The Great Green Wall

 Film details

Datum
25 oktober
Locatie
Het Gasthuis
Aanvang
20:00 uur
Speelduur
90 minuten
Pauze
Ja
Tickets
Ja, scrol naar beneden
Regisseur
Jared P. Scott
Acteurs
Inna Modja
Land
Verenigd Koninkrijk
Jaar
2019
Genre
Docu / wereldcinema
Thema
Hoopvol, Armoede Ecologie en klimaat, Migratie en vluchtelingen, Recht op huis en land
Toegang leden
6 euro
Toegang niet leden
7,5 euro
Kijkwijzer

Film omschrijving

Jared P. Scott tekent met The Great Green Wall voor een rijke documentaire over het Afrika van vandaag en de uitdagingen waar het continent voor staat. Met zangeres Inna Modja als zachte getuige slaagt hij erin de toekomst met een gouden randje te bekijken. Een film die aanzet tot zowel reflectie als actie en vooral zorgt voor hoop.

In 2007 kwam de Pan-Afrikaanse Organisatie samen om een plan uit te werken dat hun toekomst voorgoed zou veranderen. Ze legden tijdens die bijeenkomst de basis voor de ‘great green wall’; een slinger nieuw aangeplante bossen doorheen de Afrikaanse Sahel gebieden waarmee de regio van een klimaatapocalyps zou worden gered. Voor zangeres Inna Modja is deze muur meer dan een mooi plan voor de bescherming van het milieu. De uiteindelijke opzet van de muur is immers om de woestijnvorming in het gebied terug te dringen en zo de landbouw te ondersteunen. Uiteindelijk gaat het volgens Modja om een humanitair project. Want de muur zorgt ervoor dat de jongeren van vandaag kunnen dromen, en niet langer gedwongen worden om hun toekomst in Europa te gaan zoeken.

Een verteerbare reis
Modja gebruikt de reep aan bebossing als leidraad voor een reis. Ze beweegt zich van plek naar plek, doorheen de verschillende landen en culturen van de Sahel, om er liedjes te maken samen met lokale muzikanten. Haar ‘Green Wall’ album staat dan ook bomvol songs die ze schrijft tijdens de reis. Liedjes over de muur, over Afrika, over hoop.

Al snel ziet de zangeres dat het project van de muur niet louter ecologisch en humanitair is. De wortels en de invloeden ervan liggen in alle lagen van de Afrikaanse conflicten. Ze schuwt, ondanks haar hoopvolle boodschap, de realiteit niet en gaat op zoek naar hoe de droogte in verschillende Afrikaanse landen ook het sociale klimaat beïnvloedt.

Daarbij vormen haar nummers, of haar zoektocht naar melodieën, een leidraad die het geheel licht en verteerbaar maken. Modja benadrukt hoe belangrijk het voor haar en haar land is dat dit verhaal niet oogt als door westerse bril bekeken kommer en kwel. The Green Wall grijpt daarom deze kans om de Pan-Afrikaanse organisatie uitgebreid in beeld te brengen en zo het traditionele beeld van een strikt landelijke regio te overstijgen.

Een nieuw Afrikaans verhaal
De rode draad door de film is, nog steviger dan de groene lijn voor het klimaat, het verlangen om een nieuw en krachtig Afrikaans verhaal te schrijven. Modja zegt al meteen dat ze droomt van een Afrika waarin jonge mensen niet hoeven te emigreren om geluk te zoeken, waarin een jongere kan dromen van een gelukkig leven in eigen land.

Uit die gedachte spreekt hoop, strijdlust, maar ook een streven naar een nieuw imago. Het continent bevat genoeg kennis, genoeg harde werkers en voldoende motivatie om het zelf te halen. Dat wordt volgens Modja en Scott geïllustreerd door het positivisme dat van de hedendaagse Ethiopische boer uit gaat.

The Great Green Wall reageert op de misvatting dat deze strook land alleen ‘te redden’ valt. Het is meer dan dat. De regio is in staat z’n eigen verhaal te herschrijven – en wel nu. Met een grote, hoopvolle pen in de hand en de ogen open voor de realiteit en de uitdagingen van vandaag, doen Scott en Modja een begeesterd appél op ons geweten. The Great Green Wall is leerrijk, maar nooit belerend. Intens, maar nooit dramatisch. Eerlijk en altijd open.

 

Trailer

De trailer is niet ondertiteld maar de film die we vertonen is dat wel (Nederlands).

 

Filmkaartje kopen

The Great Green Wall (20.00 uur)

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Vul hier je email in.

Vul hier je lidmaatschap nummer in.

Vul hier je lidmaatschap nummer in.

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

0,00 EUR

Invalid Input

Er zijn op dit moment nog 71 zitplaatsen beschikbaar.

Opmerking
- Je krijgt bij elke reservering een bevestigingsmail.
- Eenmaal gekochte kaartjes kunnen niet teruggenomen worden.

Lidmaatschap
lid def

Voor jullie gezien
Films gezien c

Wat willen we met film?
heb je zin def