Filmclub mannetje LL

  • Filmclub 2020
Verslag filmavonden 2009
Verslag Filmclubavond  22 december  /  De hele wereld woont in Schijndel - Zuid-Amerika 
Het was de zevende en laatste avond van ons project "De hele wereld woont in Schijndel".  Vanavond aandacht voor Zuid-Amerika en in het bijzonder Peru.
Francien en Rob, twee leden van de Filmclub die ook al eens door Zuid-Amerika hadden gereisd, bracht de Filmclub in contact met Margarita.


Margarita, geboren en getogen in Peru, verzorgde voor ons de avond. Haar persoonlijke verhaal gaf ons interessante informatie over het sociale en culturele leven en de geografische ligging van Peru. Er was nog even tijd om aandacht te vragen voor een school in Lima, de hoofdstad van Peru. De school heet: Colegio Mahatma Gandhi. Het is een basisschool voor kinderen in de leeftijd van 3 t/m 12 jaar. Op deze school zitten ongeveer 300 leerlingen verdeeld over 12 klassen. Men is bezig fondsen te verwerven om de school beter uit te rusten. Met name meer en betere computer ondersteuning en de oprichting van een school bibliotheek. Er waren om die redenen spullen uitgestald die men kon kopen. Het geld is voor dit school-project. Na haar persoonlijke verhaal werd de speelfilm gestart.


De speelfilm is een road-movie die dwars door Zuid-Amerikaanse landen gaat en ons een goed beeld geeft van de verschillende culturen. Via Argentinië, Chili, Peru (Machu Picchu de stad van de Inca's), Colombia belanden we uiteindelijk in Venezuela.

Verslag Filmclubavond  8 december /  Departures 
Wat een mooie avond met een schitterende Japanse film. De eerbiedige wijze waarop met de overledene werd omgegaan hadden een hartverwarmende en eerbiedige balans. De beelden van de rituelen straalden een zodanige harmonie uit, dat je als kijker als het ware in de film gezogen werd door een fascinerende hypnose. Een mooie afsluiting van het filmjaar van de films die we vertonen in het City theater. Departures eindigde dit jaar bij de Filmclub na "Slumdog Millionaire" en "The Reader" op de 3de plaats met een score van 4,5 (4=goed / 5=zeergoed).
Muziek 
Niet alleen het verhaal ontroerde ook over de muziek werd heel positief gesproken. Hier nog een klein stukje beeld en muziek. Klik hier.
Verslag Filmclubavond  24 november /  De hele wereld woont in Schijndel - Afrika 

Akilimali verzorgde samen met de Filmclub de avond.
 
 


Kunstwerken van Jeroen Bax

Verslag Filmclubavond  17 november  /  The Third Man (met lezing door Jan Salden) 

Dat een klassieker in Schijndel minder in trek is hadden we wel verwacht. Wij zijn toch zeer tevreden ook over het bezoekersaantal van 25. De locatie en zaal is voor een dergelijke avond prima. En.......de lezing was echt perfect, en dat vond ook het publiek!
 Jan Salden
Vragen als: wat is een klassieker of wat maakt een film tot een klassieker werden beantwoord 
En: een hedendaagse film is niet, ik zeg, is niet te beoordelen als we geen kennnis hebben van de films die hier aan vooraf gingen.  
Dank aan Jan Salden.

Verslag Filmclubavond  5 november   /  Oeroeg (in samenwerking met de Bibliotheek) Film + lezing / Nederland leest

Het was de eerste keer dat Filmclub Schijndel samen met de bibliotheek Schijndel een filmavond organiseerde. 

Lezing van Bram Noot, oud docent Nederlands en tevens begeleider van een leeskring in Schijndel.

Verslag Filmclubavond  3 november  /  Welcome 

Een mooie avond met redelijk wat publiek. Waardering voor dit sociaal drama was prima, 4,3.

Verslag Filmclubavond  27 oktober  /  De hele wereld woont in Schijndel - China 

Kijkje in de Chinese keuken.


Wat een mooie avond. Veel bezoek bij onze 5de "De hele wereld woont in Schijndel".
Op dinsdag 27 oktober kon de Filmclub Schijndel opnieuw een uitverkochte zaal begroeten met hun project "De hele wereld woont in Schijndel". Dit keer stonden de Chinese medebewoners centraal. Het publiek werd verwelkomd met een gratis kopje koffie of thee en verschillende lekkernijen uit de Chinese keuken. Chopin Cai, eigenaar van de cafetaria "De Stoofpot" gaf een persoonlijk en sympathiek verhaal ten gehore. Het was een eye-opener voor het publiek toen Chopin vertelde dat de huidige generatie Chinese ondernemers steeds meer interesse toont voor een cafetaria. Terwijl wij hoofdzakelijk Chinezen kennen van de Chinese restaurants. In Tilburg blijkt al 80% van de cafetaria's Chinese eigenaars te hebben. Veel jeugdige Chinezen beheersen nu de Nederlandse taal veel beter dan hun ouders omdat het contact met de klant anders is geworden. Ze stellen het wel op prijs dat hun kinderen de Chinese taal blijven beheersen. Zo vertelde Chopin, die twee jonge kinderen heeft, waarmee hij Nederlands spreekt en zijn vrouw voornamelijk Chinees. Zijn schoonzus van het Chinees Indisch restaurant Hong Sheng zorgde deze avond voor de inwendige mens. De avond met koffie, een persoonlijk verhaal en het vertonen van een film over de taal en cultuur van het land blijkt een goede mix te zijn. De eerst volgende "De hele wereld woont in Schijndel" staat gepland voor dinsdag 24 november. 
 Publiek bekijkt de info en proeft de hapjes.
Verslag Filmclubavond  20 oktober  /  Still Life + Lezing ‘Cinema zonder grenzen’ 
Lezing van  Kevin Toma 
Films zijn vaak niet meer in een genre te plaatsen: genres en stijlen lopen kris kras door elkaar. Dit komt aan de ene kant door de eindeloze mogelijkheden van de digitale trukendoos die de grenzen van film heeft opgerekt. Aan de andere kant weerspiegelt de hedendaagse filmkunst onze wereld. Een wereld waarin we bestookt worden met beelden
Kevin Toma gaat tijdens zijn lezing in op de kijker die tegenwoordig weet dat er geen ware objectieve beelden bestaan en filmmakers die spelen met die kennis en verwachtingen. 
Het is heel lang geleden dat de Filmclub een lezing liet verzorgen bij een film.

Kevin gebruikte de volgende fragmenten in zijn lezing:
Shining – R. Ryang (VS 2005)
Civilization – M.  Brambilla (VS 2008)
I'm a Cyborg but that's OK – Park Chan-Wook (Zuid-Korea 2006)
Wall-E – A. Stanton (VS 2008)
Last Life in the Universe – Pen-ek Ratanaruang (Thailand/J 2000)


Na de lezing werd de film Still Life vertoond.
Verslag Filmclubavond  6 oktober  /  The Burning Plain
Voor aanvang van de film bleek één geluidbox van het City theater het niet te doen. Het lag aan de versterker. In allerijl een andere versterker geïnstalleerd. Toe de film werd gestart bleek er een bromtoon in een van de boxen te zitten. We hebben het niet kunnen verhelpen en zo moest het publiek de gehele film het storende gebrom aanhoren. En.... wat een geweldig publiek hebben we toch. Men klaagde nauwelijks. Ook de film heeft daar heel sterk aan meegeholpen. Vele goede reacties ontvangen over het boeiende verhaal en de prachtige opnamen van de verschillende locaties. Vooral de bepaalde traagheid en de daaruit voorkomende rust verhoogden de spanning. Het was boeiend van begin tot het eind met een geweldige plotwendig aan het eind. De waardering, ondanks het haperende geluid, was 4,2. Prachtig.
Verslag Filmclubavond  29 september  /  Contractpensions-djangan loepah!
Dat de avonden van het Filmclub Schijndel project "De hele wereld woont in Schijndel" een succes zijn bewijst deze avond opnieuw. Na Tsjetsjenië, Iran en Marokko werd nu het stokje doorgegeven aan onze medebewoners uit Indonesië.  Het publiek werd verwelkomd met een gratis kopje koffie of thee en verschillende lekkernijen uit de Indische keuken. Tevens was de zaal gezellig ingericht met Indische attributen en informatiemateriaal.
Hetty Naaijkens-Retel Helmrich (R)
Dat de Filmclub regisseur, Hetty Naaijkens-Retel Helmrich, van de film "Contractpensions" kon verwelkomen maakte het succes compleet. Ze gaf een gedegen inleiding over haar film die liet zien hoe zo'n 300.000 Indische Nederlanders in de jaren 50 naar Nederland moesten repatriëren vanwege de politieke situatie. De film liet een beeld zien hoe ze in Nederland werden ondergebracht in de contractpensions. Applaus klonk na afloop de de filmvertoning. Vragen vanuit het publiek werden weer op deskundige wijze door Hetty Naaijkens-Retel Helmrich benantwoord. We kunnen terugkijken op een uitverkochte en mooie avond.

De volgende "De hele wereld woont in Schijndel" is op dinsdag 27 oktober. Dan zal de Chinese gemeenschap uit Schijndel en Sint-Michielsgestel de avond invullen. Op het programma staat dan een mooie, emotionele Chinese film over een plattelands meisje die verliefd wordt op een man uit de grote stad. De film geeft aandacht aan de traditionele Chinese levensfilosofie en wijsheid, het Taoïsme.
Verslag Filmclubavond  8 september  /  The Reader 

Mooie opkomst met vanavond speciale aandacht voor laaggeletterden. Filmclub Schijndel heeft nl. de vertoning van deze film gepland op de internationale dag van de alfabetisering. In Nederland is 13% van de inwoners laaggeletterd. In de gemeente Schijndel hebben naar schatting 350 mensen grote moeite met lezen en schrijven! Veel mensen die in Schijndel en Sint-Michielsgestel betrokken zijn bij de strijd tegen laaggeletterdheid zijn voor deze avond uitgenodigd. Cursisten van de projecten "Lang zullen ze lezen..." (Schijndel) en "Wie dit leest, doet mee!" (Sint-Michielsgestel) waren bij deze voorstelling aanwezig. We konden 14 cursisten met 5 ambassadeurs verwelkomen en die na afloop zeer te spreken waren over de film. Dat gold trouwens ook voor de andere bezoekers. Een prachtige score van 4,6 was het resultaat. Een persoon gesproken die ook het boek van Bernhard Schlink "Der Vorleser" had gelezen. Zij vond dat de film het verhaal knap had weergegeven.

Verslag Filmclubavond  29 augustus  /  OPEN DOEK 
Ook dit jaar voor de bezoekers een hartverwarmende avond ondanks de wat lagere buitentemperatuur, die de oorzaak geweest kan zijn van een lagere opkomst dan vorig jaar. Met een keuze uit 3 films trok het Plein met de film Australia de meeste bezoekers. Het onbestendige en frisse weer dat was voorspeld gaf in de ochtend nog een fikse bui en met een wind van 3 á 4 voelde het fris aan. Overdag zou het niet warmer worden dan 18 á 20°C en dan moet de avond nog beginnen. De wind ging na 18.00 uur liggen en dat was een hele opluchting voor de organisatoren want dat was het grootste zorgenkindje. Uit voorzorg werd het scherm op de locatie PLEIN 90° gedraaid om te voorkomen dat de wind achter het projectiedoek kon komen.
Opbouw locatie PLEIN (19.45 uur met strak blauwe lucht)
Ook voor de locatie BOS waren voorzorgsmaatregelen genomen omdat het een frisse avond zou worden.
Er was een 60 m2 houten vlonder op het gras aangebracht. 

Opbouw locatie BOS (19.30 uur)
Voor de presentatie van "Schijndelse koppen" waren redelijk wat mensen gekomen.
Toch apart om jezelf op zo'n groot scherm te zien (6 meter). De drie films zijn uitstekend ontvangen.
Tip voor volgend jaar neem uit voorzorg altijd een warme jas mee.
Dank aan de bezoekers, we hebben het ook dit jaar weer graag gedaan.
We danken alle sponsoren heel hartelijk:

Hoofdsponsoren: 't Spectrum, Abeco bedrijven, Klerkx Advies en beheer, Gemeente Schijndel 
Stersponsoren: Kooijmans en Zn. B.V., Grip, Jos de Laat,
Sponsoren: Fassbender Touringcars, Smederij van Thiel, Lunchroom "Broodje Apart", Bol accountants, De Beddengigant, Twan Vissers, Bril en Zo, Piccobella, Woonwinkel, Foto Keetels, BMS, van Tilburg, de Deugniet.

Verslag Filmclubavond  9 juni  /  Slumdog Millionair
Lekker druk en van alle leeftijden. De jongeren weten ons, misschien met hulp van pa of ma, dan toch te vinden. En de score liegt er ook niet om 4,6 de hoogste van dit jaar. Het heeft ons heel veel moeite gekost de film nog voor onze zomerstop naar Schijndel te halen. Dus iedereen blij. Fijne zomervakantie.
Verslag Filmclubochtend  7 juni /  Bienvenue chez les Ch'tis
Het was weer erg gezellig bij de ontbijtbioscoop van zondag 7 juni in 't Spectrum. Dit jaar weer goed verzorgd door Francien samen met 't Spectrum. Ook de film Bienvenue chez les Ch'tis viel in goede smaak. Er werd veelvuldig gelachen. En dat is een goed teken.
Verslag Filmclubavond  2 juni  /  "12" Twelve
Het was geen avond zoals andere avonden. Mooi weer buiten, minder bezoekers dan we normaal gesproken kunnen verwachten en 15 mensen die in de korte pauze de film niet meer verdere afkeken. Er werd dus zeer verschillend gereageerd op de film, wat we trouwens ook hadden verwacht. Mensen gesproken die de film niet hebben uitgezeten: "te langdradig", "te veel gepraat", "ik kon mijn gedachten er niet bijhouden" en "ik kon de ondertitels niet altijd goed lezen". Maar ik heb ook mensen gesproken na afloop die zichtbaar ontroerd waren. Waardering van ontvangen briefjes 4,0. 

Gerda Baeyens heeft over deze film een prachtige column geschreven.
Zomaar wat impressies na de film “Twelve” van Wil Leenders."Het was een zéér indrukwekkende film en die ruim 2½ uur zijn inderdaad omgevlogen! Het geheel speelt zich af in een sportzaal, omdat de rechtszaal verbouwd wordt. Omdat in het begin slechts één jurylid tegen de veroordeling is en dat ze het alle 12 unaniem eens moeten zijn, volgt een spel waarin ieder jurylid zijn zegje doet en vooral speelt. Het is een, in mijn ogen, klassiek drama toneel, maar op een fenomenale en boeiende wijze neergezet in de vorm van persoonlijke bekentenissen. De voorhanden zijnde attributen die in de gymzaal aanwezig zijn, worden gebruikt als rekwisieten en dat geeft erg veel mogelijkheden om het levendig, speels en boeiend te houden. De acteurs zetten zeer geloofwaardige emoties en humor neer in hun verhalen waarom ze van mening veranderen. Vastgezette vooroordelen (Mensen uit Tsjetsjenië deugen niet in Russische ogen) worden in twijfel getrokken, doordat het bewijsmateriaal nauwelijks voorhanden is en veelal gebaseerd op leugens. Ze spelen situaties na zoals het gebeurd moet zijn met de attributen die voorhanden zijn in de gymzaal en achterhalen de ‘bewijzen’ één voor één. De advocaat van de veroordeelde Tsjetsjeense jongen deed ook geen enkele moeite om hem te verdedigen. Regelmatig zie je de veroordeelde jongen in de cel en een aantal herinneringen van hem over de bezetting en de aanval van de Russen op het Tsjetsjeense volk wordt in beeld gebracht. Fraai in beeld gebracht is de traditionele dans van de jongen toen hij klein was en later in zijn cel. Uiteindelijk zijn ze allemaal tegen de veroordeling. Maar dan komt nog de vraag: wat gebeurt er als een vogelvrije Tsjetsjeense jongen wordt vrijgelaten. De kans dat hij alsnog vermoord wordt is vrijwel zeker. Eén van de juryleden neemt het op zich om achteraf met de jongen de echte moordenaar van zijn Russische stiefvader te achterhalen. Het geheel geeft ook een inkijk in de Russische en Tsjetsjeense samenleving met hun culturele verschillen. Ook zijn er beelden van aanvallen, wraak en vergelding in een oorlogssituatie tussen Rusland en Tsjetsjenië. Oorlog blijft gaan over de macht van de sterkste en er is weinig speelruimte en respect meer over voor de ‘vijand’".
Ik ben heel blij dat we de film hebben vertoond. Soms is het kijken en begrijpen en ondergaan van een film een actieve bezigheid en......... het loont. Jac
Verslag Filmclubavond  26 mei  /  "De hele wereld woont in Schijndel" - Marokko
De avond werd verzorgd door onze dorpsgenote Fatima. Voor deze gelegenheid had ze de zaal in 't Spectrum omgetoverd tot een sfeervolle Marokkaanse ambiance. Geen moeite had ze gespaard; zelfs haar bankstel werd verhuisd naar de zaal voor deze avond. Servies, djelabba's, haar koran, theeservies, kleedjes op de tafels; de bezoekers waanden zich even in Marokko. De bezoekers werden ontvangen op tradionele Marokkaanse wijze. Gekleed in een prachtige djelabba overhandigde ze ieder een dadel, gevuld met een walnoot en een glaasje melk. Samen met één van haar zussen werden diverse wetenswaardigheden verteld over hun geboorteland, gelardeerd met dia's en het volkslied.

Daarna werden de bezoekers getrakteerd op Marokkaanse thee. Met veel plezier werd er gekeken naar de film "Dunya en Desie"" en de vele hilarische momenten zorgden voor veel gelach. Tijdens en na afloop van de film kon men zich tegoed doen aan een grote hoeveelheid overheerlijke en zelfgemaakt koekjes en hapjes. De avond werd afgesloten met dans en diverse vrouwen in hun prachtige djelabba's vertoonden met veel plezier hun danskunsten (op hun verzoek mocht er niet gefotografeerd en gefilmd worden).

Wederom een zeer geslaagde avond met een hartverwarmende sfeer. Zie verder de hieronder aangegeven videoverslagen en de speciale website (klik hier).

Videoverslag 1  /  Videoverslag 2  /   Videoverslag 3  /  Videoverslag 4  /  Videoverslag 5
Verslag Filmclubavond  12 mei  /  And when did you last see your father
Een rustige film, voor sommige te rustig. De reden om deze film te vertonen waren voor ons divers: thema (vader-zoon relatie), boekverfilming, een Britse film en de diversiteit betreffende ons jaarprogramma. We merkte wel dat men meer diepgang in de film had verwacht. De vader-zoon relatie bleef te veel aan de oppervlakte hangen. De filmwaardering viel ons niet echt tegen. We konden een 3,9 noteren. De volgende film zal volgens mij weer een andere kant van de Filmclub laten zien. Jac
Verslag Filmclubavond  28 april  /  The fish fall in love "De hele wereld woont in Schijndel" - Iran
Vanavond de tweede avond van "De hele wereld woont in Schijndel". Dit maal verzorgd door onze Iraanse medebewoners.
Voorprogramma 20.00 uur - 20.30 uur
Shoaib, die reeds 11 jaar in Nederland woont, heeft een persoonlijke verhaal verteld in woord en beeld.

Filmvertoning: 20.30 uur - 22.00 uur
Film: "The Fish Fall in Love" van regisseur Ali Raffi 
Na 22 jaar keert Aziz terug naar zijn geboortestad om enkele familie-eigendommen te verkopen. Tot zijn verbazing is zijn geboortehuis nu een restaurant. De vrouwen die het leiden proberen hem over te halen niet te verkopen. Keuze samen bepaald met Nazilla en haar moeder.

Muziek en dans: 22.00 uur - 23.00 uur
Als afsluiting werd er op Iraanse muziek gedanst door de Iraanse medebewoners en ook die van niet Iraanse komaf.

Een prachtige en gezellige avond.
Verslag Filmclubavond  7 april /  Oorlogswinter
De vertoning van Oorlogswinter had meer voeten in de aarde dan gebruikelijk bij een vertoning in het City theater. De geluidsinstallatie van het City theater is verre van optimaal en dat komt het sterkst naar voren bij Nederlandse films (films zonder ondertiteling). Omdat het City theater geen medewerking wilde verlenen aan verbetering van dit euvel hebben we een bedrijf ingehuurd om de installatie op te krikken met andere geluidsboxen en een mengtafel. Ondanks dat bleek het nog een hele klus te zijn om een acceptabel geluid uit de boxen te krijgen. De akoestiek van het City theater speelt ook een rol in de geluidsoverdracht. Wetende dat er maar geen besluit komt over de verbouwing van het City theater hebben we besloten geen Nederlandse films meer in het City theater te vertonen. Helaas het is niet anders. Ondanks het niet optimale geluid was de beoordeling van Oorlogswinter prima nl. een 4,3. Ook was het mooi om te zien dat er veel vaders en moeders met kun kinderen naar deze film kwamen kijken. Waardering 4,3
Verslag Filmclubavond  3 maart /  L’empreinte de l'ange
L’empreinte de l'ange is een van de vele Franse films die de laatste tijd de Nederlandse bioscoop bereiken. De Franse regisseurs zijn uitermate productief de laatste jaren. De film is een knappe psychologische thriller die de kijker steeds weer op het verkeerde been zet. Je leeft mee met de moeder, maar aan de andere kant lijkt het te gek om waar te zijn. Nebbou (regie) sleurt de kijker door deze emoties van Elsa, waardoor het moeilijk wordt partij te kiezen. Goede rollen van Catherine Frot en Sandrine Bonnaire. En we krijgen aan het eind van de film nog te weten dat het een waargebeurd verhaal is. Waardering 4,0
Verslag Filmclubavond  24 februari  /  Spirituele avond +
Voor de vierde keer hield Filmclub Schijndel op carnaval dinsdag een filmavond onder de titel 'Buiten is het carnaval, binnen rust en spiritualiteit'. De volle zaal keek naar drie boeiende documentaires over diverse uitingsvormen van Vajrayana Boeddhisme en traditionele Tibetaanse geneeskunde.  

Menigeen mompelde goedkeurend toen in de film over geneeskunde de opmerking werd gemaakt: "Als artsen geen compassie met hun patiënten hebben, dan werken de behandelingen ook minder goed." Twee van de bezoekers waren Mieke Nooijen uit Boxtel en haar buurvrouw Marije van Kuijk. "Ik vind het wel moeilijk te vatten, vooral de eerste documentaires", vond Nooijen. "De symboliek zegt mij niet zoveel." Iets waar Van Kuijk het niet mee eens was. "Juist de getallen zeggen heel veel, daar is veel uit te herleiden. Zoals uit de mandala's en ook bijvoorbeeld uit de stelling van Pythagoras." Na afloop van de films kon het publiek bij diverse mensen terecht die beroepsmatig raakvlakken hadden met de onderwerpen uit de films; vijf mensen daarvan waren bij de Filmclub aangesloten, zoals Annemieke Lambrechts. "Het was daarnet interessant om te zien dat er nappen werden gebruikt om mensen van pijnen in hun nek te verlossen. Ik gebruik daarvoor badzouten met omslagen die hetzelfde effect hebben. Ik vind deze avond erg leuk, maar het is jammer dat je maar zo weinig tijd hebt om de mensen te woord te staan." Ook Yasmin Verschure was er met haar Methodeloze methode. "Het gaat erom dat we te veel bezig zijn met doen, en te weinig met zijn. Ik heb nu een sabbatical en het gevaar is dat ik die ook helemaal ga invullen!" (Bron: Brabants Dagblad)  
Uit de reacties die ik heb ontvangen bleek dat men de aanwezigheid van de deskundigen zeer op prijs stelde. De film ("Mudra" - het leven als ritueel, "Mandala" - ken uw rol in het universum en "Menlha" - de geheimen van de geneeskracht van Tibetaanse medicijnen) bevatte voor sommige bezoekers te veel informatie of was te specialistisch.

De deskundigen waren: 
Ella van der Aa: Hatha Yoga / Holistische massagetherapie.  E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zie ook: klik hier 
Wil Leenders: Bön Boeddhistische meditatie. E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Annemieke Lambrechts: Gezondheidscentrum Helios is gespecialiseerd in een aantal technieken op 
natuurgeneeskundig en alternatief gebied.
Annemieke is Dru-Yoga docente, Natuurgeneeskundige, Reiki Master, Spiritueel Therapeut,  

geeft Meditatie en is Astroloog. www.heliosgezond.nl 
Yasmin Verschure: Levenskunstenaar en auteur. Informatie: www.yasminverschure.nl/liefde3.html
Sjan Versantvoort: Stiltegroep Schijndel "stilte als antwoord" Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dank aan allen die hebben meegeholpen. Tot volgend jaar op carnaval dinsdag. Jac

Verslag Filmclubavond  3 februari  /  Bride Flight
Drukke tijden voor de Filmclub. De eerste "De hele wereld woont in Schijndel" achter de rug en net terug van het Internationaal Filmfestival Rotterdam. En vanavond een mooie druk bezochte voorstelling. Het was weer een tijd geleden dat de Filmclub een Nederlandse film vertoonde. Bride Flight, een prachtig geconstrueerde en gemonteerde film van heden naar verleden en weer terug, over het leven van 3 vrouwen en 1 man in het verre Nieuw-Zeeland. Het natuurschoon in Bride Flight is volop aanwezig, maar overschaduwt het verhaal allerminst. De speelduur is aanmerkelijk, maar je 'vliegt' zo door die 130 minuten heen dankzij Marieke van der Pols scenario. Bij de pakkende dialogen krijg je op sommige momenten een brok in je keel. Maar bovenal bevat 'Bride Flight' een aangename mengeling van drama, liefde en humor. En dat kon je in de zaal waarnemen. Waardering: 4,4
Verslag Filmclubavond  27 januari  /  De hele wereld woont in Schijndel / eerste vertoning
Land: Tsjetsjenië
De avond begon met een soms heel persoonlijk verhaal van Chavazs die nu 8 jaar in Nederland woont en hier heeft kunnen studeren en een prachtige baan heeft. In zijn verhaal besteedde hij aandacht aan de culturele waarde van het land en over "Een trots volk dat nooit zal opgeven". Tranen waren er ook toen de film "Dans Grozny Dans" werd vertoond. Een film van Jos de Putter uit 2002.


In deze documentaire worden de kinderen gevolgd bij hun oefeningen in het kapotgeschoten Grozny en tijdens hun reis per oude autobus naar Europa. Gekleed in prachtige kostuums treden ze op in Amsterdam, Londen, Krakau en Warschau. De burgeroorlog heeft hen niet klein weten te krijgen, maar is voor de kijker zeer aanwezig. Beelden van de twee werelden worden zonder commentaar afgewisseld. Dat maakt de film extra indrukwekkend.
Het was voor de Tsjetsjeense medeburgers weer een herbeleving van die verschikkelijke oorlog met de vlucht naar Europa als gevolg. Maar je zag ook dat men verrukt keek naar de jonge Tsjetsjenen die hoop en vreugde uitstraalden ondanks de oorlog. Dansen als bevrijding en om te verwerken.

Verslag Filmclubavond  6 januari  /  The Trap
Het zeer slechte weer weerhield ruim 80 bezoekers niet om af te komen op de Servische thriller. Een genre die we bij de Filmclub zelden tegenkomen. Maar ja je moet soms afwijken van je standaard paden nietwaar. En de waardering viel ons niet tegen een 3,8. Mooi toch.
Het jaar 2009 waarin de Filmclub 15 jaar bestaat en Schijndel 700 jaar wordt een druk jaar voor ons met extra activiteiten. We zijn daarom blij dat enkele leden ons zullen helpen met de organisatie van al dat moois. Welkom! En ........ u als publiek zal zich niet vervelen, we houden jullie wakker met spirituele, confronterende, culturele, politiek getinte, ontroerende, kunstzinnige, ingetogen en verrassende films. Bij de Filmclub komt heel de wereld bij je binnen.

Filmtitels Het Gasthuis

Wil je de filmtitels weten die we vertonen in Het Gasthuis log dan hier in. Registreer eerst. Daarna kun je met je persoonlijke password inloggen.