die wat luchtiger is en waar we of en toe eens kunnen lachen". Het zou de Filmclub niet zijn om daar af en toe eens aan te beantwoorden. In het recente verleden hebben we dat regelmatig gedaan zoals daar zijn: Empties (2008) Aanrijding in Moscou (2008) Bienvenue chez les Ch'tis (2009 ontbijtbios) en Young @heart (2010) nu Micmacs  à tire larigot. Maar ja, dit alles heeft ook een andere kant. De film Micmacs werd niet druk bezocht en de waardering hield niet echt over. Was de waardering van de andere "komische" films goed tot zeergoed deze laatste was duidelijk minder. De waardering: 9x zeergoed, 26 goed, 38 redelijk, 15 slecht en 2 zeer slecht. Dit resulteerde in een magere 3,3. Toch maar weer terug naar waar we blijkbaar beter in zijn "films met een kijk op het leven". Tot dan.
Verslag Filmclubavond  16 februari  /  Spiritueel "The Year Zero" met lezing --- Maya kalender
Een prachtige avond met Wiek Lenssen en zijn film "The Year Zero". 
Voor het vijfde achtereenvolgende jaar stroomde op carnaval-dinsdag 't Spectrum vol met bezoekers voor de film met lezing van Wiek Lenssen "The Year Zero". Wiek hield een boeiende lezing over zijn beweegredenen om deze film te maken. Een film met een boodschap over de op handen zijnde veranderingen in de wereld en in de bewustwording van de mensen.
Na het vertonen van de film was er gelegenheid om vragen te stellen aan Wiek. Daar werd door een groot aantal bezoekers gebruik van gemaakt en de regisseur nam alle tijd om de vragen op een zeer onderhoudende wijze te beantwoorden. 100 mensen kwamen af op lezing + film + Q&A.
Op onze spirituele pagina staan enkele video's van de avond.
Verslag Filmclubavond  11 februari  /  Romantische film in Het Gasthuis
Weer drukker dan de eerste vertoning in Het Gasthuis. Men weet ons blijkbaar te vinden.
Verslag Filmclubavond  9 februari /  Troubled water
Ik weet niet hoe het komt maar we zien steeds meer nieuwe mensen, ook jongeren. Misschien omdat we op meerdere fronten bezig zijn. Vanavond extra druk voor deze boeiende Noorse film die we nagenoeg 1 jaar geleden zagen op het IFFR maar toe nog niet was aangkocht. Waardering 4,2.
Verslag Filmclubavond  19 en 26 januari /  Thema-film: ouderen
Twee films vertoont met het thema ouderen. Ouderen en muziek en ouderen en vreemdgaan. Het waren twee speciale avonden en men was verbaast over wat men te zien kreeg. Echt Filmclub. Ga zo door werd er gezegd.
Verslag Filmclubavond  14 januari  up   /  Eerste DVD voorstelling in Het Gasthuis
Het was j.l. donderdag 14 januari gezellig bij deze eerste filmvertoning in Het Gasthuis. Er was voldoende belangstelling en heel veel nieuwe gezichten. En de film? Men vond het geweldig, met applaus aan het einde. De projectie op een scherm van 4,5 meter was prachtig en de mooi aangeklede film kwam volledig tot zijn recht. Ook de pauze in de film werd op prijs gesteld zo kun je je buren nog eens in een andere omgeving spreken. En ............. als men 55 jaar of ouder is kan men voor 7,5 euro een drie gangenmenu bestellen. Op naar 11 februari.
Verslag Filmclubavond  12 januari  /  Skin
Het jaar begonnen met een mooie film en vele nieuwe gezichten en... een hoge score 4,4.
Skin is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over een 'zwart' meisje van twee blanke Afrikaanse ouders tijdens de Apartheid in Zuid-Afrika.

Filmtitels Het Gasthuis

Wil je de filmtitels weten die we vertonen in Het Gasthuis log dan hier in. Registreer eerst. Daarna kun je met je persoonlijke password inloggen.