Filmclub mannetje LL

  • Filmclub 2020
Verslag filmavonden 2014
Verslag Filmclubavond  7 januari / Nachttrein naar Lissabon
Filmvertoning in het City theater.
Waardering van de film "Nachttrein naar Lissabon" een prachtige 4,49. (4=goed en 5=zeergoed).
Verslag Filmclubavond 14 januari /  Le Passé  
Gisteren 14 januari hebben we in het Gasthuis de film "Le Passé" vertoond van de Iraanse regisseur Farhadi (A Separation). De waardering was een hele mooie 4,36. 

3% REDELIJK, 56% GOED en 41% ZEERGOED.

Verslag Filmclubavond 21 januari / Quartet

Dinsdag 21 januari vertoonde we het regiedebuut van Dustin Hoffman, Quartet.

Quartet is een typisch fijne Britse feelgooddrama. Het publiek waardeerde de film met een mooie 4,14. 

REDELIJK 3%, GOED 60% en ZEERGOED 24%.

Verslag Filmclubavond 28 januari / Infancia Clandestina

Een waardering van 4,37 voor de Argentijnse film 'Infancia clandestina' was veel hoger dan we hadden verwacht. 13% REDELIJK, 37% GOED en 50% ZEERGOED.

'Infancia clandestina' was de Argentijnse Oscar inzending 2013 en won dat jaar op het Utrechtse Latin American Film Festival de publieksprijs.

Argentinië, 1979. Na jarenlang ondergedoken te hebben geleefd in het buitenland (Cuba), keren Juan (12) en zijn familie terug naar Argentinië onder een valse identiteit (Juan wordt Ernesto). Juans ouders en oom Beto zijn namelijk leden van de de Montoneros, een revolutionaire organisatie die strijdt tegen het militaire regime van de Junta. Ernesto's vrienden en ook zijn vriendinnetje Maria kennen hem dan ook als Ernesto. Deze nieuwe identiteit moet de veiligheid van de familie vrijwaren...'Infancia Clandestina' vertelt het hoogst persoonlijke verhaal van regisseur Benjamin Ávila over strijdlust, van geheime levens en van liefde. Het verhaal van een clandestiene jeugd.

Verslag Filmclubavond 4 februari / Kapringen

Zeer hoge waardering voor de film KAPRINGEN die we 4 februari hebben vertoond in het City theater. Score was 4,49.
Verdeling: SLECHT: 1%, REDELIJK: 3%, GOED: 41% en ZEERGOED: 55%.

Verslag Filmclubavond 11 februari / Tijdbommen
Informatieve en hoopvolle thema-avond over borstkanker.

Op dinsdag 11 februari vertoonde Filmclub Schijndel in Het Gasthuis de documentaire ‘TIJDBOMMEN, de keuze van Sanne’. De thema-avond over borstkanker werd bezocht door ruim 50 mensen, voornamelijk vrouwen, de mannen waren op 1 hand te tellen. Sommige mensen hadden ons vooraf te kennen gegeven het te moeilijk te vinden om te komen, men durfde de confrontatie niet aan. Jammer, want het is een informatieve en hoopvolle avond geworden met een krachtige jonge vrouw in het middelpunt.

De avond werd geopend door Jolanda Rubens van het Vicki Brownhuis uit Den Bosch, het inloophuis voor mensen die op de een of andere manier te maken hebben met kanker. Er werd een korte introductiefilm vertoond van het Vicki Brownhuis.
Daarna vervolgde Audrey Boeff, de regisseur van de documentaire ‘TIJDBOMMEN, de keuze van Sanne’ de avond. Voor de vertoning vertelde ze over het besluit de film te maken en het contact met Sanne. Daarna volgde de vertoning van de documentaire. De film kwam echt binnen, men was er stil van. Een goed gemaakte film waarin het proces van 5 jaar (2008-2013) van dichtbij werd gevolgd. De persoonlijke verhalen van Sanne en haar familie maakte indruk. De blije momenten maar ook de tegenslagen die Sanne moest ondergaan werden getoond. Ook de hechte band tussen de familieleden werd heel betrokken neergezet. Dat moet een geweldige steun zijn geweest voor Sanne maar ook voor de mensen om haar heen.

Na een korte koffie pauze kon men aan Audrey en Sanne vragen stellen. Daar werd ruim gebruik van gemaakt.

Het was een mooie avond met een indrukwekkende film van een krachtige jonge vrouw. Dat geeft hoop, hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn. Dat Sanne het verhaal vertelde over het preventief verwijderen van haar borsten was een gouden greep. Sanne is zo puur, dat hebben we ook tijdens de filmavond mogen ervaren. Dank daarvoor. De opbrengsten van de avond, toegang en donatie, zal worden overgemaakt naar Borstkanker Vereniging Nederland t.b.v. de informatiedag over BRCA voor jongeren.

We danken Sanne en Audrey voor hun film en aanwezigheid maar ook Jolanda Rubens van het Vicki Brownhuis en initiatiefneemster van deze avond Karien Rabou-Bax.

Filmclub Schijndel heeft het initiatief gerealiseerd door het voorbereiden en organiseren van deze thema-avond over borstkanker.

Het is niet verwonderlijk dat de waardering van de filmavond hoog was nl. 4,44 (4=goed en 5=zeergoed) Verdeling: REDELIJK: 6%, GOED: 44% en ZEERGOED: 50%.

Verslag Filmclubavond 18 februari / La religieuse

De publieke belangstelling voor de boekverfilming “La Religieuse” viel wat tegen.

Deze fraai gevisualiseerde film van regisseur Guillaume Nicloux, met in de hoofdrol de perfect gecaste Pauline Etienne die novies Suzanne speelde, kreeg wel een hoge waardering nl. 4,28.
De verdeling was REDELIJK 5%, GOED 62%, ZEERGOED 33%

Verslag Filmclubavond 25 februari / Io Sono Li

Bij de maandelijkse wereldcinema vertoning is nu het thema "immigratie".

De film ‘Io Sono Li’ van regisseur Andrea Segre is een echte filmhuisfilm waarin oog is voor het kleine, het oorspronkelijke, de stilte, de rust, de traagheid, het innerlijke.

'Als de baas mij vraagt dertig shirts te naaien, dan maak ik er tien meer,' schrijft de Chinese Shun Li (Zhao Tao) aan haar achtjarige zoontje. 'En die tien zijn voor jou.' Zonder haar kind is ze vanuit havenstad Fuzhou naar Rome afgereisd, waar ze zich dag na dag in de fabriek afbeult, dromend van een hereniging. Pas als de volledige schuld aan de mensensmokkelaars is afbetaald, mag hij naar Italië komen.

Dat Io sono Li zo'n twee jaar na de première op het filmfestival van Venetië toch nog in de Nederlandse bioscoop verschijnt, is overigens te danken aan het Europees Parlement. De Europarlementariërs beloonden Andrea Segres fictiedebuut in het kader van het immigratiedebat met de LUX-prijs, en maakten zodoende distributie in de gehele Europese Unie mogelijk.

Het aanwezige publiek waardeerde ‘Io Sono Li’ met een 4,18.
Verdeling: REDELIJK: 9 %, GOED 55% en ZEERGOED 36%. Fijn dat er belangstelling en waardering is in Schijndel voor dergelijke films.

Verslag Filmclubavond 4 maart / Deepak Chopra (spirituele filmavond)

Onder het motto: buiten carnaval, binnen rust en spiritualiteit organiseerde de Filmclub dinsdagavond, 4 maart, haar jaarlijkse spirituele filmavond.

De avond met de Deepak Chopra lezing gelardeerd met prachtige filmbeelden viel in goede aarde. Het thema van de avond was: hoe kan de geest het lichaam beïnvloeden. 

Het was de eerste keer dat we op deze manier de spirituele filmavond vorm gaven. We hadden wel eerder een lezing laten zien dat was de "Findhorn retraite" met Eckhart Tolle in 2007.

De waardering voor de spirituele avond was een mooie 4,05.
De verdeling was: REDELIJK 23,7%, GOED 47,4% en ZEERGOED 28,9%. Volgend jaar op carnavals-dinsdag weer een ander spiritueel onderwerp.

Verslag Filmclubavond 11 maart / Mr. Morgens last love

De film 'Mr. Morgan's Last Love' werd dinsdag 11 maart gewaardeerd met een mooie 4,19. De verdeling was: REDELIJK 18%, GOED 44% en ZEERGOED 38%.

Het was een mooie integere film over ouder worden, familie, liefde en vriendschap.
Er kwamen wat minder bezoekers dan normaal. Dat kan zijn doordat de City theater vertoning op de tweede dinsdag van de maand viel dit is normaal op de eerste dinsdag. De verschuiving was i.v.m. carnaval.

Verslag Filmclubavond 18 maart / Tyrannosaur

Zeer hoge waardering voor Tyrannosaur.
Dinsdag 18 maart vertoonde de Filmclub de Britse film Tyrannosaur. Het is een verbluffend zelfverzekerde regiedebuut van de Britse acteur/scenarist Paddy Considine. Hij laat de kijker pendelen tussen ontroering en afgrijzen.
De film ging in 2011 in première tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam en heeft dus 3 jaar op de “plank” gelegen bij de Filmclub. Reden was de heftigheid van de film. We weten dat ons publiek niet zit te wachten op dergelijke films. Nu dan toch vertoond na een tijd van aarzelen.

Het Verhaal
Het hoofdpersonage Joseph (Peter Mullan) is weduwnaar, werkeloos en - hij zegt het zelf - een 'cunt'. Zelfhaat is het, die zijn agressie voedt. Peter Mullan (bekend van zijn prachtrol in My Name Is Joe, 1998 die ook bij de Filmclub te zien was) kan zo'n personage neerzetten zonder dat de kijker zich volledig van hem afkeert. Giftig is hij, intens naar, maar de acteur hoeft de onweerfrons boven zijn oogjes maar even anders te plooien en je ontwaart al restjes mens achter het monster. Na de zoveelste woede-uitbarsting duikt Joseph, op de vlucht voor zichzelf, een tweedehandskledingzaakje binnen, waar de eigenaresse zich over hem ontfermt. Hannah (Olivia Colman), een bangige vrouw die thuis wordt getiranniseerd door haar upperclass echtgenoot (Eddie Marsan), een perverse sadist. Eigenlijk zou ze moeten wegrennen voor Joseph, maar dat doet ze niet. Kopjes thee zet ze en ze bidt voor hem, waarop hij haar beschimpt.

Het was muisstil in de zaal en de film boeide van begin tot het einde. Er werd na afloop nog veel nagepraat, heftig maar indrukwekkend waren de opmerkingen. Dat liet de filmwaardering ook zien: 4,6. Verdeling: GOED: 40% en ZEERGOED: 60%.

Verslag Filmclubavond 25 maart / Le Sac de Farine
Elke laatste dinsdag van de maand een wereldcinemafilm. De film kreeg een hele mooie score nl. 4,00. 
Verslag Filmclubavond 1 april / Meisje met 9 pruiken

Waardering voor MEISJE MET NEGEN PRUIKEN, die we op dinsdag 2 april hebben vertoond in het City theater was 4,37.
De verdeling was: SLECHT: 0,5%, REDELIJK: 7% GOED: 34% ZEERGOED: 58,5%.

Er waren opvallend meer jongeren aanwezig dan op onze andere filmvertoningen. Ongeveer 10 mensen hadden ook het boek gelezen.

Verslag Filmclubavond 8 april / What Maisie Knew

Vechtscheiding
Op dinsdag 8 april met het thema “vechtscheiding” vertoonde we de film “What Maisie Knew” met in de hoofdrol Onata Aprile die Maisie speelde. Ze is pas 7 jaar maar speelt de sterren van de hemel. Nagenoeg de gehele film in beeld met een overtuigende rol is een prestatie van je welste. Om haar was het te doen of toch eigenlijk niet. Men had geen tijd voor haar en ze werd van hot naar haar gesleept omdat hun in scheiding zijnde ouders te druk waren met zichzelf. De film was zo opgebouwd dat alles vanuit het kind werd getoond. Daardoor werd het goed voelbaar dat een kind zich als “probleem” ervaart als ouders ruzie maken. De waardering voor de was een mooie 4,15. De verdeling was: REDELIJK 11%, GOED 53% en ZEERGOED 36%.

Volgende week vertonen we een liefdevolle film, een waargebeurd verhaal, over twee bejaarde mensen die samen willen blijven wonen in hun laatste levensjaren.
Verslag Filmclubavond 15 april / Still Mine

Ongekend hoge score voor STILL MINE.
Het verhaal: Craig en Irene zijn hoogbejaarde geliefdes die 61 getrouwd zijn, maar nog steeds veel liefde voor elkaar kennen. Ze wonen nog altijd in hetzelfde huis, tot grote ergernis van de kinderen. Dat dit zo niet langer gaat, beseffen ze ook zelf steeds beter. Daarom besluit Craig eigenhandig een nieuw liefdesnest te bouwen. Ondanks zijn vakkundige werk, dat door zijn vader met de paplepel is ingegoten, loopt hij tegen een hoop problemen aan. Bureaucratische problemen, want dat iemand een goed huis kan bouwen zonder alle benodigde vergunningen en keuringen daar gelooft de gemeente niet in. Lukt het Craig om het huis af te maken of belandt hij op zijn achtentachtigste nog in de cel?

Zeer hoge score
Verschillende aspecten van ouder worden komen voorbij. Zoals de ziekte van Alzheimer, het niet samen op een plek oud kunnen worden, de vrees en afschuw voor het verzorgingshuis, lichamelijke veranderingen, maar ook het ouder worden terwijl je je van binnen nog steeds piepjong voelt. Dit doen de makers zonder er zwaar aan te tillen of te lang bij stil te staan. Het past perfect binnen het grotere geheel.
Still Mine is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Michael McGowan las in de Canadese krant Globe & Mail over de toen achtentachtigjarige Craig Morrison en besloot dit verhaal te verfilmen. Juist dat gegeven maakt de film nog net een tikkeltje extra ontroerend. In combinatie met het prachtige spel van de hoofdpersonages biedt deze film de ideale combinatie tussen een lach en een traan.
Verschillende mensen waren erg ontroerd bij het zien van de film. Het zal een combinatie zijn tussen het getoonde en eigen ervaring of reflectie. Dat is wat film kan doen, telkens weer opnieuw.

Waardering: 4,73 de hoogste score van dit jaar tot nu toe. Verdeling was: GOED 27%, ZEERGOED 73%. Zo’n hoge score hadden we als organisatie niet verwacht.

Verslag Filmclubavond 22 april / Megane

De Japanse film MEGANE is een absurd-komische film waarin genot en ontspanning centraal staan, "schemeren". Het is een gewaagde filmkeuze van de Filmclub omdat een dergelijke film, vooral de traagheid en het minimalisme, niet voor eenieder begrepen zal worden. De waardering liep dan ook sterk uiteen en dat hadden we ook verwacht. Maar je bent een filmhuis en je dient ook de afwijkende films een kans te geven neer te dalen op het publiek.
De reacties waren: gewaagd, ik zou er zo naar toe willen, prachtige traagheid, wel erg traag, mooi dat je dit doet. Twee mensen waren in de pauze vetrokken. Ook de publieke belangstelling was minder dan normaal. De totale waardering was 3,69 een prima score vinden wij. De verdeling was: SLECHT 6%, REDELIJK 31%, GOED 50%, ZEERGOED 13%.
https://www.youtube.com/watch?v=m2L4Clf6C3E

MEGANE was tevens de laatste film in Het Gasthuis voor de zomer. We zijn terug op dinsdag 9 september om weer 3 films per maand te vertonen.

Verslag Filmclubavond 6 mei / The Butler
Dinsdag 6 mei met een mooie belangstelling de film THE BUTLER vertoond. De waardering van dit waargebeurde verhaal van Eugene Allen was een hoge nl. 4,48. De verdeling was: REDELIJK: 4,5% GOED: 34,5% ZEERGOED: 61%.
Verslag Filmclubavond 13 mei / La Grande Bellezza

Jac kan het niet laten dus blijft hij ook op een andere locatie, dit maal bij hem thuis, films vertonen.

Deze films zijn alleen toegankelijk voor leden van de Filmclub. Dat doet hij nu al zo'n jaar of acht.
Jac projecteert op een scherm van 3 meter breed en men kan plaats nemen in comfortabele stoelen.
De eerste filmvertoning, op 13 mei, van de 3 films in HET DOEKJE, is in goede aarde gevallen. Veel van de bezoekers hebben iets met Italië dus dat zat wel goed met de film LA GRANDE BELLEZZA.

Verslag Filmcluavond 20 mei / La Vie d'Adele

De tweede film die Jac in zijn filmtheater ‘Het Doekje’ vertoonde was de spraakmakende en 3 uur durende La vie d’Adèle, winnaar van de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes 2013.

La vie d’Adèle is een uitgesproken liefdesverhaal. De film laat een zoektocht in de liefde zien tussen 2 jonge meiden, Adèle en Emma. De film is intiem, vrij, teder en aangrijpend; een ode aan de jeugd, de liefde en het leven.”

Adèle komt uit een huis-tuin-en-keukenmilieu, houdt van pasta en Bob Marley; Emma heeft artistieke ouders en houdt van oesters en Sartre. Beide actrices zijn subliem in hun spel, daar was iedereen het over eens. Heel overtuigend gespeeld. Het vraagt veel van de actrices als de camera dicht op de huid zit en er veel emotie getoond moet worden. De eerste kus, de eerste barsten in het wederzijdse verbond en de pijn van Adèle als de liefde hapert was heel invoelbaar gebracht.
Regisseur Kechiche wil met zijn film laten zien dat liefde liefde is, of die nu homo- of heteroseksueel is.

Ook werd nog even aangestipt dat jongeren deze film zeker moeten zien.

Een bezoeker is in de pauze vertrokken. Ze vond de film erg traag en niet verrassend genoeg. De ontwikkelingen waren te voorspelbaar zoals de bezoekjes aan de wederzijdse ouders. Ook de seksscène waren te lang en niet mooi in beeld gebracht.

Volgende week de laatste film in Het Doekje speciaal voor leden van de Filmclub.
Ook deze film is een ‘Coming of Age film’ over een tobbende generatie. Het is een sympathieke en intieme film die een midtwintiger volgt die haar leven op de rails probeert te krijgen.
Ze ervaart het leven zoals het is en dat zelfs het aanklooien in het leven ook zo z'n charme heeft.

Verslag Filmclubavond 27 mei / Frances Ha

De laatste film van 2014 in Het Doekje was de Amerikaanse FRANCES HA. De film werd 20-06-2013 in Nederland uitgebracht. 

Het duurde wel even voordat je Frances aardig begon te vinden. Haar geforceerde studentenhumor verbergt haar ongemak zó doorzichtig. Haar weigering teleurstellingen onder ogen te zien en te groeien, is irritant. De onbedaarlijk geestige, absurde scènes, dialogen en observaties kwamen niet bij alle bezoekers even goed over.

De film, mooi zwart-wit geschoten met korrelig beeld omdat er geen extra kunstlicht is gebruikt, viel ook op door de soms chaotische montage en locatiekeuze. Prachtige metaforen voor de toestand waarin Frances zich bevond.

Voor hen die het nog willen weten; de volledige naam van Frances was Frances Halladay. De ruimte voor het naamplaatje was te krap en werd het Frances Ha.

Dank voor jullie interesse en belangstelling tijdens deze drie speciale films in "huiskamerzetting". Het waren afwijkende, confronterende en spraakmakende films. Een prachtige gelegenheid voor vertoning in Het Doekje.

Ik vond het wederom leuk om te doen mede doordat je zo ook een iets ander contact hebt met de leden. Klein en gezellig met een praatje acheraf.
Groeten Jac

Verslag Filmclubavond 3 juni / Hemel op Aarde

Dinsdag 3 juni de film HEMEL OP AARDE vertoond in het City theater.

De film liet een sfeervol beeld zien van katholieke Limburg eind jaren 70 van de vorige eeuw door de ogen van een 13 jarige jongen (lees: de eigen belevenis en herinnering van regisseur Pieter Kuijpers). 

De film werd als leuk ervaren met een herkenbaar en mooi neergezet katholiek leven uit die tijd.

De waardering REDELIJK: 27%, GOED: 52% en ZEERGOED: 21%.
Dit geeft een totale waardering van 3,95.

Verslag Filmclubavond 22 augustus / Marina / Openlucht

Grote en gezellige drukte bij de eerste filmvertoning tijdens OPEN DOEK 2014. Film MARINA heel goed ontvangen. Helaas niet buiten vanwege te lage temperatuur buiten. Om 21.00 uur was het buiten nl. 14 graden en om 23.00 uur 10 graden. Ruim 160 bezoekers zorgde ervoor dat de ontvangsthal geheel was gevuld. De aandacht tijdens het voorprogramma, met filmpjes van 5 Schijndelse filmmakers, was groot. Er werd telkens geapplaudisseerd bij elk filmpje.

Hier een kort verslag van TVSchijndel en foto's bij aanvang van het voorprogramma.
Klik hier

De tweede gratis te bezoeken OPEN DOEK film is a.s. vrijdag 29 augustus. Dan vertonen we een waargebeurd verhaal. Men is ook dan van harte welkom. We hopen dit keer buiten te kunnen vertonen. Tot vrijdag.

Verslag Filmclubavond 29 augustus / Kon-Tiki / Openlucht

Het was wederom druk bij de 2de OPEN DOEK openluchtvertoning. Ruim 170 mensen kwamen af op de film TON-TIKI, een film over de tocht van Thor Heyerdahl naar Polynesië.
Er moesten stoelen worden bijgezet. Het bleef tijdens het voorprogramma en de filmvertoning droog. Maar een half uur voor aanvang van het voorprogramma moest we een buitje van een paar minuten trotseren. We kunnen terugkijken op wederom een mooie avond met veel bezoekers.

Voor OPEN DOEK 2015 zijn we nog op zoek naar sponsoren. Want zonder sponsoren is OPEN DOEK niet te realiseren.

Verslag Filmclubavond 2 september / Philomena

Grote drukte bij de film Philomena die we vertoonde in het City Theater met een mooie score van 4,47.

Verslag Filmclubavond 9 september / 12 Years a Slave

Het was afgelopen dinsdag erg druk bij "12 Years a Slave" met een hoge waardering nl. 4,66.
76% ZEERGOED, 21% GOED en 3% REDELIJK.

Ook waren jongeren aanwezig om voor een opdracht voor school de film te bekijken. Van de actie-coupon, voor extra korting op de toegang, werd goed gebruik gemaakt.

Verslag Filmclubavond 16 september / Gebrielle

Mooie opkomst. 
Sympathie overheerst, natuurlijk. Gabrielle is een film over een 22-jarige vrouw met een verstandelijke beperking die het liefst met haar eveneens mentaal gehandicapte vriendje Martin wil zijn. Regisseur Louise Archambault schets haar leventje in het zorgcentrum met oog voor detail en behandelt het verlangen van Gabrielle naar liefde, seksualiteit en autonomie delicaat.
Hoofdrolspeelster Gabrielle Marion-Rivard lijdt aan het Syndroom van Williams, heeft een motoriek en een lach die dat ook verraden, maar beschikt eveneens over een mooie zangstem en volop charme en energie. Met acteren had ze weinig ervaring, maar zonder haar was er geen film geweest.

Het aanwezige publiek vond het een heel mooie film en gaf aan dat het voor de regisseur moelijk moet zijn geweest dit verhaal te neer te zetten en te filmen. Waardering 4,38.
43,5% ZEERGOED, 56,5%GOED.

Verslag Filmclubavond 23 september / HER

Prima waardering voor de film HER van Spike Jonze. 
Voor aanvang van de film gaf Jac wat aandachtspunten mee over deze verzorgde film die zich afspeelde 10 tot 15 jaar na nu. Het is een totaal andere film dan die we gewoonlijk bij de Filmclub vertonen. We zijn dus erg verheugd met de waardering 30% ZEERGOED, 56%GOED en 14% REDELIJK dat geeft een score van 4,04. 
De film won begin dit jaar een Oscar voor beste orginele senario en was de opening van IFFR 2014.
 
Theodore werkt bij een bedrijf waar hij liefdesbrieven voor klanten schrijft. De gevoelige dertiger is goed in zijn werk, maar minder geslaagd in de liefde. Na het zien van een reclame voor OS1, een nieuw computersysteem, schaft hij deze geavanceerde kunstmatige intelligentie aan die zichzelf de naam Samantha geeft. Samantha (de stem van Scarlett Johansson) beantwoordt zijn e-mails en houdt zijn agenda bij, maar het duurt niet lang of beide partijen ontwikkelen warme gevoelens voor de ander. Theodore vindt bij Samantha wat hij dacht allang te zijn kwijtgeraakt: zielsverwantschap en intimiteit.

Verslag Filmclubavond 30 september / Like Father Like Son

De wereldcinemafilm Like Father, Like Son, die we 2 oktober hebben vertoond, werd goed gewaardeerd met een score van 4,02. De onderverdeling was REDELIJK 20%, GOED 58% en ZEERGOED 22%.

Verslag Filmclubavond 7 oktober / Nebraska

NEBRASKA, de tragi-komedie en winnaar van het International Filmfestival Rotterdam 2014, werd prima ontvangen. Er werd geregeld gelachen. De zwart-wit fotografie van deze film was echt geweldig. De landschappen en de keuze voor een widescreen beeldformaat was een genot om te zien.
De waardering 4,08 met een onderverdeling van 2% SLECHT, 17% REDELIJK, 53% GOED en 28% ZEERGOED.

Jac gaf aan dat er een DVD van NEBRASKA te verdienen valt. De persoon die het eerste het lidmaatschap 2015 overmaakt krijgt deze DVD.
Bruce Dern zette een knappe rol neer als Woody, en verdiende begin dit jaar een Oscar nominatie mee.
Een reactie van een bezoeker: We hebben echt genoten van Nebraska. Bij thuiskomst meteen de muziek opgezocht op spotify. Ook heerlijk.

Verslag Filmclubavond 14 oktober / SOOF

Matige opkomst bij deze feelgood film van Nederlandse bodem. Met veel bekende acteurs en actrices werd het verhaal verteld van Soof. Het publiek heeft zich geamuseerd en dat is ook wel eens mooi bij de filmclub. Deze keer niet een "verantwoorde" film maar gewoon gezellig.

Soof is een Nederlandse romantische komedie onder regie van Antoinette Beumer. De film is geïnspireerd door de columns van Sylvia Witteman en tot een scenario gevormd door Beumers zus Marjolein Beumer. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Lies Visschedijk, Fedja van Huêt en Dan Karaty.

De waardering van 4,33 met een onderverdeling van 67% GOED en 33% ZEERGOED mag er wezen.

Verslag Filmclubavond 21 oktober / Vergiss Mein Nicht

Thema-avond over Alzheimer met de film "Vergiss Mein Nicht". De Duitse filmmaker David Sieveking heeft een liefdevol portret van zijn moeder Gretel gemaakt toen duidelijk werd dat de voortschrijdende ziekte Alzheimer haar leven steeds verder ging ontwrichten. Op persoonlijke wijze laat hij het pijnlijke heden zien en vervlecht dat met herinneringen en verhalen van vroeger. In de jaren zestig waren Davids ouders actief in de studentenbeweging. Van de sterke activiste die zich inzette tegen het onrecht in de wereld is nu niet veel meer over.
Wanneer Malte, de echtgenoot van Gretel, naar Zwitserland gaat om een paar weken uit te rusten van het intensieve leven met zijn zieke vrouw, neemt David de zorg van hem over. Met verhalen over vroeger probeert hij haar te prikkelen. Schrijnend is het moment dat Gretel haar man na terugkeer uit Zwitserland niet meer herkent. Hun onvoorwaardelijke liefde wordt danig op de proef gesteld.

Na de filmvertoning werd onder begeleiding van José Swinkels, deskundig medewerkster van Welzijn de Meierij, ingegaan op de film. Ze gaf aan dat de film een eerlijke kijk geeft op een familie die door Alzheimer van een huisgenoot zelf ook een beetje ziek is. Heel treffend en belangrijk gegeven is de aanraking van de directe omgeving met de Alzheimer patiënt. We danken José hartelijk voor haar bijdrage aan de avond. De waardering 4,45 met een onderverdeling van 3% REDELIJK, 48,5% GOED en 48,5% ZEERGOED.

Verslag Filmclubavond 28 oktober / IDA

Soms komt er een parel op je pad, die je doet beseffen dat film ook kunst kan zijn. Ida is zo’n parel mooi geschoten in oogverblindend zwart-wit over een Poolse novice die plots een tante en een ijzingwekkende geschiedenis blijkt te hebben. Elk beeld van de film zou een foto kunnen zijn.

De vorm 
Opvallend is de vorm die regisseur Pawlikowksi heeft gekozen. Bijna de hele film bestaat uit statisch geschoten fotografische beelden met prachtig zijlicht, vaak close, en met een bijzondere kadrering in een beeldformaat van 4:3. Alles speelt zich af in het Polen van 1962. 
Het verhaal 
Anna is opgegroeid in een klooster en weet nagenoeg niets van haar afkomst. Wanneer ze op het punt staat definitief in te treden krijgt ze te horen dat ze een tante heeft. Wanda blijkt een karaktervolle, door het leven getekende en gestaalde vrouw te zijn. Anna blijkt eigenlijk Ida te heten en ze is Joods. Wanda biedt aan mee te gaan naar Ida's ouderlijk huis, de plaats waar de familiegeschiedenis een tragische wending heeft genomen. Het levert een indringende zoektocht door het Poolse schuldige land op, waarbij dingen worden opgerakeld die voorgoed begraven leken te zijn. Ida is een terecht met prijzen overladen film.

De waardering 4,13 sterren. Verdeling 4,3% SLECHT, 15,2% REDELIJK, 43,5% GOED en 37% ZEERGOED.

Verslag Filmclubavond 4 november / Tracks

Erg druk bij de filmvertoning TRACKS, het waargebeurde verhaal van Robyn Davidson. Zij vertrok op 27 jarige leeftijd (in 1977) voor een voettocht van Alice Springs naar de Indische oceaan (Australië). De tocht van 3000 km werd in 9 maanden afgelegd onder begeleiding van haar hond en 4 kamelen.

De werkelijke Robyn Davidson.
Meer informatie over de reis klik hier.

Er moesten in het City theater stoelen worden bijgezet om het publiek te kunnen plaatsen. We konden ook meer jongeren verwelkomen dan gewoonlijk.
De waardering was een heel mooie 4,4. Verdeling: 0,7% ZEERSLECHT, 3,4% REDELIJK, 50% GOED en 45,9% ZEERGOED.

Verslag Filmclubavond 11 november / Short Term 12

2de beste film van dit jaar.

Zeer hoge waardering voor de film "Short Term 12" die we afgelopen dinsdag 11 november hebben vertoond. De film is als 2de beste film van dit jaar gewaardeerd net voor de film "12 years a slave". De publieke belangstelling viel tegen. Het bleek dat veel mensen de digitale nieuwsbrief niet hadden ontvangen. Misschien was dat de reden.

Het verhaal
Twintiger Grace is leidinggevende in een tijdelijk opvanghuis voor tieners. Ze doet haar werk met compassie, humor en een zekere nuchterheid. Maar hoe stabiel ze is op haar werk, hoe lastig ze het zich maakt in haar privéleven. Haar onvermogen om haar eigen moeilijke verleden te verwerken zet zelfs haar relatie onder druk. Wanneer er een nieuwe bewoner in het opvanghuis arriveert, de slimme maar getroebleerde Jayden, wordt Grace eindelijk gedwongen om de problemen uit haar eigen jeugd onder ogen te zien.

Waardering
Men vond het een zeer goeie film die elk moment in clichés kan vervallen en dit bewonderenswaardig nooit doet. De film is confronterend, knap geschreven met verschillende lagen en de cast heeft een natuurlijk flair over zich heen. De minimalistisch muziek zet het geheel nog extra kracht bij. De film zet je met je beide voeten op de grond.
Regisseur/scenarist Cretton baseerde zich op zijn eigen, gelijknamige korte film uit 2008. Nu dus de lange speelfilm. Hij heeft zelf enkele jaren gewerkt in de jeugdzorg.
De waardering 4,67. Verdeling: ZEERGOED 80%, GOED 6,5% en REDELIJK 13,5 %.

Verslag Filmclubavond 18 november / Blackbird

Film 'Blackbird' meer dan goed ontvangen.
Vanavond, 18 november, werd de film 'Blackbird' over persten en sociale media vertoond.
Er was een vertegenwoordiging vanuit de middelbare school aanwezig.
In tegenstelling tot vorige week ('Short Term 12') werd er vanavond veel meer nagepraat. Er waren niet alleen positieve reacties maar ook een kritisch punt kwam naar voren, zoals: waar was de hulpverlening vanuit o.a. school nadat Sean in de problemen kwam.
Wel werd duidelijk dat het omgaan met de sociale media veel gevaren kent. En voordat je het weet wordt een klein incident groter en gaat het een eigen leven leiden.
Waardering 4,43.
Verdeling ZEERGOED 47,5%, GOED 47,5% REDELIJK 5 %.

Verslag Filmclubavond 25 november / La Jaula de Ore

De wereldcinemafilm van afgelopen dinsdag werd wisselend gewaardeerd. Het was de laatste film van drie deze maand met het thema jongeren. Voor sommigen was La jaula de oro  (de gouden kooi) een heftige film. De tocht die de 3 jongeren aflegden met bedreigingen en de misbruik door criminelen was aangrijpend invoelbaar. Regisseur Quemada-Díez stelde zijn odyssee samen uit meer dan vijfhonderd verhalen van migranten die de reis daadwerkelijk maakten.

Waardering 3,89.

Verdeling ZEERGOED 17,8%, GOED 53,6%, REDELIJK 28,6%.

Verslag Filmclubavond 2 december / Lucia de B.

Een bekende titel of gebeurtenis trekt altijd meer bezoekers naar de bioscoop. Zo konden we ook bij de film "Lucia de B." meer bezoekers verwelkomen dan gebruikelijk. Ondanks de kou buiten (ook binnen was dat te voelen) was het balkon (100 stoelen) al na 15 minuten uitverkocht. We vertonen niet zo heel veel films zonder ondertiteling dus dan is de verstaanbaarheid belangrijk. Hier werden wat opmerkingen over geplaatst. De waardering heeft daar geheel niet onder geleden. We wensen eenieder alvast fijne feestdagen alhoewel we nog 2 prachtige en indrukwekkende films te gaan hebben. 

Waardering 4,52.

Verdeling ZEERGOED 57,7%, GOED 36,6%, REDELIJK 5,7%.

Verslag Filmclubavond 9 december / Winter Nomads

Natuurliefhebbers genieten van Winter Nomads.
Een hele mooie opkomst bij zoals een bezoeker bij binnenkomst het verwoordde "draait hier de film over schapen". De film "Winter Nomads" trok veel natuuurliefhebbers naar Het Gasthuis. Waaronder 4 herders. Jac kon het niet laten wat te vertellen over de regisseur (waarom hij geen voice-over heeft gebruikt) en waar de tocht met 4 honden, 3 ezels en 800 schapen plaats vond. Volgende week wordt een tocht met veel schapen vanuit de Schaapskooi in Schijndel naar Sint Oedenrode ondernomen. Hopenlijk zonder sneeuw. Meer info zie www.schaapskooischijndel.nl

Waardering 4,30.
Verdeling ZEERGOED 37%, GOED 55%, REDELIJK 8%.

Verslag Filmclubavond 16 december / .....

Wederom een mooie avond in Het Gasthuis. Het was de laatste filmvertoning van 2014. De film Mandela: Long walk to Freedom kreeg een hele hoge score van 4,56 en eindigde daarmee als nummer 5 van de best gewaardeerde film van 2014. Het leven van Nelson Mandela, van jeugd tot het presidentschap van Zuid-Afrika, werd in de 140 durende film getoond. Mandele overleed op 6 december 2013, iets meer dan 1 jaar geleden.

Waardering 4,56. Verdeling ZEERGOED 59%, GOED 37,5%, REDELIJK 3,5%.

Filmtitels Het Gasthuis

Wil je de filmtitels weten die we vertonen in Het Gasthuis log dan hier in. Registreer eerst. Daarna kun je met je persoonlijke password inloggen.