In Het Doekje, het kleinste filmtheater van Schijndel, kunnen leden van de Filmclub films bekijken voor de echte filmfanaten. Het zijn niet de gemakkelijkste films maar in de ogen van Jac zijn het juweeltjes die niet zomaar op de plank mogen blijven liggen. In een ongedwongen sfeer met voor– en nagesprek worden het speciale avonden. Er zijn in 2023 geen films op deze locatie gepland..

Interieur van de locatie Het Doekje

Een greep uit de vertoonde films van de afgelopen jaren: de Turkse film 'Three Monkeys' van regisseur Nuri Bilge Ceylan, 'Shirley: Visions of Reality' van Gustav Deitsch, 'Son of Saul' van Laszlo Nemes, 'Somnambuul' van de Sulev Keedus en In the Crosswind van Martti Helde. De avonden in Het Doekje zijn steeds in de maand mei en er is plaats voor 8 leden. Er wordt geprojecteerd op een scherm van ruim 2,5m breed.

Filmprogramma

In Het Doekje wordt ook het programma van de Filmclub samengesteld. De programmacommissie bestaat uit: Ellen Vinks, Jac van Houten, Edith Wintjens en José Kozica. Zij bekijken en beoordelen de films die opgenomen kunnen worden in het programma. Uiteindelijk stellen zij het definitieve programma samen. De programmacommissie werkt autonoom. Tijdens de coronacrisis hebben ze hier ook online films bekeken van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en het International Film Festival Gorinchem (IFFG). Als de filmhuizen gesloten zijn en je geen films in het donker op een groot doek kunt bekijken, is Het Doekje een geweldige uitkomst met een groot projectiescherm. Zo hebben commissieleden een goede indruk hoe de film straks op een groot scherm kan overkomen. Het Doekje is een goede locatie om te komen tot een evenwichtig filmprogramma. Films kijken op een tv-scherm in een niet-verduisterde ruimte geeft toch een ander resultaat.

Projecten

We gebruiken Het Doekje ook om projecten voor te bereiden als we samenwerken met andere organisatoren zoals bij ’De wereld woont in Schijndel’ of andere thema-avonden. We gaan dan samen films bekijken die we kunnen programmeren voor die speciale avond. We versterken op die manier met elkaar, zodat we als één organisatie de avond kunnen realiseren.