Filmclub mannetje LL

  • Filmclub 2020
Filmavonden 2008
 Verslag Filmclubavond  2 december  / Aanrijding in Moscou
Ja, ja eindelijk weer eens lachen bij de Filmclub en dat nogwel in de donkere maand van december. Ondanks dat onze berichten in de media niet volledig waren gepubliceerd toch een prachtig aantal bezoekers. En dat we vooronderzoek naar "Aanrijding in Moscou" hebben gedaan bewijst de onderstaande foto.
Waardering, een ruime 4,2. 
 Verslag Filmclubavond  4 november   /  Mother of mine
Een toch onverwacht groot aantal bezoekers voor deze Finse film. "Ik heb nooit geweten dat dit speelde in de 2de Wereldoorlog in Finland" was een van de opmerkingen vanuit het publiek. Het gesprek dat de oude Eero met zijn hoogbejaarde moeder had aan het einde van de film kwam bij sommige bezoekers zo hard aan dat men er stil van werd en naar adem snakte.  "Pijnig jezelf niet door een last je gehele leven mee te dragen" en "Spreek uit was je voelt voordat het niet meer kan". 
Waardering film 4,4
 Verslag Filmclubavond  7 oktober  /  Il y a longtemps que je t'aime
Ruim 150 bezoekers zagen een warme film over twee sterke vrouwen die een zwaar en belastend verleden weten te verwerken. Ontroerend, ingetogen, en bij tijden indringend. Regisseur Philippe Claudel, de populairste Franse schrijver in Nederland, heeft een juweeltje afgeleverd. De waardering geeft dat ruimschoots aan, een ruime 4,6.
 Verslag Filmclubavond  30 september /  Khadak

Mooie opkomst met nieuwe gezichten. Veel verschillende reacties op deze film. Een prachtige magisch-realistische film. Want hij is magisch en realistisch en vaak lopen beide gewoon door elkaar heen. Soms is de taal onbegrijpelijk, soms is ze te triviaal en soms is het erg direct. Het is dus een beetje speuren naar de betekenis achter de beelden, maar de personages zetten kleine deurtjes open voor interpretatie en laten ons binnen in de magische wereld van de Mongoolse steppe. En wat we voelen en denken is altijd goed. Laat even los dat we alles willen begrijpen. 

Hoofdpersoon Bagi is voorbestemd om sjamaan te worden, maar dat weet hij niet. En als hij het wel weet, wil hij er niet aan. Zijn epileptische visioenen brengen hem in paniek. Hij wil in de wereld van het hier en nu zijn. Hij is een jongeman die op zijn motor over de steppen rond scheurt en eerst maar eens een heel andere brug moet zien te slaan: die tussen de traditie van zijn grootouders en de moderniteit van zijn eigen leven. 

Met de mooie kolendievegge Zolzaya en haar bende van twaalf (apostelen) ontdekt Bagi dat de nomaden slachtoffer zijn geworden van een industrieel-economisch complot.  

Voor een film die ooit als een documentaire over Sovjetpiloten was opgezet, is het verhaal weinig documentair. Een van die piloten is er nog: hij is de vader van hoofdpersoon Bagi, waarmee meteen in het begin van de film duidelijk wordt wat de ware afkomst van de jongen is. Hij is uit de hemel komen vallen. Met de piloten kwam de exploitatie van het land. Enorme bodemrijkdommen werden ontdekt, de autoriteiten gaven de mijnen aan buitenlandse bedrijven en het einde van het nomadische tijdperk brak aan. Bagi is van die laatste nomaden, maar als een geheimzinnige ziekte de kuddes treft, wordt hij met zijn familie in quarantaine naar de randen van de stad verbannen. Zelfs zijn geliefde paard moet hij achterlaten. Hij bindt het dier met een van die traditionele blauwe sjaals (de ‘khadak’, metafoor voor een ‘stukje hemel’) om de nek om het tegen de dood te beschermen.

 Verslag Filmclubavond  2 september  /  Into the wild
Het kan niet op. Een paar dagen geleden nog Open Doek 2008 gerealiseerd en nu weer een film in het City theater. En ook hier weer een prachtig aantal bezoekers en een prachtige film. Vanwege de lengte een korte pauze ingelast. Waardering 4,3. Hier een reactie van een van de jongeren die met een mooi aantal afgekomen waren op Into the wild: Zonder twijfel een van de mooiste roadmovies die ik heb gezien. Ik genoot en was overdonderd bij de prachtige locaties, de gesprekken en beleveningen met de mensen die hij onderweg tegenkwam (met o.a. een sterke rol van Vince Vaughn) en de overlevingskracht van Chris (ook een sterke rol van Emile Hirsch). Indrukwekkend!
 Verslag Filmclubavond  30 augustus /  Open Doek 2008
De zon schijnt voor OPEN DOEK 2008. Het tweede gratis openluchtfilmfestival Open Doek 2008 heeft 20% meer bezoekers getrokken dan de eerste editie. Rondom 't Spectrum stonden 3 grote projectieschermen opgesteld waar de films vertoond werden die het publiek had gekozen uit een voorselectie van Filmclub Schijndel. Opvallend was de vrij grote belangstelling voor de film "Goodbye Bafana" over het leven van Nelson Mandela. De organisatie blijft zoeken naar speciale kleine projecten als aanvulling voor het festival. Zo kon men dit jaar een film bekijken in een autobus en hadden de jongeren van Abzeurt.nl veel werk verricht om hun leeftijdgenoten aan het filmen te krijgen. Ook het project van Stichting Zintuig "van 0 tot filmpje" is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Door inspanning van vrijwilligers en de bijdragen van sponsoren kan de organisatie terugkijken op een perfecte avond na een zomerse dag. Het is nu wel zeker dat Open Doek een jaarlijks terugkerend evenement wordt.   
Enkele wetenswaardigheden 
- bezoekers hebben het filmfestival als een gezellig evenement beleefd. 
- minder mensen dan vorig jaar hadden hun eigen stoel meegebracht. Resultaat te weinig stoelen. De banken op het plein gaven uitkomst. 
- De pauzes van de 3 films vielen niet gelijk en was het een gezellig heen en weer lopen van filmlocatie naar 't Spectrum en weer terug en men kon wat meebeleven van de film op Plein. 
- en.............. er was weer applaus na einde van de films op Plein en bij BIZZI. 
- na afloop van de filmvoorstellingen bleef het publiek nog lang nazitten in 't Spectrum. 
Wij danken eenieder die bijgedragen heeft aan Open Doek 2008. 
- de vrijwilligers: Francien, Anja, Hans, Willy, Steffie, André, Marius, Björn, Edward, Ton, Chris, Jac 
- 't Spectrum 
- BIZZI 
- Abzeurt.nl jongeren met hun eigen productie: "a sort movie" 
- De makers van de korte filmpjes:  
  "Rood" van Diane Groothuijzen / "Total Paranoia" van Jim Schulpen / "Maffia world" van Jasper de Ruijter / "Rota Project" van Noel van Hooft 
- Stichting Zintuig (met o.a. het project van 0 tot filmpje) 
- Sponsoren (zonder hen geen filmfestival) 
- Johan Schellekens met zijn "Ticket for Tibet" bus 
- het publiek 
- en.........het prachtige weer (en nu allemaal op onze knieën) 
De volgende films zijn vertoond: Across the universe / Goodbye Bafana / BenX / Blindsight 
https://schijndelfilm.nl/ce60bccb-bf49-4db0-9b9d-9dfd5a2d5625" width="510" height="339" /> Welke film zal ik kiezen? 
 Verslag Filmclubavond  3 juni /  Empties
Bij de Filmclub hoor je niet zo vaak dat men regelmatig moet lachten om het getoonde. "Jullie draaien over het algemeen wel veel drama" hoor ik regelmatig. Dus dat nemen we ter harte. Vanavond de Tsjechische film Empties (zoon Jan Sverák is de regisseur van deze prent, vader Sverák schreef het scenario en speelde de hoofdrol) waar inderdaad om werd gelachen en dat hoort heel goed aan. Het is een mooi gezicht om de hoofden met een glimlach de trap te zien afkomen. Zondag gaan we met de ontbijtbioscoop op herhaling wat betreft de glimlach. Waardering Empties 3,7.
 Verslag Filmclubavond  6 mei /  Mio Fratello è Figlio Unico
De zon scheen volop buiten en dat was binnen duidelijk te merken in het bezoekers aantal. De Italiaanse film 'Mio Fratello è Figlio Unico' met het bekende temperament was voor sommige een te onrustige film. Voor andere echter riep de tijd van protest (eind jaren 60 en de jaren 70) vele herinneringen naar boven. We waren ineens 40 jaren jonger. De score hadden we wat hoger verwacht. We moeten het deze keer doen met een 3,5.
 Verslag Filmclubmiddag en avond  11 april /  The Kite Runner
Twee voorstellingen, één om 14.00 uur en één om 20.00 uur. Het had wat voeten in de aarde om de film naar Schijndel te krijgen. Uiteindelijk kwam er een oplossing die door het filmhuis in Oudenbosch werd aangedragen. Het zou een samenwerking worden met de filmhuizen uit Oudenbosch, Oosterhout en Schijndel. Jac moest daarvoor wel donderdagavond de film ophalen in Oudenbosch en die daar ook weer zaterdag terugbrengen. Dus veel kilometers in de auto.
Het was voor ons afwachten hoeveel mensen er zouden komen omdat we nog nooit op vrijdag films hebben vertoond en zeker niet overdag. Om 14.00 uur konden we ruim 40 bezoekers verwelkomen die 's avonds niet konden en het 's middags wel zo prettig vonden. De vertoning om 20.00 uur werd heel goed bezocht. Er waren heel veel bezoekers, die bij navraag, het boek  "de Vliegeraar" niet hadden gelezen. Iets wat ons verbaasde. Na ruim twee uur kon men met een voldaan gevoel, iets waardevols te hebben gezien, naar huis terugkeren. De waardering van 4,7 geeft dat ruimschoots aan. We werden heel aangenaam verrast door het City theater omdat Arie van den Brand alle bezoekers van zowel de middag- als de avondvoorstelling een gratis kopje koffie of kopje thee aanbod. Nou dat noem ik pas service, bedankt Arie.  
 Verslag Filmclubavond  1 april /  Sounds of Sand
Indrukwekkende film, soms zwaar. De waardering van 4,2 geeft aan dat men de film heeft kunnen plaatsen. Men was heel benieuwd naar de locatie waar het verhaal zich afspeelde. Regisseuse Marion Hänsel zegt: De film werd opgenomen in Djibouti, een landje dat ligt ingeklemd tussen Ethiopië en Somalië. De naam van het land heb ik niet vermeld en ik heb Rahne (de vader) in dit verhaal model laten staan voor alle arme Afrikanen. De filmlocatie vertegenwoordigt het gehele continent. De komende films die de Filmclub gaat vertonen zullen een lichter karakter hebben en kunnen we weer even op adem komen. Maar het is altijd goed een film te vertonen over Afrika.
 Verslag Filmclubavond  4 maart /  Trade
Dit indringende drama over een Mexicaanse jongen die zijn jongere zusje wil redden uit de klauwen van een internationale kinderhandelbende maakt vooral indruk door de menselijke benadering. De regie van Marco Kreuzpaintner is rechtlijnig en gewaagd maar daardoor krachtig en gedurfd. Er is geen ontsnapping mogelijk en het komt recht op je af zoals de waardering van 4,6 aangeeft.
 Verslag Filmclubmavond  12 februari  /  Atonement
Weer ouderwets druk. Het was een gezellige avond. Voor aanvang van Atonement wat beelden van Spaanse dansen getoond met onze nieuwe beamer. Dit om na te gaan of de beamer het scherm van ruim 8 meter, met zaallicht aan, een goed beeld liet zien. En ja hoor, prima beeld, ook op 22 meter afstand. Deze eenmalige vertoning werd zeer op prijs gesteld. Deze gegevens kunnen we gebruiken voor het toepassen van onze beamer bij OPEN DOEK op zaterdag 30 augustus. Waardering Atonement 4,2. 
De afgelopen weken druk bezig geweest het geluid te verbeteren. Er zijn door het City theater een nieuwe versterker en boxen geplaatst. Tevens hebben we de bekabeling (geluid) van de projector opnieuw gesoldeerd en goed afgeschermd voor o.a. radio signalen. Van dat laatste hadden we regelmatig veel last. Mede dankzij Andre van Diejen zijn we hiervan verlost. Gelukkig maar!
 Verslag Filmclubavond  8 januari  /  The Diving Bell and the Butterfly
Vanavond de eerste keer op de filmclubavond (eerste vertoning van de maand) een film zonder pauze vertoond. Een inventarisatie volgt na enkele maanden. De Diving Bell and the butterfly kreeg een waardering van 4,0. Wij hadden hoger ingezet.
 Verslag Filmclubmiddag  6 januari /  The exposition of Anna Zharkov

De Kulturele Evenementen Groepen Schijndel (KEG) organiseert van 15 december t/m 26 januari "De wereld is > Schijndel 2". Naast kunstactiviteiten is de Filmclub gevraagd 6 films uit te zoeken en deze te vertonen op 6 achtereenvolgende zondagen. Vanmiddag de film van Peter van Houten, The Exposition of Anna Zharkov. Onder het genot van een gratis kopje koffie of thee met cake werden de bezoekers verwelkomd. Om 15.00 uur startte, in de (koude) blauwe zaal van 't Spectrum, de film. De regisseur was aanwezig en gaf na afloop van de filmvertoning, na een vraag vanuit het publiek, een toelichting. Enkele opmerkingen die ik heb opgevangen vanuit het publiek: ontroerend, zwaar thema maar ben heel blij de film gezien te hebben, heel apart gefilmd, heeft indruk op mij gemaakt, film paste uitstekend in het thema van de kunstmanifestatie, na de toelichting van Peter van Houten werd me veel meer duidelijk waarom hij het e.e.a. gedaan had zoals de wazige beelden die werden gerealiseerd door een glasplaat met moedermelk voor de monitor te zetten en voor die glasplaat alles opnieuw te filmen, wij zijn blij dat we naast het bezoeken van de tentoonstellingen ook deze film hebben meegenomen. Een vrouw van boven de tachtig vond de film heel mooi, echt waar. We kunnen terugkijken op een geslaagde middag.

Filmtitels Het Gasthuis

Wil je de filmtitels weten die we vertonen in Het Gasthuis log dan hier in. Registreer eerst. Daarna kun je met je persoonlijke password inloggen.