Filmclub mannetje LL

25 november 2010
Vandaag de laatste filmvertoning die Filmclub Schijndel organiseert voor de KBO-Schijndel. Omdat het jaarprogramma van de Filmclub vrij druk is hebben we moeten besluiten dat we voor derden, uitzonderingen daargelaten, geen hulp (filmkeuze uitzoeken, apparatuur en mankracht) meer aanbieden bij filmvertoningen. We kunnen met veel genoegen terugkijken op 5 jaar succesvolle middagen. De KBO zal nu zelf voor de filmkeuze en projectie moeten zorgen. 

16 en 23 november
Er werden twee Fairtrade thema-film avonden georganiseerd door de Filmclub.  Samen met de 'Fairtrade groep Schijndel' en de Wereldwinkel Schijndel werd aandacht gevraagd voor eerlijke handel. De eerste avond ging over de koffie handel en de tweede avond over kleding (spijkerbroek). Gratis fairtrade koffie, thee, sap, wijn en een chocoladeletter (voor thuis) maakte het geheel compleet. Het waren zeer geslaagde avonden voor zowel de organisatie als voor de bezoekers. Van beide kanten kregen we veel complimenten.

Eind augustus 2010
Francien gaat het rustiger aan doen. We zullen enkele leden benaderen om het team te versterken.

20 augustus 2010
Geen Open Doek dit jaar maar wel een Spaanse avond met eten en openluchtfilm in de tuin van de (H)eerlijkheid. Als het weer het toelaat is er op 3 september een Italiaanse (eet-film)avond.

20 mei 2010
Jac had de afgelopen dagen enkele mensen uitgenodigd om in huiselijke kring de film BLACK over een doof-blind meisje te vertonen.

De reden: 
Beslissen voor kwaliteit van leven 
Enkele weken geleden was Sam te zien in een documentaire van Ria Bremer die hem 19 jaar gevolgd heeft en waarin een beeld geschetst wordt van een bijzondere jongen met een enorme levenskracht.  

Sam wordt door een progressieve spierziekte doof en blind, kan niet meer lopen en niet zonder beademing. Ria Bremer ontmoet Sam voor het eerst in 1992, voor het AVRO-programma Vinger aan de Pols. Zijn levensverwachting is dan minder dan een jaar. Bij het maken van de film was het uitgangspunt 19 jaar geleden: het volgen van de beslismomenten in een leven dat nog maar een paar maanden kon duren, volgens de artsen. Maar Sam is er nog steeds en zijn vreugde wint het nog steeds van zijn verdriet. Een leven dat blijft verbazen. 
De ouders en de artsen hebben heel vaak voor de vraag gestaan: is er nog kwaliteit van leven voor Sam? 
Voor Sam is die vraag er nooit geweest, hij ging gewoon door. Hij heeft de theoretische leerweg vmbo gevolgd, heeft een IQ van 140 en is nu samen met zijn moeder bezig met de uitgifte van een boekje.
Een boekje over het hand-wang alfabet, een samenstelling van het handalfabet voor doven en van het vingerspellen-in-de-handpalm voor doofblinde mensen. De letters worden op de wang geschreven, voor Sam het meest gevoelige plekje van zijn lichaam. Sam wil graag met zoveel mogelijk mensen communiceren, contact maken, met meer mensen dan de mensen in zijn omgeving en hij wil het alfabet ook graag doorgeven aan andere mensen die er mee geholpen zouden zijn. Het streven is dat het boekje dit najaar verschijnt en te koop is. Dankzij de documentaire en De Wereld Draait Door zijn de eerste giften binnen, het papier waarop het boekje gedrukt kan worden is er al, nu de rest nog....
Wens van Sam 


Filmclub Schijndel wil gehoor geven aan de oproep van Sam voor het inzamelen van gelden door de speciale film BLACK uit 2005 te vertonen op enkele avonden in het kleinste theater van Schijndel 'Het Doekje', bij Jac thuis.  
De film 
De film BLACK gaat over een meisje dat doof en blind werd toen ze 1,5 jaar was. De film is een remake van 'The Miracle Worker' uit 1962 over het leven van Hellen Keller. De film BLACK mag in Nederland alleen in huiselijke kring worden vertoond (de film heeft in Nederland geen vertoningsrechten). Vandaar bij Jac thuis. Het waren geweldige en waardevolle avonden. Iedereen die is geweest vond het een prachtige film en men was zeer ontroerd. Menig traantje heeft men moeten wegpinken. Drie bezoekers hadden beroepsmatig te maken met de doof-blinde mens. En men gaf aan dat in de film de communicatie heel goed en zeer realistisch is weergegeven, de gehele film door. Dat is een groot compliment voor de film. Er werd nog veel nagesproken. En...... er was zelfs iemand bij die ook met Sam heeft gewerkt. Prachtig toch! 
Geld overgemaakt 
De avonden hebben 100 euro opgebracht. Dit bedrag is volledig overgemaakt naar de Stichting SAMen t.n.v. Sam. 
Sam Galesloot is in de nieuwjaarsnacht 2011 overleden. Hij is 26 jaar oud geworden.

23-25 april 2010
De 3 bestuursleden hebben deelgenomen aan een film-seminarie in de Dommelhof te Neerpelt. Dit jaar de 54ste uitvoering over de Turkse cinema en migratie.
 

14 april 2010
Filmclub komt met idee om nieuwe podium accommodatie te huisvesten in de bibliotheek ('t Spectrum).

Podiumacc Bib

05 maart 2010
Filmclub besluit dit jaar geen openluchtfilmfestval OPEN DOEK te organiseren. Om organisatorische redenen en het drukke filmprogramma van 2010 hebben hier mede aan bijgedragen. Maar er zijn toch openluchtfilms te zien in Schijndel. Op 20 augustus en 3 september zijn in de tuin van het restaurant De (H)eerlijkheid films te zien.

07 februari 2010
Met 13 filmfanaten reisde de Filmclub Schijndel af naar de Volkskrantdag, de laatste dag van het International Filmfestival Rotterdam.

14 januari 2010
Filmclub start film-vertoningen in wijkgebouw Het Gasthuis.

Medio 2009
Björn van Lent stopt als bestuurlid van Filmclub Schijndel. Björn was mede oprichter van de Filmclub. We danken hem hartelijk voor zijn ruime kennis over film en zijn creatieve inbreng.

24-26 april 2009
Enkele bestuursleden nemen deel aan een film-seminarie (zoals de Belgen dat zo mooi kunnen zeggen) in Neerpelt. Het thema is "The other director" over beeldenvangers en lichtovenaars. Oftewel: de camera. Gastprekers waren zijn Gerlinda Heywegen, André Waardenburg en Jan Salden. Tevens waren er twee camera mannen aanwezig nl. Adri Schrover (Calimucho, Het Zwijgen, El Ovido) en Jean-Paul de Zaeytijd (Ultranova en Eldorado). 

27 januari 2009
Filmclub start het project "De hele wereld woont in Schijndel".

Januari 2009
Filmclub Schijndel bestaat 15 jaar.
Filmclub 2008

13 t/m 15 oktober 2008
Bestuur Filmclub naar filmfestival in Gent. 

15 en 16 september 2008
Voor het eerst werkt de Filmclub samen met mantelzorg van BWI Het Palet. Onderwerp: Alzheimer

30 augustus 2008
Filmclub Schijndel organiseert voor de tweede keer, samen met 't Spectrum, Bizzi en Zintuig, het openlucht filmfestival Open Doek in Schijndel.

12 juli 2008
Het bestuur van de Filmclub wilde voor de vierde keer een openlucht filmvertoning bij Mari en Gerda houden. Deze is niet doorgegaan vanwege de dagenlange regen en de nachtelijke temperatuur van 8 °C. Dat was even balen.

dec 2007
Om financiële reden stopt de Filmclub in 2008 met de tweede voorstelling in het City theater. Het bezoekersaantal loopt bij deze vertoningen terug vergeleken met voorgaande jaren. Reden kunnen we zoeken in het als maar uitblijven van de verbouwing van het City theater. De kwaliteit van de accommodatie laat steeds meer te wensen over.

dec 2007
Er is bij een deel van de bezoekers altijd al behoefte geweest om de films zonder pauze te vertonen. Dat doen we al bij de tweede filmvertoning in het City theater en bij de wereldcinema in 't Spectrum. Het bestuur heeft besloten dat nu (voor een proef van enkele maanden) ook te doen voor de eerste vertoning van de maand. We zullen t.z.t. een enquête houden naar de bevindingen.  

dec 2007
Filmclub doet mee met de kunstmanifestatie "De wereld is > Schijndel 2" die door de KEG (Kulturele Evenementen Groepen Schijndel) wordt georganiseerd. De Filmclub kiest 6 "kunst"films uit. De vertoningen zijn telkens op de zondagmiddag. De belangstelling blijkt zo klein te zijn dat wordt besloten de voorstellingen op een andere (kleine) locatie te vertonen. 

nov -dec 2007
Filmclub Schijndel doet mee met "De smaak van Vlaanderen" dat is georganiseerd door de Vereniging van Brabantse Filmtheaters (VBF). Op zondag 9 december werden er twee films vertoond met een lezing door Steven de Foer. De belangstelling viel zwaar tegen.

25 augustus 2007
Filmclub Schijndel organiseert voor het eerst, samen met 't Spectrum, Bizzi en Zintuig, het openlucht filmfestival Open Doek in Schijndel. 

28 juli 2007
Het bestuur van de Filmclub organiseerde voor de derde keer een openlucht filmvertoning bij Mari en Gerda. Weer een nieuwe groep leden uitgenodigd dit mee te maken. Filmvertoning "The Notebook" begon om 22.30. Prachtige weer en geen wind. Voor het eerst het grote projectiedoek gebuikt met de nieuwe beamer van 4000 ansilumen. De andere beamer heeft maar een lichtsterkte van 1200 ansilumen. Ook dit jaar wat dauw vooral op de geluidsboxen en een klein beetje op het doek. Het werd iets minder laat dan vorig jaar, de klok sloeg 03.00 uur toen we thuis aankwamen.

maart 2007 
De Filmclub besluit om op 25 augustus het eerste openluchtfilmfestival van Schijndel te organiseren. Filmclub Schijndel organiseert het filmfestival i.s.m. het jongerencentrum Bizzi en het cultureel centrum 't Spectrum. Er zullen meerdere films tegelijkertijd worden vertoond.

15 maart 2007 
Vanmiddag de vierde film vertoont voor de KBO. De volgende films zijn vertoond eind 2006 en begin 2007: Les Choristes, Whale Rider, Solas en Pani e tulipane. Na een evaluatie zal er waarschijnlijk weer een viertal films worden gepland voor eind dit jaar en begin 2008. 

14 maart 2007 
Filmclub verzorgd de filmvertoning op het Elde College van de film "An inconvenient truth". De belangstelling van de jongeren en het onderwijzende personeel viel helaas erg tegen.

februari 2007 
Sinds de vertoning van Volver in december j.l hebben we geluidsproblemen bij films met een cyan geluidsspoor. We zijn direct overgegaaan tot het aanschaffen van een nieuwe geluidskop op de filmprojector van het City theater. Het is een hele investering voor de Filmclub maar gelukkig neemt het City theater 1/3 deel voor haar rekening. Wie snel handelt kan ook snel resultaat verkrijgen want de nieuwe geluidskop is op vrijdag 2 februari gemonteerd. En dat is een hele zorg minder.

januari 2007 
Filmclub Schijndel start met filmvertoningen op zondagmiddag 13.00 uur in 't Spectrum. Een mooi kleine groep mensen waaronder enkele kinderen zagen een semi-autobiografische betoverende, hartverwaremend en diep ontroerende film waarin de kinderen een hoofdrol voor zich opeiste. Men waardeerde deze film als goed tot zeergoed....... en de kinderen...... vonden het ook nog heel spannend.

december 2006 
Filmclub Schijndel vertoont voor het eerst een kerstfilm. Zondag 24 december in 't Spectrum.

november 2006 
Filmclub Schijndel organiseerde zondag 19 november samen met het MIK een dans-muziek-film dag in 't Spectrum. Er traden verschillende dans- en muziekgroepen van het MIK op en werden door de Filmclub 5 films in vier zalen vertoond. Filmclub en het MIK kunnen terugkijken op een inspirerende dag met een fijne sfeer, kleinschalig van opzet maar puur! Jammer dat de publieke belangstelling wat tegen viel.

november 2006 
Filmclub Schijndel vertoont de film Into great Silence in de St Servatiuskerk op zaterdag 4 en zondag 5 november aanvang resp. 20.00 en 19,30 uur. 2x uitverkocht.

oktober 2006 
Filmclub Schijndel gaat filmvertoningen organiseren voor de KBO. Het gaat voorlopig om twee middag-voorstellingen tot het eind van het jaar en twee middag-voorstellingen begin 2007.

29 juli 2006 
Het bestuur van de Filmclub organiseerde voor de tweede keer een openlucht filmvertoning bij Mari en Gerda. Weer een nieuwe groep leden uitgenodigd dit mee te maken. Filmvertoning "Walk the Line" begon ongeveer om 22.30 (lengte film 130 min). Prachtige weer en geen wind. Ook dit jaar veel dauw vooral op de geluidsboxen en een klein beetje op het doek. Het werd een latertje, de klok sloeg 05.00 uur toen we thuis aankwamen. Een geslaagde vertoning.

28 februari 2006
Filmclub start met het vertonen van een spirituele film op carnavalsdinsdag. Onder het motto "Buiten carnaval, binnen de rust en spiritualiteit". De eerste film die we vertoonde is "Spring, Summer, Fall, Winter ...... and Spring" van regisseur Kim-Ki-Duk.

22 november 2005 
Filmclub organiseert een lezing bij de Zuid-Afrikaanse film Promised Land. De lezing wordt verzorgd door filmdocent Jan Salden.

11 november 2005 
De Filmclub Schijndel vertoont voor het Elde College in het City theater 3 films met als thema "Boek en Film". Het waren 8.30-10.05 Phileine zegt sorry, 10.30-12.45 De Tweeling, 13.30-15.00 De Grot. Aan het geheel hebben 120 leerlingen deelgenomen van 4-HAVO/4-VWO.

17 juli 2005 
Het bestuur van de Filmclub organiseerde voor het eerst een openlucht filmvertoning bij een Filmclub lid thuis in de grote tuin (nog hartelijk dank voor de gastvrijheid) om na te gaan wat er allemaal bij komt kijken als we volgend jaar een officiële openlucht filmvertoning gaan organiseren. Er waren 15 leden uitgenodigd. Aanvang van de film "Black" was om 22.30 uur, voldoende donker om een goed beeld te krijgen. Het koelde vrij snel af waardoor dauw ontstond op het doek en op de apparatuur. Na de filmvertoning nog goed genoten van o.a. een (gekoeld) glas Italiaanse witte wijn en andere drank en etenswaar. Eenieder had bijgedragen aan drank en eten (Amerikaans fuifidee werd het genoemd). Een geslaagde eerste openlucht filmvertoning onder de sterrenhemel met een glas in de hand en bij het kampvuur. Gezellig!

12 juni 2005 
De Filmclub organiseert voor het eerst een ontbijtbioscoop in het cultureel centrum 't Spectrum. De ontbijtbios was onderdeel van het 1 ander festival.

20 februari 2005 
De Filmclub organiseert voor het eerst een DVD voorstelling in het Sociaal Cultureel Centrum 't Spectrum. Naast de gebruikelijke films in het City theater (20 films) wil de Filmclub Schijndel meer aandacht geven aan de kwetsbare artistieke en culturele waardevolle film. We denken aan films uit Tibet, China, Mongolië, Afghanistan, Iran, Rusland, Japan, Zuid-Korea, Marokko, Tunesië, Zuid-Afrika, Midden-Amerika.

September 2004 
Opening Verkadefabriek in Den bosch.

11 juni 2004 
Op vrijdag 11 juni heeft de Filmclub Schijndel het nieuwe projectiescherm geplaatst.
Afmeting 8 bij 4,5 meter.

April 2004
Toekomst City Theater snel duidelijk.
Donderdag 22 april 2004 - Hoe de toekomst van het City Theater in Schijndel eruit ziet, wordt binnen twee weken duidelijk. Dan hebben de eigenaren van het pand, de zussen Steenbakkers, en projectontwikkelaar P. van Diesen een gesprek gehad over de definitieve verkoop van het gebouw.

november 2003 
Ingezonden brief van een Filmclub bezoeker. (Bron: Schijndels Weekblad)   

december 2002 
Filmclub Schijndel maakt gebruik van de gemeentelijke dagdelen in City theater.
Vanwege de extra kosten die gemaakt moeten worden (zie november j.l.) heeft de Filmclub de Gemeente Schijndel gevraagd gebruik te mogen maken van de bestaande dagdelen in het City theater. De Gemeente Schijndel is de Filmclub Schijndel na enkele gesprekken tegemoet gekomen.

19 september 2002
City Theater stopt met kinderfilms 

Donderdag 19 september 2002 - Aan een jarenlange traditie komt binnenkort een einde. Het City Theater in Schijndel stopt met het draaien van kinderfilms. Peter Heessels betreurt de beslissing als geen ander. Hij is sinds 1971 operateur in het City. "Ze stonden hier op straat Bruce Lee na te spelen."

Peter Heessels raakt niet uitgepraat over de ruim dertig jaar dat hij films draaide in het Schijndelse City Theater. Verhalen zijn er te over. Zoals de succesvolle maandagavonden, wanneer er karatefilms werden gedraaid. "Dan stonden ze hier op straat Bruce Lee na te spelen", lacht Heessels. En de ophef over de seksfilms. Aan de jarenlange bioscooptraditie in het Schijndelse City Theater komt binnenkort een einde. De kinderfilm Lilo & Stitch is de laatste reguliere film. Films van de Filmclub Schijndel en eventueel van scholen of buurtverenigingen blijven voorlopig wél mogelijk. De exploitanten Arie van den Brand en Peter Sanders hebben besloten te stoppen met de reguliere films. Van den Brand en Sanders hadden geen zin meer om op te draaien voor de verliezen die dit met zich meebrengt. Zeker nu ze uit de race zijn voor een toekomstig theater. Heessels betreurt die beslissing. "Ik zou willen dat de eigenaren maar wat geld in het City Theater hadden gestoken, dan was het volgens mij nooit zover gekomen", zegt hij enigszins bitter. Want het moet gezegd: het nostalgische theater is sterk verouderd. "Er was iets heel moois van te maken, maar dat is helaas niet gebeurd. Ik weet zeker dat straks heel Schijndel treurt als het City Theater wordt gesloopt, maar dan is het mooi te laat."

In kelder 
Peter Heessels (53) heeft een flink deel van zijn leven in het City Theater doorgebracht. Hij woonde er begin jaren zeventig in de kleedruimtes onder het toneel -toen mede-eigenaar Eef -Wierda hem vroeg om -operateur in de bioscoop te worden. "'Waarom niet?', dacht ik. Het leek me -wel leuk. En ik ben het steeds leuker gaan vinden." Heessels deed het altijd naast zijn -gewone fulltime baan. Vele honderden films heeft Heessels gedraaid in het City Theater. Vooral in de jaren zeventig maar ook de jaren tachtig wisten de mensen de weg te vinden naar het theater. Met de komst van de videorecorder nam het bezoekersaantal gaandeweg af. In de gloriejaren draaiden er nog drie tot vier films op een zaterdag of zondag. "Echt rijen dik stonden ze voor de kassa", weet Heessels nog goed. Ook de Tirolerfilms deden het goed in het City. "Niet iedereen in Schijndel was even gelukkig met het feit dat we hier seksfilms draaiden. Toen we bijvoorbeeld Turks Fruit draaiden werd er schande gesproken in de kerk. Maar een poos later zag ik een geestelijke zélf naar Turks Fruit komen", lacht Heessels. "Dat kan dan toch ook niet."

Video 
Uiteindelijk werd zelfs in de gemeenteraad gemord over seksfilms in het City Theater. Korte tijd later werd besloten om te stoppen, mede door de komst van de video. In de jaren negentig nam het bezoekersaantal verder af. Een van de problemen waar de operateur altijd tegenaan liep is dat filmmaatschappijen de nieuwste films eerst aan de grote bioscopen gunnen. "De helft van de recette moet je altijd afstaan aan de filmmaatschappijen. Dan is het logisch dat ze eerst de grote bioscopen nemen", aldus Peter Heessels, wiens zoon Pascal (24) ook groot liefhebber is van het filmvak. "Ik verhuis binnenkort naar Vaals en ik heb al gesolliciteerd bij een bioscoop in Maastricht om operateur te worden", vertelt Pascal Heessels. Peter Heessels doet zijn verhaal in de filmcabine in de nok van het City. Hier staan nog twee nostalgische Philips-projectoren van net na de oorlog. "Die beestjes doen het nog prima. Ik hoop dat ik ze straks bij mij thuis kan zetten." Brabants Dagblad: Robert van Lith

november 2002 
Filmclub Schijndel moet de werkzaamheden, m.b.t. filmprojectie, overnemen van City theater.
Alle werkzaamheden die voorheen door het City theater werden verricht dienen voortaan door de Filmclub Schijndel worden verzorgd. Dat wil zeggen; zelf voor een filmoperator zorgen, filmreservering, filmtransport, onderhoud projectoren en de financiële consequenties daarvan.

september 2002 
Filmclub Schijndel nu ook lid van de Vereniging van Brabantse Filmtheaters (VBF)
Van Iduna van de Ven (VBF) te horen gekregen dat we verwelkomt zijn als nieuw lid van de VBF. En daar zijn we heel blij mee.

18 september 2002 
SCHIJNDEL - Lilo & Stitch is de laatste kinderfilm die draait in het City Theater in Schijndel.  
De exploitanten van het City, A. van den Brand en P. Sanders, hebben dat gistermiddag laten weten aan het college van burgemeester en wethouders. 
Daarmee komt een einde aan een jarenlange traditie in Schijndel, waar het City Theater in 1937 opende als bioscoop. De laatste jaren draaiden alleen nog kinderfilms in het nostalgische theater. "Het is voor ons gewoonweg te verliesgevend", licht Van den Brand toe. "De laatste jaren moest er steeds meer geld bij. Toen we nog in de race waren voor het toekomstige theater, hebben we de films doorgezet omdat we dachten dat de bios toch weer een impuls zou krijgen." Daarnaast was het duo bang om goodwill te verspelen als met de films werd gestopt. Inmiddels is al enige tijd duidelijk dat het City Theater is afgevallen als toekomstig theater ten koste van het theaterplan van ondernemer H. Brus. Ook is het City Theater van eigenaar veranderd.
Projectontwikkelaar -P. van Diesen van het bedrijf SchoonWoonOntwikkeling kocht het pand van de zussen Steenbakkers en wil het theater laten wijken voor woningen en commerciële ruimtes. Wanneer Van Diesen kan gaan bouwen is nog onduidelijk. In een gesprek tussen het college en Van Diesen is aangegeven dat Schijndel geen prioriteit geeft aan die locatie. Begin november verwacht Van Diesen de gemeente meer duidelijkheid te kunnen geven over zijn plannen, zo stellen B. en W. in een antwoord op vragen van Senioren Schijndel.
Van den Brand en Sanders willen voorlopig nog wel doorgaan met andere activiteiten in het City Theater, zoals optredens van bands en stand up comedians. "Maar voor de films is het einde verhaal", benadrukt Van den Brand. "Wel blijft de Filmclub Schijndel voorlopig nog actief in het City. En ook buurtverenigingen blijven welkom voor het uitzenden van films." De kinderfilm Lilo & Stitch draait waarschijnlijk nog tot eind oktober.

Heessels 
P. Heessels, die al ruim dertig jaar films draait in het City Theater, reageert zwaar teleurgesteld op de beslissing om te stoppen met films. "Aan de ene kant kan ik het wel begrijpen van Arie en Peter, maar ik vind het wel verschrikkelijk jammer", zegt hij desgevraagd. Hij hoopt dat de gemeente nog voor een oplossing kan zorgen. "Als je ziet waar ze allemaal geld aan besteden, dan kunnen ze toch ook wel iets doen voor de kinderfilms." Door Robert van Lith (Brabants Dagblad 18-09-2002)

10 juli 2002 
Stichting Filmclub Schijndel
De Filmclub Schijndel is vanaf 10 juli 2002 een Stichting.  
De officiële naam luidt "STICHTING FILMCLUB SCHIJNDEL".

  • De Stichting heeft ten doel het bevorderen van een maatschappelijke en kritische bewustwording. We willen dit bereiken door het organiseren van openbare filmvoorstellingen met vooral films uit het Filmhuiscircuit. Door regelmatige vertoning brengt de Stichting als het ware deze films dichter bij de Schijndelse bevolking. Ook willen we het discussiëren over deze films bevorderen door het verstrekken van inhoudelijke begeleiding bij de te vertonen films door middel van presentaties (voorwoord voor aanvang van vertoning) en geschriften.

  • De Filmclub Schijndel heeft reeds eerder aangegeven lid te willen worden van de Vereniging van Brabantse Filmtheaters (VBF). Dit is ook nu mogelijk geworden.

  • De Stichting geeft ons meer mogelijkheden voor het organiseren van speciale filmprojecten.

23 juni 2002  
Ontbijtbios 
Op 23 juni is er weer een ontbijtbios gehouden. Uitverkocht: d.w.z. 33 bezoekers aan de ontbijttafel en nog eens 20 extra bezoekers bij de film "Pane e Tulipani". Zie ook clubverslagen

juni 2002 
Uitbreiding filmaanbod realiteit
Vanaf september van dit jaar zal er door de de Filmclub Schijndel elke veertien dagen een film worden vertoond in het City Theater.

13 mei 2002 
Filmclub zoekt contact met de Vereniging van Brabantse Filmtheaters (VBF) 
Omdat de Filmclub meer wil dan het vertonen van één film per maand is contact gezocht met de Vereniging van Brabantse Filmtheaters (VBF) in Breda. Er is o.a. gesproken over het lidmaatschap van de VBF, en de voor en nadelen van een Vereniging of Stichting.

9 april 2002  
Record aantal bezoekers
Er moesten zitplaatsen van alle kanten worden aangedragen bij "La Stanza del Figlio".

maart 2002 
Uitbreiding filmaanbod?
Naar aanleiding van de enthousiaste opkomst bij The Discovery of Heaven willen we nagaan of er behoefte is om vaker een vergelijkbare film te kunnen zien. 
We denken daarbij b.v. aan Moulin Rouge, Nynke, A Beautiful Mind, Gosford Park, In the Bedroom, Memento, Chocolat, The Shipping News en Mulholland Drive
Dat zijn films die vallen in de categorie Arthouse films. We denken daarbij aan 5 extra films in de wintermaanden, dat wil zeggen november, december, januari, februari en maart. Deze filmvertoningen zullen ook op de dinsdagavonden plaatsvinden, tussen twee Filmclub avonden in. De films worden aangeboden buiten de 10 Filmclub films om. Leden krijgen bij deze extra films 20% korting op de toegang. 
Laat het ons weten en we spelen in op de behoefte.

februari 2002 
Verbeteringen aan City Theater
Op het balkon is plaats voor 98 bezoekers. De stoelen zijn gerepareerd en het is er goed zitten. Omdat we niet voldoende hebben aan het aantal stoelen op het balkon zijn er ook zitplaatsen in de grote zaal. Daar is voor de liefhebbers de mogelijkheid om onder het genot van een drankje de film te bekijken.

22 juli 2001

Brief naar de Schijndelse raadsleden. 
Om de raadsleden nog meer te informeren m.b.t. het behoud van filmvertoning in Schijndel hebben we de volgende brief naar alle Schijndelse raadsleden verstuurd.

10  juni 2001   
Filmclub Schijndel zoekt kontakt met ANF  
We hebben als Filmclub Schijndel kontakt gezocht met ANF, de Associatie van Nederlandse Filmtheaters.De Associatie van Nederlandse Filmtheaters (ANF) is een samenwerkingsverband voor Filmtheaters die zonder winstoogmerk kwaliteitsfilms vertonen. Aangesloten zijn ruim 100 vertoners (Filmtheaters, Filmhuizen en Filmcircuits) en een Openluchtbioscoop. De ANF onderhoudt werkrelaties met overheden, adviesraden, filminstellingen en het bioscoopbedrijf. De ANF is aangesloten bij de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC). Met subsidie van het ministerie van O.C.& W. ondersteunt de ANF met haar Consulenttaak de exploitaties van Filmtheaters en Filmhuizen. Prioriteit ligt bij het vergroten van de afname van het kwetsbare kwaliteitsaanbod dat met Europese, nationale, provinciale en gemeentelijke subsidies wordt mogelijk gemaakt. Het Landelijk Bureau ANF is aanspreekpunt voor al die organisaties en instellingen die de Filmtheaters en de Kwaliteitscinema een warm hart toe dragen.

De Filmclub Schijndel gaat samen met de Gemeente Schijndel en het ANF om de tafel willen zitten om na te gaan hoe de situatie van het vertonen van films in Schijndel is en wat de toekomstplannen zijn. Op deze manier zou het ANF adviezen kunnen geven naar de de Filmclub Schijndel en de Gemeente om het behoud en eventueel uitbreiding van het vertonen van films in Schijndel mede gestalte te geven.

26 mei 2001   
Nieuwe site Filmclub Schijndel 
De Filmclub Schijndel is nu op internet nog gemakkelijker te vinden dan voorheen. Het nieuwe website adres is www.schijndelfilm.nl .

De inhoud is hetzelfde gebleven dat wil zeggen veel Filmclub Schijndel nieuws en informatie over de te tonen films. Ook wordt er informatie gegeven over de filmhuizen van de ons omringende dorpen en steden zoals Den Bosch, Veghel, Uden, Eindhoven en Oss. Ook de openluchtfilms in Heeswijk Dinther (Kersouwe) krijgen de aandacht.

Voor de vakantie vertoont de Filmclub Schijndel in het City Theater nog twee films nl. "Magnolia" op dinsdag 12 juni (een topper van 2000) en de ontbijtbioscoopfilm "East is East" op zondag 24 juni.

Mei 2001 
Podium Accommodatie aktiviteiten in Schijndel   
De werkgroep SCHAT (Schijndelse Aktiegroep Theateraccommodatie) , waarin ook een afgevaardigde van onze Filmclub zitting heeft, is achter de schermen druk bezig met het voorbereiden van acties met als doel dat de gemeenteraad van Schijndel in oktober van dit jaar een besluit neemt over een podium accommodatie. Op 10 mei zal er een actie plaatsvinden. Start om 18.45 uur bij de fontein op de markt.

De 18 verenigingen die de brief hebben onderschreven zijn opgeroepen om aan de "10 mei actie" deel te nemen.
Een deel van de brief die we hebben toegestuurd gekregen is hieronder geplaatst.

Beste deelnemer aan de actie " Podium Accommodatie Schijndel " De werkgroep "Draaiboek actie 10 mei" is bijeen geweest en daarbij tot het volgende voorstel gekomen: Elke vereniging komt met zoveel mogelijk leden of afgevaardigden. We verzamelen om 18.45 uur bij de fontein op de markt. Aldaar krijgt elke deelnemende groep een bord met daarop de naam van de vereniging en welke activiteit ze bezigen. In een grote stoet vertrekken we naar het gemeentehuis met muziek voorop. Binnen aangekomen wordt eenieder door een zogenaamde "beheerder van het gebouw" naar een plek gewezen. Op die plek begint men met de uitvoering of repetitie van een zelf gekozen stuk (zang,dans,muziek o.i.d.). Het is de bedoeling dat het geheel een grote kakofonie wordt. Op een gegeven moment verschijnt er een heraut die, begeleid door een trompettist en een trommelaar, de menigte gaat toespreken. Aan het einde van deze toespraak wordt het woord gegeven aan een vertegenwoordiger van het actiecomité die daarop officieel een brief aan burgemeester Opsteegh overhandigt, met daarin de wensen en grieven aangaande de podiumaccommodatie in Schijndel. Einde actie. Totale duur ongeveer 45 minuten. Namens de werkgroep "Draaiboek 10 mei"

Enkele leden van onze Filmclub zullen uitgedost aanwezig zijn en aandacht vragen voor onze wens dat de mogelijkheid om films te vertonen moet blijven bestaan. Jullie zijn hierbij uitgenodigd ook deel te nemen aan deze aktie. Bedenk ook iets ludieks om aandacht te vragen voor wat de Filmclub Schijndel doet.