Filmtitel Dances of Ecstasy (docu)
Regisseur Michelle Mahrer
Datum 21-02-2012
Locatie Het Gasthuis
Waardering 3,75
Opmerking Spiritueel
Verslag Een druk bezochte avond. 6 jaar geleden organiseerde de Filmclub de eerste spirituele avond op carnaval-dinsdag. De avond was opgesplitst in een inleiding door Rian van Duijnhoven, het vertonen van de film 'Dances of Ecstasy' en na de pauze de vertoning van 'The power wave'. 'Dances of Ecstasy' was opgebouwd om stap voor stap naar een climax te gaan, de totale trance, opgezweept door het ritme bij verschillende culturen. De film 'The power wave' waarin de 5 verschillende ritmes (dansen) te zien waren werd door het publiek erg gewaardeerd. Sommige bezoekers dachten dat er vanavond ook daadwerkelijk gedanst zou worden. Dat was niet het geval.
De waardering van de totale avond was wisselend 23 % zeergoed, 52 % goed, 21 % redelijk, 4 % slecht.
De inleiding van de spirituele avond werd verzorgd door Rian van Duijnhoven uit Schijndel. Ze doceert in bewegingsmeditatie.
Ze vertelde haar persoonlijke weg die leidde naar de 5 ritmes die dans en meditatie tegelijkertijd hebben. De 5 ritmes zijn: vloeiend, staccato, chaos, lyrisch en stilte. Elk ritme nodigt uit tot een andere manier van bewegen. Samen vormen de 5 ritmes een wave, een golf van energie, die zich opbouwt in intensiteit en weer afneemt. De 5 ritmes zijn het levenswerk van de Amerikaanse Gabrielle Roth, artiest, muzikant, danser, schrijver, en westers sjamaan. Gabriëlle Roth zegt het zo "The fastest way to still the mind is to move the body".
'Dances of Ecstasy' neemt je mee op reis naar rituelen vol ritme, dans en muziek. De film is een ontdekkingstocht naar extase bij culturen die door middel van muziek en dans contact maken met een heilige kracht. Van Orisha priesteressen uit Nigeria, sjamanen uit de Kalahari, en duizenden ravende jongeren op een party in Australië, ze dansen allemaal op dezelfde pulserende beat.
Volgend jaar weer een spirituele avond met een nieuw spiritueel thema.