Filmclub mannetje LL

  • Filmclub 2020
Verslag filmavonden 2007
 Verslag Filmclubavond  11 december /   Vier Minuten

Ik zeg het eigenlijk nooit maar die er niet zijn geweest hebben echt iets gemist. Waardering 4,6 en dat is gelijk aan de eerste film van dit jaar Va, Vis et Deviens. Deze twee films komen na Das leben der Anderen op een gedeelde tweede plaats in de publiekswaardering 2007. Wie had dat gedacht twee Duitse films als de beste films van 2007. Ook voor het volgende jaar hebben we weer juweeltjes voor jullie klaar liggen en ...... waar kun je tegenwoordig nog voor 4 euro naar de bioscoop.

 Verslag Filmclubmiddag 9 december /   De smaak van Vlaanderen

De smaak van Vlaanderen of was het de smaak van België zoals Steven de Foer het soms noemde. In ieder geval zijn onze zuiderburen meer begaan met films dan de Nederlanders. In tegenstelling tot de soms wat ‘zure’ Hollander geven onze zuiderburen blijk van veel meer liefde en passie voor film zo hield de Foer ons voor. Wat betreft theater staan wij er weer beter voor. Volgens de Foer heeft het sterk te maken met het aanzien wat theater heeft t.o.v. film en dat is blijkbaar belangrijk voor de Nederlander. Ook het geloof speelt een grote rol. De Waalen leunen meer op de Franse cinema en daar is de film juist uitgevonden dus ook het enthousiasme. Misschien een vleugje zuidelijk temperament?
Een kleine 20 mensen beluisterden de voordracht van Steven de Foer en hebben deze als een zeer interessante lezing ervaren. En de Foer kon het prima vertellen. De liefde voor film zit in zijn bloed. Ook de twee films Vidange Perdue en Quando sei nato non puoi piu nasconderti (score 4,3) werden meer dan goed gewaardeerd. De bezoekers hadden een mooie middag film ervaring.

 Verslag Filmclubavond  27 november /   Windhorse

Mooie opkomst en een prima waardering voor deze Tibetaanse film. Alhoewel de film was afgelopen bleef men nog enkele minuten in stilte zitten. Een waardig gebaar naar de Tibetanen. Hier een reactie van een bezoeker: 

"Windhorses is een prachtige film en wat toevallig dat jullie die net op de dag draaiden dat in ons land de kwestie Johan Heesters speelt. Deze Nederlander, die zong en speelde in films in Hitler-Duitsland, wil nu, op 103-jarige leeftijd nog een keer in Nederland optreden en wel in zijn geboortestad Amersfoort. Daartegen is protest gerezen, omdat hij als een collaborateur beschouwd wordt. De Tibetaanse zangeres uit Windhorses stond ook voor het dilemma: collaboratie en carrière of vluchten. Deze film zal ik niet gauw vergeten!"

 Verslag Filmclubavond  20 november /  Where the truth lies / "de smaak van Vlaanderen"

Vanavond de eerste film van de filmspecial "De smaak van Vlaanderen". Waardering 3,4 en een bezoekers aantal van 43 (18 goed, 19 redelijk en 6 slecht). Zeer wisselende reacties gekregen. Men vond het goed dat er eens een ander genre te zien was bij de Filmclub maar er waren er ook die het een draak van een film vonden (zonde van de avond). Een ding is duidelijk, het was een andere film dan wat de Filmclub "normaal" laat zien. We zullen Steven de Foer zondag 9 december vragen waarom hij juist deze filmkeuze, uit een zeer groot aanbod, heeft gemaakt. We denken zelf meer aan films met een Filmhuis karakter. Where the truth lies was duidelijk een goede arthouse film, maar zitten we op een dergelijk "vermaak" te wachten?  Het beperkte aantal City vertoningen maakt het nog extra moeilijk (het zijn dure avonden en we hebben ook veel goede films op de plank liggen die niet aan vertonen toekomen). De vraag komt op of het goed is aan een festival mee te doen waarin we niet zelf de filmkeuze kunnen bepalen en de films zelf niet hebben gezien. Of is het juist goed, als afwisseling, af en toe een andere de keuze te laten maken. Evaluatie na het festival is daarom op zijn plaats. De komende twee films die we in "De smaak van Vlaanderen" op 9 december draaien, Vidange Perdue en Quando sei nato..., zullen meer in de lijn van de verwachting liggen. U bent hierbij van harte uitgenodigd de smaak van Vlaanderen te ervaren. 

 Verslag Filmclubavond  6 november  /  Anche libero va bene

Het nieuwe programmablad uitgegeven met de extra vermelding voor "De smaak van Vlaanderen" en voor "De wereld is groter dan Schijndel". Vanavond de Italiaanse film "Anche libero va bene" die ons een kijkje in de keuken van een gezin met twee kinderen liet zien. Een gezin waar de vader en de moeder maar niet volwassen wilden worden en de kinderen die daardoor te vroeg volwassen moesten zijn. Het regiedebuut van Kim Rossi die ook de vader figuur voor zijn rekening nam. De waardering van het publiek 3,9 en dat vonden wij ook.  
Enkele opmerkingen opgevangen m.b.t. het vertonen van de films met of zonder pauze. We zullen volgend jaar het publiek d.m.v. een enquête vragen wat men denkt over het vertonen van films (op de clubavond) zonder pauze en alleen bij langere films een pauze inlassen.

 Verslag Filmclubavond  30 oktober   /  Shadows of time

Mooie en soms ontroerende film over kinderarbeid en liefde in India. De reacties op dit liefdesdrama waren zeer positief. De opmerking: zijn die 1,5 uur nu al voorbij, geeft aan dat het een boeiende film was.

 Verslag Filmclubavond  16 oktober  /  Breakfast on Pluto

Weinig bezoek en een uiteenlopende waardering van slecht tot zeergoed wat uiteindelijk een 3,5 gaf. Veel bezoekers hadden last van de naïviteit waarmee de hoofdpersoon in de wereld stond. In het tweede deel van de film werd de balans weer gevonden.

 Verslag Filmclubavond  2 oktober  /  Cashback

Waardering van de romantische comedie was prima nl. 3,9. Er werd hartelijk gelachen om de soms grappige voorvallen of montage. Het was een kunstzinnige film en dat is ook weer eens fijn om een dergelijke film te kunnen vertonen. Hier een reactie van een jonge bezoeker. Een aantal weken de short Cashback gekeken en die beviel me uitstekend. De short had een Oscar-nominatie gekregen en dat was de reden voor Ellis om er een avondvullende film van te maken. Mijn verwachtingen waren hoog en die zijn ook meer dan dat uitgekomen.
Ellis heeft nu de kans gehad om er een mooi verhaal erom heen te bouwen, om de personages meer kleur te geven en om boeiende personages toe te voegen. Dit pakt heel goed uit. Bijvoorbeeld de scénes uit Ben's jeugd zijn mooi om naar te kijken. Een uitstekende keuze van Ellis.
Over de humor heb ik gemengde gevoelens. Ergens vond ik de slapstickhumor (vooral de voetbalwedstrijd) ongepast. Ik vond het een beetje afbreuk doen van de rest. Achteraf vond ik het fijn om tussen al dit kunstzinnige ook te lachen. Want kunstzinnig is Sean Ellis zeker wel, als fotograaf van oorspronkelijk beroep. Het prachtig camerawerk, de slow-motion-beelden, de versnelde beelden en natuurlijk de freeze-scénes zijn een lust voor het oog. Neem bijvoorbeeld alleen al de scéne waarin Ben Willis op zijn bed "valt". Prachtig.
Als laatst wil ik nog de romantiek noemen. Heerlijk, prachtig en oprecht. Wow, ik had echt niet verwacht dat Ellis van een short een schitterend, klein meesterwerkje kon maken.

 Verslag Filmclubavond  18 september  /  Copying Beethoven

Weinig belangstelling voor Copying Beethoven, we moeten jaren terug voor een dergelijke lage opkomst. En die er waren gekomen gaven een lage waardering nl. 3,4. Grote verschillen in de persoonlijke waardering van zeer slecht tot zeer goed. Opmerkingen als: ik vind het moeilijk een waardering te geven en ik hou eigenlijk helemaal niet van kostuumfilms en wel mooi gefilmd maar jammer dat het een fictief verhaal was, gaven aan dat men niet echt zat te wachten op een dergelijke film in Schijndel. We zullen er rekening mee houden. Het was nog even hard werken omdat de film heel laat werd bezorgd. We moesten de film anderhalf uur voor vertoning nog monteren, maar het is gelukt. Op naar de volgende film.

 Verslag Filmclubavond  4 september  /  Das Leben der Anderen

Beklemmend is misschien het meest treffende woord na het zien van Das leben der Anderen. Veel nieuwe bezoekers kwamen af op deze Oscar winnaar. Ook de jongeren lieten zich zien. Enkelen waren ook aanwezig op het openluchtfilmfestival Open Doek. In een reactie op een weblog kon ik lezen: Das Leben der Anderen vond ik een erg goede film. Zeer interessant verhaal en vooral het laatste half uur vond ik erg sterk. Prachtig. Ze kijken uit naar Cashback die we op 2 oktober vertonen. Dat jongeren met Das leben der Anderen bezig zijn wordt duidelijk in het uitschrijven van een recensiewedstrijd die gewonnen werd door Michael Maminski uit Den Bosch. De prijs: met de gehele klas naar Berlijn. Waardering 4,7. 

 Verslag Openluchtfestival  25 augustus  /  Open Doek 2007

Een prachtige avond onder de sterren
De weergoden waren het openlucht filmfestival gunstig gestemd. Onder een heldere hemel en behaaglijke temperaturen vond afgelopen zaterdagavond het eerste Schijndelse openlucht filmfestival plaats.
Al een uur voor aanvang van de films, stroomden de eerste toeschouwers toe. Sommigen hadden hun eigen makkelijke tuinstoel meegebracht, anderen maakten dankbaar gebruik van de uitgestalde klapstoelen. Voor aanvang van de films draaide een programma met vermelding van de gulle sponsoren, afgewisseld met stukjes uit films die de filmclub de afgelopen jaren vertoonde. Dankzij die sponsoren – en de inzet van een groep gedreven vrijwilligers - was het evenement tot stand kunnen komen.
Zes reusachtige palmbomen gaven het geheel een zomerse uitstraling. Fleurig verlichte kraampjes creëerden een luie vakantiesfeer. Aan de ene kraam kon je terecht voor versgeperst sinaassap, aan de andere voor de andere dranken. Bij een infokraampje lagen flyers en programmaboekjes uitgestald.
Om kwart voor tien gingen de vier gekozen films simultaan van start op vier verschillende locaties op het terrein van ’t Spectrum. Het publiek bleek gekozen te hebben voor ‘As it is in heaven’, ‘Nowhere in Africa’, ‘Crash( (jongerenpubliek), 'Pi' (kunstzinnig publiek) en films van kunstenaars van ZINTUIG. Om 24u waren de films afgelopen en doken de verspreide toeschouwers opnieuw op aan de kraampjes voor een hapje en een drankje. Dat ze genoten hadden bleek niet alleen uit het spontaan applaus aan het einde van ‘As it is in heaven’ maar ook uit de gesprekken achteraf. 
Schijndel heeft er een nieuw cultureel evenement bij. Het begin van een hopelijk lange traditie! 
Tot volgend jaar!

Dank aan de vrijwilligers, Gerda, Chris, Frans, Ton, Ed, Hans, Marius, Steffie, Mari, Jac, Björn, Truus, Francien, Willy, Ans, Anja.

De organisatie Open Doek wil via deze weg de sponsoren hartelijk bedanken voor het vertrouwen dat ze in ons hebben gesteld. Zonder hun financiële bijdragen en bijdragen in natura was het onmogelijk dit eerste filmfestival in Schijndel te organiseren.
Hoofd sponsor
Rabobank, Toerkoop Reisburo Columbus, ’t Spectrum, Peter Coset Creative Art 
Stersponsor
Drukkerij ’t Vierspan, Klerkx verhuur, Epa drukkerij, Assurantiekantoor Kooijmans en Zn, Foto Keetels, KreaDo’r , Fysiotherapie A. Jetten, Tempo team Boxtel, Klerkx advies en beheer bv, Vereniging van Brabantse Filmtheaters
Sponsor
Vidiline Audiovisueel, Het Groentehoekje, Stichting Zintuig, Grip, Computer corner, Fassbender Touringcars, Smederij van Thiel, Interkleur Twan Vissers, van Tilburg mode, Movie Max, Fleur damesmode, BLZ Voets, Seniorenwinkel Schijndel, Mutsaars wielerwinkel, Bril en Zo, Spalife.eu, De Koning bloemenboetiek, BIS.nl, Heerkens verlichting, ’t Harlekijntje, FTS kleding/shoes, Kapsalon Koppig, De Graaf drankenhandel, Beddengigant, Bakkerij Toelen, Dancing De Lindeboom, Tausch Optiek, Bandentechniek van der Velden, Brabantlijsten Frans vd Heuvel, Woonwinkel, Foto Ferry Tausch, Autobedrijf van der Aa, Bakkerij van Rooij, De Paal Parket, H&L Timmerbedrijf, Jan van Erp
Verder dank aan:
Bizzi, Mari van Heertum, Jos van den Oetelaar en Leo Kwinten (Fotoclub Schijndel)

 Verslag Filmclubavond  10 juni  /  Microcosmos en nogmaals Buddha's lost children 
Vanavond twee films, de natuurfilm Microcosmos en Buddha's lost children op herhaling. Deze keer heel weinig belangstelling voor de natuurfilm en des te meer bezoekers voor Buddha's lost children. Het was weer een avond waar men met volle teugen kon genieten van beelden en verhalen. Vanwege het vertonen van twee films de witte en rode zaal niet gecombineerd maar gescheiden. Het was een beetje behelpen maar het verhoogde wel de gezelligheid. Ook mooi meegenomen. De reacties op de film Buddha's lost children was weer heel positief. Nu even pauze tot 25 augustus als we voor het eerst een openluchtfilmfestival organiseren. U komt toch ook?
 Verslag Filmclubavond  10 juni /  Ontbijtbioscoop  The Station Agent
Dat was een lange tijd geleden dat ik iemand niet één keer maar vele keren zo hartelijk heb horen lachen. Ja mensen, ook bij de Filmclub kun je lachen, en hoe. De jaarlijkse ontbijtbioscoop was ook dit jaar weer goed verzorgd. De 34 bezoekers, waarvan er twee nog uit België kwamen i.v.m. het stemmen voor de parlementsverkiezingen, lieten het zich goed smaken. Een rijk gevulde tafel met diverse verse stokbroodjes, beleg, beschuit, peperkoek, melk, karnemelk en jus d'orange teveel om op te noemen. Ook het gekookt eitje ontbrak niet. We danken Francien en Tim met zijn vriendin maar ook 't Spectrum hartelijk voor hun inzet. En daarna de film. De sfeer zat er al vroeg in en men heeft kostelijk gelachen om de gebeurtenissen die Fin overkwam. Het verhaal was eenvoudig maar heel sympathiek. Men had weer genoten. Later die dag veel bezoekers gezien op het 1 ander festival. Ondanks een persoonlijke tegenvaller een prachtige dag. Jac
 Verslag Filmclubavond  5 juni  /  La vie en rose

Een grote opkomst en warm was het afgelopen dinsdag.

Zweet, hoofdpijn en deuren die open moesten voor extra frisse luchttoevoer kenmerkte de avond met La vie en rose en dat 140 minuten lang.

Ja film kijken is heel leuk maar het vergt soms een goede conditie. Om de harde konten wat te verwennen zijn de plaids (voor de koude periodes) ook bij warm weer in te zetten. Ja het inkoopbeleid van de Filmclub is niet voor één gat gevangen. 

Met La vie en rose kregen we een goed beeld te zien van het leven en werken van Edith Piaf.

Ik wist niet dat het zo'n veeleisende vrouw was, hoorde ik iemand zeggen. Ook de casting van de moeder en het hoertje die Edith als kind liefdevol opving leken te veel op elkaar en dat met al die tijdsmontages was het soms zoeken wie wie was. Maar boeiend was het met een ontroerend einde. 

De vaart in de film en de montage naar de jeugd, de jaren van ontdekking en haar laatste dagen gaf waren tekenend voor die tijd en een metafoor voor haar leven. Ze was intiem, intens, breekbaar en onverwoestbaar op hetzelfde moment. Wat een leven. Waardering 4,4.

 Verslag Filmclubavond  22 mei /  Buddha's lost children
Wat is het beste dat een filmvertoning kan overkomen? Dat het publiek na afloop applaudisseert. Het gebeurde in een uitverkochte zaal bij Buddha's lost children. Verder commentaar is hier dus overbodig. Het aanwezige publiek gevraagd of men wereldcinema speelfilms verkiest boven wereldcinema documentaires. Het maakt niet uit was de reactie en dat bewijst de film van vanavond maar weer eens.
 Verslag Filmclubavond  8 mei /  Snow Cake
Dat was een heel mooie film Jac, ik heb echt genoten. Dit was een van de opmerkingen over de film Snow Cake van Marc Evans. Een warme film in een besneeuwd landschap. Waardering 4,3. Ook in deze film was het weer overduidelijk dat elk leven weer een ander leven beïnvloedt. Het sterke acteerwerk en de mooie muziek is zeker een vermelding waard. 
 Verslag Filmclubavond  17 april   /  Babel
Vanavond de tweede film die we vertonen van Alejandro González Iñárritu. De eerste film van Iñárritu was "21 grams". Nu dus Babel en dat was even ademhalen. Een complexe film, met de duidelijke boodschap dat de mens zonder communicatie verloren is. De reacties waren lovend zoals je kunt zien aan de waardering: 4,4. Ook de muziek van Gustavo Santaolalla viel op. Een perfecte avond. Men had duidelijk honger naar meer van dergelijk werk.
 Verslag Filmclubmiddag  9 april  /  De Findhorn-retraite
In de film “De Findhorn-retraite” zien we Eckhart Tolle in een 2 uur durende lezing. 
Eckhart Tolle's wereldbestseller “De kracht van het nu” heeft miljoenen mensen wereldwijd geïnspireerd. In de film “De Findhorn-retraite” laat Eckhart je zien hoe je jezelf kunt bevrijden van de valkuil van dwangmatig denken en je ware identiteit en je ware levensdoel kunt vinden die uitgaat boven het geconditioneerde verstand. Ondanks het mooie weer vonden de mensen de weg naar 't Spectrum. Een fijne middag.
 Verslag Filmclubavond  3 april   /  Grbavica
Over het algemeen genomen kunnen we redelijk inschatten wat de publieke belangstelling en waardering van de door ons getoonde films opbrengen. Maar er zijn soms uitzonderingen Zo was het bij "La tourneuse de pages" en nu ook met de Bosnische film "Grbavica". Men vond het een film waarin weinig gebeurde terwijl wij de verschillende lagen in de film en de veelzeggende stiltes de film zeker boven de middelmaat uit kwam. Waardering 3,6. 
 Verslag Filmclubavond  20 maart  /  Un inconvenient truth
Deze film is eigenlijk niet te waarderen, score 4,0 voor wat het waard is. Er was ruime belangstelling van de Schijndelse politiek. Dus vele nieuwe gezichten.
 Verslag Filmclubavond  6 maart  /  After the wedding

Je moet bewondering opbrengen voor de manier waarop regisseur Susanne Bier feilloos gevoelige snaren blijft raken. Telkens als je denkt dat je weet hoe de vork aan de steel zit, neemt het verhaal alsnog weer een onverwachte wending. Dit is naast het goede spel een heel sterk onderdeel van de film. En men wist het te waarderen met een prima 4,5. Was het voor sommigen het deel voor de pauze wat te omslachtig na de pauze vielen de stukjes toch op een andere plaats dan men had gedacht en werd het een boeiend geheel waar nog wel over werd nagepraat.

 Verslag Filmclubavond  27 februari  /  The road home
Vanavond weer een film met een spirituele inslag, maar wel totaal anders en minder nadrukkelijk dan Steps of mindfulness van vorige week. We kregen een poëtische Chinese film te zien met veel verlangen naar de ander. Een lieve film die het platteland geweldig in beeld bracht en waar mensen nog een zijn met de natuur. Het heden werd in zwart-wit gefilmd (weerspiegeling van de droefheid om het verlies van de vader) en het verleden in kleur (als herinnering aan de liefde voor de ouders). Men vond het een mooie film die, zoals ik hoorde, op verschillende manieren werd ervaren.
 Verslag Filmclubavond  6 februari  /  The secret life of words
The secret life of words over de kracht van de liefde onder de zwaarste omstandigheden. Fijne sfeer en een mooi aantal bezoekers vanavond. Waardering voor de film 4,2. Enkele opmerkingen: de instap was voor sommige aan de trage kant en gebeurde er niet zoveel maar dat werd ruimschoots goedgemaakt na de pauze, ik ging ervan uit dat er veel minder zou worden gepraat, sterke ingetoge film ik heb wel een traantje gelaten.
 Verslag Filmclubavond  23 januari  /  La tourneuse de pages
Met La Tourneuse de Pages levert Dercourt een werkelijk schitterend drama af dat uitblinkt door de vertolkingen en een uiterst slim en doordacht scenario. Dat er nog steeds veel moois uit Frankrijk komt bewijst deze film. Enkele reacties: goed intrigerend, net niet te doorzichtig, mooie beelden met een goede sfeer. Je merk van begin af aan dat er meer in het koppie van het meisje rond gaat. Gezien de reacties die we kregen viel de waardering 3.8 wat tegen. Misschien kwam het door het niet "ruisvrije" geluid. Het was nl. weer een film met cyan geluidsspoor. We zijn direct overgegaaan tot het aanschaffen van een nieuwe geluidskop op de filmprojector van het City theater. Het is een hele investering voor de Filmclub maar gelukkig neemt het City theater 1/3 deel voor haar rekening. Wie snel handelt kan ook snel resultaat verkrijgen want de nieuwe geluidskop is namelijk gisteren, vrijdag 2 februari, reeds gemonteerd. En dat is een hele zorg minder.
 Verslag Filmclubmiddag  21 januari  /  In America

Een mooi kleine groep mensen waaronder enkele kinderen zagen een semi-autobiografische betoverende, hartverwaremend en diep ontroerende film waarin de kinderen een hoofdrol voor zich opeiste. Men waardeerde deze film als goed tot zeergoed....... en de kinderen...... vonden het ook nog heel spannend. De volgende zondagfilm is op 25 maart. Een geslaagde eerste zondagfilm.

 Verslag Filmclubavond  9 januari  /  Va, Vis et Deviens (Go, life and become)
Hoe kunnen we 2007 beter beginnen dan met het prachtige epos Va, vis et Deviens. De waardering geeft het al aan 4,6. We kregen vele positieve geluiden van de bezoekers te horen en dat is altijd prachtig nietwaar. 
Vanavond de ledenpassen en Nieuwbrief 24 uitgegeven. Omdat we vorige keer (projectie van Volver) problemen hadden met het geluid is op een zondag het e.e.a. opgekuist in de projectieruimte. Maar ook vanavond nog het e.e.a. gecontroleerd nu we de film hebben (ook weer met cyaan geluidsspoor). De afstelling van het geluid verliep goed alhoewel Jac en Frans regelmatig heen en weer moesten lopen om het gehuid in de zaal goed te kunnen beoordelen. Dit alles nog voordat het publiek de zaal binnen kwam natuurlijk. We proberen geld vrij te krijgen voor een nieuwe geluidskop op de projector, want beter moet het. Het is voor ons een hele dure onderneming, dus helpende handen zijn erg welkom.

 

Filmtitels Het Gasthuis

Wil je de filmtitels weten die we vertonen in Het Gasthuis log dan hier in. Registreer eerst. Daarna kun je met je persoonlijke password inloggen.