Filmclub mannetje LL

Voorlopig geen films (dec. 2020)
Na de persconferentie van 8 december en de toespraak van Mark Rutte op 14 december is duidelijk geworden dat we tot eind januari 2021 geen films zullen vertonen in 't Spectrum. Voor Het Gasthuis blijft nog onzeker of we in januari films zullen vertonen. 
We hopen dat 2021 weer een jaar mag worden van gezondheid, ontmoeten, gezelligheid, knuffelen, verwondering, inspiratie, ...... 
Let goed op jezelf en elkaar en blijf gezond. 

Bestuurswisseling (1 december 2020)
Met ingang van 1 december 2020 is Ger Schuurmans secretaris van de Filmclub. Hij neemt het stokje over van Edith Wintjens. We danken Edith hartelijk voor het werk dat ze als bestuurslid sinds 2011 heeft verricht. Het email-adres van Edith is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vanaf nu zal Ger het email-adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. beheren. Jac krijgt het email-adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het bestuur bestaat nu uit: Jac van Houten - voorzitter, Marc Jacquemard - Penningmeester, Ger Schuurmans - secretaris.
Wie is Ger Schuurmans
Ger
Ger Schuurmans zat ruim 35 jaar in het onderwijs als docent Engels en teamleider op het Eldecollege, en is samen met zijn vrouw al vanaf de oprichting in 1994 lid van de Filmclub. 
Ger gaat nu het secretariaat beheren. Alle vragen die gesteld gaan worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. worden vanaf nu door hem beantwoord.

Corona-crisis 2de golf (13 oktober 2020)
Naar aanleiding van de persconferentie van 13 oktober zullen we de komende weken geen films vertonen in zowel 't Spectrum als Het Gasthuis. Het kan ook best mogelijk zijn dat we dit jaar geen enkele filmvertoning meer organiseren. Afgelopen tijd hebben we herhaaldelijk filmtitels moeten wijzigen en/of herplaatsen en dat geeft veel onduidelijkheid naar de bezoeker.  
We vinden het heel jammer dat we voorlopig geen gezellige en betekenisvolle filmavonden meer kunnen bieden. Het is helaas niet anders. Via de website en de digitale nieuwsbrief houden onze bezoekers op de hoogte. 
Let goed op jezelf en blijf gezond.
corona 2

Middagfilms voor oktober in Podiumzaal vervallen vanwege nog strengere corona maatregelen (okt. 2020) 
Wilde we net beginnen met extra middagvoorstellingen in 't Spectrum worden we weer ingehaald door strengere corona maatregelen. De podiumzaal heeft 242 zitplaatsen. Het aantal was al teruggebracht naar 63 i.v.m. de 1,5 meter corona maatregelen. Na nog strengere maatregelen is vanaf 29 september het maximaal aantal zitplaatsen nog verder teruggebracht naar 30. We hebben besloten in ieder geval voor de maand oktober geen films te vertonen in de Podiumzaal. De filmavonden verhuizen naar locatie Het Gasthuis. Hoe het in de komende maanden zal gaan is nu (begin oktober) nog volledig onduidelijk.
Het Gasthuis corona 2
Opstelling met 30 zitplaatsen in Het Gasthuis.

Middagfilm in Podiumzaal 't Spectrum (corona) (begin sept. 2020)
We gaan tot het eind van het jaar op de eerste en derde dinsdag van de maand ook s'middags films vertonen. Het zal dezelfde film zijn die ook s'avond wordt vertoond. Zo kunnen we ook in coronatijd meer mensen ontvangen. 

Herstart films Spectrum
Bericht hierboven: DeMooiSchijndelKrant
(foto hieronder: Filmclub - 1 september 2020: uitverkochte Podiumzaal in coronatijd)
Corona opstelling

Vrijwilligersavond 2020 met gasten (15 augustus 2020)
Ons jaarlijks uitje was dit keer een "kleintje Open Doek" bij een filmclublid in haar tuin. Dit keer met 10 zeer trouwe clubleden die op de een of andere manier iets doen of gedaan hebben voor de Filmclub. We hebben het droog gehouden tijdens het ontvangst en de filmvertoning ook al regende het tijdens het opbouwen. En...... alles op 1,5 meter afstand en handgel.
WhatsApp Image 2020 08 16 at 092123

vrijwillgersdag 2020kl

Alle onze filmvertoningen tot 1 september geannuleerd (12 maart 2020)
In verband met het coronavirus komen alle filmvoorstellingen van 12 maart tot zeker 1 september te vervallen. Ook onze jaarlijkse openluchtfilm(s) van OPEN DOEK komen hierdoor te vervallen. De lockdown is door de regering en het RIVM landelijk opgelegd en gelden ook voor alle bioscopen en filmtheaters. De NVBF heeft naar aanleiding van de vraag van het Ministerie van Economische zaken een protocol opgesteld over hoe om te gaan met de 1,5 meter afstand regel. Het protocol moet zorgen voor duidelijkheid in een veilige omgeving. Zaken als: zo min mogelijk contactmomenten, meer hygiënemaatregelen, aanwijzingen voor manieren van in- en uitlopen resp. naar en uit de zaal, vanaf 1 juni max. 30 bezoekers en vanaf 1 juli max. 100 bezoekers bij 1,5 meter afstand zijn daarin verwerkt. Voor ons is dat laatste max. 63 bezoekers per voorstelling.

Eerste landelijke première film (3 maart 2020)
Voor het eerste in ruim 25 jaar vertoonden we een landelijke première film. Het was 'System Crasher' het debuut van de Duitse cineaste Nora FingScheidt.
Bericht van CINEMIEN: 'In no time veroverde SYSTEM CRASHER het Duitse arthousecircuit. De film opende er in september vorig jaar op 93 locaties, een maand later was dat als een olievlek verspreid naar 400! Het indringende speelfilmdebuut van Nora Fingscheidt is nu eindelijk ook in Nederland te zien'.
1C83DD92 B238 4896 8AD8 A379B3233FD3

Filmclub naar IFFR (januari 2020)
IFFR FC
Het feest voor alle Filmhuis en Arthouse liefhebbers. Eens per jaar 12 dagen ondergedompeld te worden met films uit alle windstrekken. Het is 'Een Kijk Op De Wereld'. Ook 5 teamleden van de Filmclub zijn afgereist naar Rotterdam om 4 á 5 films per dag te zien. Als films zijn aangekocht voor vertoning in Nederland zullen deze zeer waarschijnlijk te zien zijn bij de Filmclub. Een overzicht van wat we hebben gezien, klik hier.

Speciale filmvertoning van 'So Long, My Son' in Het Gasthuis (december 2019)
14 december een speciale vertoning van de film 'So Long, My Son', een 3 uur durende film van de Chinese regisseur Wang Xiaoshuai (1966). De film, een epos van 1986 tot 2011 over twee families met 1 kind, is een rustig opgebouwde film met thema's als schaamte en schuld. Vanwege de lengte van de film (vertoond zonder pauze) werden er (tuin)stoelen geplaatst in de zaal van Het Gasthuis. Voor aanvang van de film kon men nog genieten van Chinese hapjes. Een mooie en voor ons gedenkwaardige avond.
14 12 2019 China 2
14 12 2019 China
14 12 2019 China 3

In 2020 dubbel aantal films in 't Spectrum 'Filmclub extra' (november 2019)
In 2020 verdubbelt het aantal films die we vertonen in de Podiumzaal van 't Spectrum, ook weer op de dinsdagavonden. Leden hebben op deze extra avonden korting op de toegangsprijs. De eerste extra film staat al genoteerd op 21 januari 'Sorry We Missed You' van de zeer bewogen en sociale cineast Ken Loach. De film kreeg 5 sterren in de Volkskrant. De consequentie is wel dat we 1 avond per maand Het Gasthuis verruilen voor een vertoning in 't Spectrum.
Het gesprek wat we hadden met de nieuwe manager van 't Spectrum Maartje van der Schoot was heel positief en resulteerde in deze mooie afspraak. We zijn hier heel blij mee en kunnen zo nog meer net uitgebrachte filmpareltjes vertonen voor een groot publiek. We hopen dat we dat na 2020 ook nog kunnen doen.

25 jaarlid van de Filmclub, dinsdag 5 november 2019.
Het was dinsdag 5 november, voorafgaand aan de film 'Working Woman', een feestelijke en mooie avond waarop we terugkeken op 25 jaar Filmclub. De pleinzaal was feestelijk versierd. De leden die onafgebroken 25 jaar lid waren geweest werden in het zonnetje gezet. De feestcommissie had er een mooie avond van gemaakt. Ook oud bestuursleden en de mensen van het eerste uur waren uitgenodigd. Na afloop was het gezellig en er werd nog druk nagepraat met vegetarische hapjes en het gebruikelijke vocht. Dank voor alle complimenten die we mochten ontvangen. Klik op onderstaande foto voor meer beelden van de avond. Foto's klik hier.
25jaarFilmclub 0

Special in de Servatiuskerk groot succes. Vrijdag 25 oktober 2019.
Heel veel belangstelling, ruim 160 mensen, voor de filmvertoning van The Kid (1921) met orgel begeleiding door Geerten Liefting. Er werd veel gelachen tijdens de film van Charlie Chaplin. En men was erg te spreken over de improvisaties van Geerten Leifting op het imposante Smitsorgel. Dit alles werd rijkelijk beloond met een lang applaus na afloop. Filmclub Schijndel en Stichting Smitsorgel kunnen terugkijken op een zeer geslaagde avond. Wie weet.....
 The Kid Filmclub 1
Voor de filmvertoning
The Kid Filmclub 0
Tijdens de filmvertoning
The Kid Filmclub 2
Na de filmvertoning

25 jaar Filmclub. Feestje 22 september 2019
Het was een prachtige dag waarop we ons 25 jarig jubileum hebben gevierd. Twee zeer goed gewaardeerde films en een lekkere lunch maakten de dag tot een echte feestdag. 93 mensen maakten gebruik van de lunch. Het publiek en wij kunnen terugkijken op een mooie dag. De twee films waren: 'The Biggest Little Farm' (ochtendfilm) en 'The Lion King 2019' (middagfilm).
25 jaar Filmclub 8 10kl  25 jaar Filmclub 14 10kl
25 jaar Filmclub 7 10kl  25 jaar Filmclub 2 10kl

Zeer succesvolle openluchtfilms van OPEN DOEK 2019
Mooi weer en veel bezoek bij de twee openluchtfilms. Op 23 augustus de film 'De Dirigent' en op 30 augustus 'The Broken Circle Breakdawn'. In totaal konden we 550 bezoekers verwelkomen en daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Dat men had genoten bleek uit het applaus na afloop van de filmvoorstellingen en de vele positieve reacties die we mochten ontvangen. Het blijft altijd een belevenis om films te zien in de openlucht.
OPEN DOEK 2019 kl
Klik op de foto voor vergroting

Open doek team 2019 2
Even uitblazen na een geweldige filmavond.

Ons jaarlijks uitje naar de Verkadefabriek (14 augustus 2019)
uitstapje 2019
Wat kunnen we beter doen dan gezamenlijk naar de film te gaan. (Film: 'Ballon')

Berlijn filmstad (mei 2019)
Enkele teamleden (Jac en Marius) van de Filmclub hebben een 5 daagse reis ondernomen naar Berlijn samen met andere programmeurs van filmhuizen (Breda, Oss en Dieren). Het betrof een filmreis met bezoeken aan filmhuizen en gesprekken over film en filmhistorie in Berlijn. We troffen dezelfde bevlogenheid over film aan, dat voelde als een warm bad. Het werd een onuitwisbare ervaring mede door de inbreng van onze reisleider Wim Fransen (2de van links).
 Belijnreis
Hier staan we met de stralende Martin Erlenmaier (5de van links), de bevlogen man van Bundesplatz-Kino.

Extra films worden door 't Spectrum gedaan (april/mei 2019)
't Spectrum heeft het 3,5 jarig contract met de Filmclub opengebroken en gaat de 'extra' filmtitels voor de vrijdagavond, donderdagmiddag en kinderfilms nu zelf bepalen. Het zullen populaire filmtitels zijn. De Filmclub zal deze extra filmavonden dus niet meer verzorgen. We betreuren dat het contract al na 8 maanden eenzijdig is opengebroken en gewijzigd.

Twee filmavonden op de Schaapskooi, 25 en 26 april 2019
Twee vertoningen van de film 'Schapenheld' over de Brabantse schaapsherder Stijn. Deze keer op een zeer speciale locatie nl. op de Schaapskooi. In de ruimte waren ook 3 schapen aanwezig dat sfeerverhogend werkte. Het was een bijzonder en gezellig gebeuren. Het projectiescherm van 4,5 meter breed paste precies tussen de staanders van de dakconstructie. Voorafgaand aan de film was er telkens voor 35 personen een diner. Zowel het diner als de filmvoorstellingen waren uitverkocht.
Schaapskooi 26 04 2019kl4  Schaapskooi 26 04 2019kl2

Schaapskooi 26 04 2019kl  Schaapskooi 26 04 2019kl3

Thema-filmavond over zwerfafval 26 februari 2019
Vanavond is het thema 'zwerfafval' met de film 'Waste Land'. Charmaine Broks en Maayke Boon van Ostade opende de avond met hun, en dus ook ons verhaal over zwerfafval. Het was een bijzondere en inspirerende thema-avond. De waardering was 4,47.
zwerfafval filmclub

Eerste middagfilm 24 januari 2019
De eerste middagfilm bij Filmclub Schijndel is een feit. Wat een verrassing: UITVERKOCHT!! Ondanks het slechte weer (sneeuw en gladheid) konden we toch 241 bezoekers verwelkomen. Men genoot zichtbaar van de prachtig vormgegeven speelfilm 'De Dirigent' met oog voor detail. En..... prachtige muziek! Door de drukte wat later begonnen. De vrijwilligers hebben zonder problemen hun plaatsen afgestaan aan de laatste bezoekers. We hebben gelukkig iedereen kunnen plaatsen. Alleen de middagfilms vertonen we met pauze. De waardering was hoog 4,79.
eerste middagfilm
Zaal loopt langzaam vol. 

2 januari 2019 
Eerste kinderfilm in nieuwe podiumzaal 't Spectrum is een feit. Woensdag 2 januari ontving de Filmclub ruim 60 kinderen met hun ouders of oma om naar de eerste kinderfilm in 't Spectrum te gaan. Men was onder de indruk van de film FROZEN, het grote beeld en het perfecte geluid. De waardering was 4,76 sterren. Maximaal is 5 sterren. Volgende schoolvakantie weer een mooie kinderfilm.
Frozen 3  Frozen Filmclub

1 januari 2019 
Marc Jacquemard is de nieuwe penningmeerster. Anja Verbruggen stopt met het penningmeesterschap maar blijft wel de wekelijkse kassa voorbereidingen doen. We danken Anja hartelijk voor het werk als penningmeester in de afgelopen 8 jaar.

30 november en 20 december 2018
Eerste vertoningen op de vrijdagavond met twee muziekfilms 'A Star is Born' en 'Bohemian Rhapsody'. Het werd een groot succes met twee uitverkochte filmvertoningen. En... men bleef nog lang hangen in het pleincafe voor een drankje en een praatje.
Nadrink Bohemian

2 oktober 2018
Eerste filmvertoning en ook het eerste gebruik van de nieuwe Podiumzaal in 't Spectrum. Veel belangstelling voor de film 'Au revoir la-haut'. Reacties van het publiek op film maar ook op de zaal: TOP, een echte aanwinst voor Schijndel. Zie ook verslag Brabants dagblad.
Podiumzaal021018kl Eerste vertoning in podiumzaal

28 september 2018
Verslag van omroep meierijstad betreffende het eerste contact van de bewoners 't Spectrum. https://player.vimeo.com/video/292353179

27 september 2018
Voor het eerst is in de nieuwe Podiumzaal het beeld en geluid gecontroleerd door het bedrijf Selectronic. Het was een geweldige ervaring met indrukwekkend beeld op het grote doek en imposant geluid uit 25 speakers.
spectrum schijndel kl

4 september 2018
Vanavond was onze laatste filmvertoning in het City theater. Hartelijk dank dat we daar 25 jaar en 307 films hebben kunnen vertonen! De laatste film in het City theater was 'Breathe'. Op 2 oktober vertonen we de 'City' films in de nieuwe podium accommodatie 't Spectrum.
Het City theater was een bioscoop die in 1937 zijn eerste film vertoonde.
Laatste city
City theater W
City theater, balcon.

31 augustus (vrijdag - 't Spectrum)
Ook vanavond was het fris maar ook nu hebben we prima buiten kunnen vertonen. Het was nog drukker dan vorige week! De komische film 'C’est la vie' (een snelle film met veel praten) kwam goed over. Dat konden we merken omdat er veelvuldig werd gelachen! Ook enkele nieuwe leden kunnen inschrijven.

30 augustus (Brabants-Dagblad)
Interview Jac met Brabants Dagblad over verhuizen van City naar 't Spectrum. Klik hier (pdf 400 kb)

24 augustus (vrijdag - Schaapskooi)
Voor het eerst een openluchtfilm van OPEN DOEK op de Schaapskooi. Steiger moeten bouwen om het scherm aan te hangen. We hadden over belangstelling niet te klagen!! Men vond 'Retour en Bourgogne' een prachtige film, zeker met de landelijke omgeving van de Schaapskooi. Een goede keuze dus, met applaus van het publiek op het einde! En ....... het is droog gebleven en nagenoeg geen wind.
Het was een prachtige avond!
Schaapskooi open doek 2018

10 april 2018 (dinsdag)
Filmvertoning 'Naziha's lente' vertoond i.s.m. Vincentius Vereniging. We kunnen terugkijken op een mooie samenwerking met een inleiding over het werk van de Vincentius Vereniging. Deze filmavond sloot de drukke week af met 4 films in 8 dagen. Ook een primeur!

7 april 2018 (zaterdag)
Eerste keer dat we een film op zaterdag vertonen. Het werd de boekverfilming 'Vele hemels boven de zevende'. Veel bezoek en een hoge waardering. Misschien voor herhaling vatbaar.

5 april 2018 (donderdag)
Filmvertoning 'Doof kind' i.s.m. Kentalis.
Donderdag 7 april organiseerde Filmclub Schijndel i.s.m. personeelsvereniging Kentalis Spraakmakend een film en info-avond. Tijdens deze avond werd de documentaire 'Doof Kind' vertoond. Het was een bijzondere avond, in een uitverkochte zaal. Onder de aanwezigen waren met name medewerkers van Kentalis met hun vrienden en familie. De avond werd ingeleid door Jeanne Berkelmans (Kentalis). Zij gaf een korte introductie over Kentalis en wat het betekent om doof te zijn. Vervolgens verzorgde Diana Withagen, een dove medewerker van Kentalis, samen met haar dove man en horende dochter een zeer tot de verbeelding sprekende inleiding met mooie illustraties uit hun dagelijkse leven. Vervolgens werd de film vertoond. De prachtige documentaire maakte diepe indruk op de bezoekers en vele maakten van de gelegenheid gebruik om nog even na te praten. Een zeer geslaagde bijzondere avond! Leuk detail: De film staat op nummer 1 bij de filmbeoordelingen van de filmclubbezoekers. De film kreeg de score van een 4,78 uit een maximale score van 5! De filmavond is door 91 mensen beoordeeld en van deze mensen vonden 71 de avond zeer goed en hebben 20 bezoekers goed ingevuld. Een prachtig resultaat! Klik op onderstaande bericht van het Brabants Dagblad voor de pdf (5 MB).
Doof Kind BD 5 4 2018 kl
Doof kind Filmclub 1kl

april 2018
Drie films in 1 week.
Op dinsdag 'Tulipani', op donderdag 'Doof kind' en op zaterdag 'Vele hemels bovende de zevende'.
Klik op onderstaande bericht uit DeMooiSchijndelKrant om een vergroting te krijgen (174 kb).
3 films in 1 week kl

16 en 29 maart 2018
Matthäus-Passion in Het Gasthuis.
Matthaus

27 februari 2018
Milieu-Film-Info avond
Speciale milieu-film-info avond over de opwarming van de aarde met de film 'Ice and the Sky'. 
27 02 18 ECS Maayke kl2 Maayke 
Maayke Boon van Ostade (Energie Schijndel) en Peter Simons (Ecohuis) hielden een inleiding voorafgaande aan de filmvertoning. Naast de stands van Energie Schijndel en Ecohuis waren er ook stand van Fairtrade Schijndel en Prowin (milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen). Het werd een interessante avond met veel kennis uitwisseling.

30 november 2017
Podiumaccommodatie in 't Spectrum komt er. De eerste filmvertoning staat gepland in september 2018. De Filmclub heeft 1 jaar gelobbyd voor een DCP projectie, de standaard in filmland. De commissievergadering van 30 november heeft een 'go' gegeven voor de nieuwe accommodatie met DCP projector. De Gemeenteraad zal het bekrachtigen op 7 december. 
Podium go 1 12 2017kl

18 september 2017
Op 18 september werd er in de bibliotheek in Oss een lezing gehouden door onze voorzitter Jac van Houten met als onderwerp ‘de Kunst van het Kijken’.  Hij was uitgenodigd door de Filmliga Oss die haar 50 jarig bestaan vierde. Via filmfragmenten van de film 'The Hours' van Stephen Daldry liet hij de 40 bezoekers zien dat er meer te genieten valt in een film dan een verhaal met beelden. Onderwerpen als 'de vorm van de film' en de 'parallelle montage' werden uitgediept. De lezing van 1,5 uur was gratis toegankelijk.
Filmbespreking Jac Oss

 

25 augustus en 1 september 2017 Openluchtfilm vertoningen (11de OPEN DOEK) 
Team open doek 2017 3 Open doek team 2017
Wederom twee succesvolle openluchtfilms. de eerste was echt in de openlucht de tweede helaas vanwege matig weer in de ontvangsthal van't Spectrum.

28 februari 2017 (jaarlijkse spirituele filmavond op carnavalsdinsdag)
Twee inspirerende en uitverkochte avonden met de documentaire Down to Earth. Het publiek kon tevens genieten van de TEDx van Rolf Winters (zie foto hieronder). De nagesprekken werden verzorgd door Birgit Vandermeulen. De film kreeg op 28 februari een score van 4,47 sterren. De verdeling: 55,8% ZEERGOED, 35,8% GOED, 8,4% REDELIJK. De vertoning van donderdag kreeg een score van 4,25 sterren met een verdeling: 40,2% ZEERGOED, 46% GOED, 12,7% REDELIJK en 1,1% SLECHT.
We hebben de bezoekers twee mooie avonden kunnen aanbieden.
Down to earth Schijndel 28 02 17

07-12-2016 / De Mooi Schijndel Krant (voorpagina)
DeWereldWoontInSchijndel 2016

Zie ook Schijndel-Indonesië.

25-10-2016 
Culturele filmavond met Syrische statushouders.
Filmclub Syrie 1 BD

Zeer geslaagde culturele Syrische avond.
Op 25 oktober heeft de Filmclub een zeer geslaagde avond georganiseerd met Syrische mensen uit Schijndel en Sint-Michielsgestel.
De 12de avond van het project 'De Wereld woont in Schijndel' begon met een heerlijk Syrisch buffet voor meer dan 50 mensen en eindigde in een uitverkochte zaal met een lied met de oproep tot vrede. Ook werd er live het lied '' Tell my why' gezongen door Naya een van de Syrische kinderen. Ook was VluchtelingenWerk aanwezig die uitleg gaf hoe een vluchteling in Nederland wordt opgevangen.

 Eind augustus 2016 10de openlucht (Open Doek)
Open Doek 2 9 2016
1 filmvertoning buiten en helaas de tweede filmvertoning binnen. Zie foto. Wederom veel belangstelling.

26-04-2016 
Culturele filmavond met Vietnamese medebewoners.

Vietnam avond 26 04 2016
 Klik hier voor het krantenbericht.


26-04-2016
Jac benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Beeld en geluid hebben altijd de interesse van onze voorzitter Jac van Houten (65) gehad. Hij was van 1971 tot 1985 verbonden aan de Ziekenomroep van het Groot Zieken Gasthuis, speelde van 1980 tot 1994 een toonaangevende rol binnen Fotoclub Schijndel en was vier jaar verbonden aan de mede door hem opgerichte Lokale Omroep Schijndel. Hij was 34 jaar actief bij Schijndel Voor Vrede en initiatiefnemer bij de werkgroep Stiltegroep Schijndel. Vanaf het begin van Filmclub Schijndel (1994) is Jac lid waar hij in 2000 de voorzitterhamer overnam.

6

17-02-2016 (De Mooi Schijndel Krant)

dmsk Iran

04 februari 2016 (bron: Brabants Dagblad)

Brabants Dagblad 04 02 16

08 december 2015

Eind november feliciteerde Filmclub Schijndel haar 1000 ste bezoeker in 2015 in Het Gasthuis. Nardie Derksen was de gelukkige en werd door de voorzitter van de Filmclub, Jac van Houten, gefeliciteerd met een bloemetje en gratis toegangskaarten. In al de voorgaande jaren lag het aantal bezoekers op jaarbasis nog nooit zo hoog.

1000 HetGasthuis 2

Nardie Derksen ontvangt tot volle verbazing het bloemetje uit handen van Jac van Houten.

02 december Brabants Dagblad 
In het Brabants Dagblad artikel over de Filmclub van afgelopen woensdag staat dat er 70 bezoekers waren afgekomen op 'La Famille Bélier', dat waren er ruim 150. Peter Wintjens is geen bestuurslid maar een technisch medewerker die elke week trouw meehelpt.
Hieronder het artikel.
BD 2 12 2015

 

21 en 28 augustus 2015 (Open Doek 2015)
BD Open Doek 2015

Open doek 2015 1
21 augustus

28 08 2015 kl
28 augustus

12 juni 2015
Vandaag de nieuwe filmprojector opgehaald die zal worden ingezet bij onze komende filmvertoningen. De projector heeft een hogere helderheid en een beter contrast dan de huidige filmprojector wat een hogere beeldkwaliteit oplevert. We kunnen weer jaren vooruit.

23 mei 2015
Het bestuur gaat vanaf mei 2003 naar de maandelijks filmbeurs voor filmhuis programmeurs. Deze filmbeurs wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB). Om er zeker van te zijn dat er minimaal 3 personen naar de filmbeurs gaan is versterking gezocht binnen ons ledenbestand. Ellen Vinks heeft zich bereid getoond maandelijks met ons af te reizen naar de filmbeurs waar op één dag een keuze gemaakt kan worden uit 15 films, voor elk persoon 3 films.  Vandaag is de eerste keer dat Ellen mee gaat.
Beurs  Filmbeurs 3

Filmbeurs 2  Filmbeurs 1

Mei 2015
Volledig bestuur op filmcursus, vervolg filmanalyse.  Het volledige bestuur van Filmclub Schijndel volgt in mei de vervolg cursus filmanalyse in Natlab (Plaza Futura). De cursus wordt gegeven door Brendan Vos en telt 6 dinsdagochtenden. Brendan Vos is educatie medewerker bij Plaza Futura.

21 april 2015
Bijzondere avond voor twee broers. (Bron: Brabants Dagblad)
La vie de Jean-Marie-BD

januari 2015 
Ook dit jaar is Jac afgereisd naar het International Filmfestival Rotterdam.

22 oktober 2014
Interview/stageverslag met Jac van Houten afgenomen door Sabine van Riel om te achterhalen wat de artistieke visie van de programmeur is op de programma’s van de eigen instelling, en de positie/profilering van die instelling in de betreffende sector en in het theater- of filmlandschap. Zie hier het verslag.

24 september 2014

Het bestuur dompel onder in de wereld van de ‘bewegingstaal’ en kom alles te weten over dansstijlen, het werkproces van een choreograaf, de rol van muziek en zijn inspiratiebronnen. Inleiding/nagesprek choreografe Pia Meuthen. Bij de films geeft docent Wim Franssen tekst en uitleg.
Locatie: Verkadefabriek.
Wo 24 sep: Pina (film)

Ode aan Pina Bausch, prachtig! Klik op de foto hierboven. 
Vr 3 okt : Dog Days are over (dans)
Vr 10 okt: Les Ballets Russes (film)
Wo 15 okt: Smell of bliss (dans)

10 september 2014 
Volledig bestuur op filmcursus, filmanalyse.  Het volledige bestuur van Filmclub Schijndel volgt vanaf 10 september de cursus filmanalyse in Natlab (Plaza Futura). Ruim 30 andere film enthousiastelingen maakte zaal 2 van Natlab gezellig vol. In deze cursus staan algemene beeld- en geluidstaal centraal. De cursus wordt gegeven door Brendan Vos en telt 6 woensdagochtenden. Brendan Vos is educatie medewerker bij Plaza Futura.

26 augustus 2014
Nieuwe Filmclub website gelanceerd. De site is de afgelopen maanden geheel door Jac van Houten in elkaar gezet met hulp van Mirjam Vermeulen en Peter Wintjens. De oude website voldeed niet meer. Via de nieuwe website kan men nu ook reserveren voor films in Het Gasthuis.

22 Augustus 2014
Grote drukte bij OPEN DOEK (22 augustus)
Grote en gezellige drukte bij de eerste filmvertoning tijdens OPEN DOEK 2014. Film MARINA heel goed ontvangen.
Zie hier de trailer
Helaas niet buiten vanwege te lage temperatuur buiten. Om 21.00 uur was het buiten nl. 14 graden en om 23.00 uur 10 graden. Ruim 160 bezoekers zorgde ervoor dat de ontvangsthal geheel was gevuld. De aandacht tijdens het voorprogramma, met filmpjes van 5 Schijndelse filmmakers, was groot. Er werd telkens geapplaudisseerd bij elk filmpje.

De tweede gratis te bezoeken OPEN DOEK film is vrijdag 29 augustus gelukkig in de buitenlucht vertoond. Het was de film KON-TIKI. Ook nu moesten er stoelen worden bijgezet.

Tijdens OPEN DOEK een flyer uitgegeven met een coupon voor september in Het Gasthuis. Actie: met twee naar de film voor de prijs van één.

11 januari 2014
Filmclub Schijndel bestaat 20 jaar.

December 2013
Het Filmclub Schijndel team doet mee met de Skendelse Kwis.

Augustus 2013 
Zeer drukke OPEN DOEK op vrijdag 23 augustus. Het was een prachtige OPEN DOEK 2013. Temperatuur overdag 27 graden en middernacht nog 22 graden. We genieten nu nog. Dank dat jullie gekomen zijn. Het was rond 02.30 uur (zaterdagochtend) toen we het bed in rolde moe maar voldaan. 
Video verslag TVSCHIJNDEL 
Volgende week een herhaling maar dan met een andere film. Titel maken we niet bekend maar het kan gaan over: 
1. een waargebeurd verha
al die de wereld even liet stilstaan 
of 
2. het wordt een sfeervolle avond met de oudjes in de hoofdrol. 
Wil je weten wat we a.s. vrijdag 30 augustus vertonen kom dan kijken. Aanvang 21.30 uur.

BD open doek 2013 23 08

Juni 2013 
Filmclub heeft op zondag ochtend 9 juni tijdens het 1 Ander Festival de film "Violeta Went to Heaven" uit 2012 vertoond. De film werd door het publiek indrukwekkend genoemd. Het niet lineaire vertelde verhaal van zangeres en kunstenares liet het bewogen leven zien van Violeta Parra. De film werd goed ontvangen en nodigde velen uit meer van haar muziek en haar leven te gaan ontdekken. Er kwamen 50 bezoekers naar de film en dat is minder dan vorig jaar. Dat vinden we jammer. We hadden zelfs op meer gerekend. Na de filmvertoning vertrok men op naar de gratis fairtrade lunch op het festivalterrein. Daarna kon het festival pas goed los gaan door op de verschillende podia wereldmuziek ten gehore te brengen. Het was prachtig weer en dat trok een heel mooi aantal bezoekers naar het festivalterrein.


26 april 2013 
Cofib 60 - Neerpelt -- Noord-Afrikaanse film 
Anja en Jac zijn het weekend afgereisd naar het filmweekend in Neerpelt.

Het was een mooi en interessant weekend in de Dommelhof te Neerpelt. Ondergedompeld van vrijdagavond t/m zondag namiddag in films en lezingen over de Noord-Afrikaanse film. Onder Nood-Afrikaans wordt verstaan het Arabische deel van Afrika. Dit jaar het 60ste filmweekend of zoals de Belgen het zo mooi zeggen ‘filmseminarie’. Het is zoals altijd een mix tussen Belgische en Nederlandse bezoekers, 47 in totaal. 
Het programma gaf een boeiende kijk op het hedendaagse filmklimaat maar ook de historische ontwikkeling in de voormalige (westerse) koloniën. De afzonderlijke Noord-Afrikaanse landen lieten een verschillende filmcultuur zien, Egypte toonaangevend, reeds 90 jaar.

29 januari 2013 
International Filmfestival Rotterdam 2013 
Jac is net terug van het International Filmfestival Rotterdam (IFFR) om vanavond de film '11 flowers' te presenteren in Het Gasthuis. Hij zat nog vol enthousiasme over wat hij in Rotterdam de afgelopen 4 dagen heeft gezien.

28 december 2012 
Door een kwis "De Skêndelse Kwis", met een vraag over een film die de filmclub heeft vertoond, een record aan bezoekers op de website nl. 136. De vraag was "Hoe heet de werkelijke vader van de dochter van Nader?" Het ging over de Iraanse film "A Separation" die de filmclub dit jaar heeft vertoond in het City theater. Het antwoord was: Asghar Farhadi (de regisseur van de film).

2 oktober 2012
Uitverkochte voorstelling 
Uitverkochte zaal bij de filmvertoning van Intouchables.

Eind aug. begin sept. 2012 OPEN DOEK
Eerste lustrum. 
Het was dit jaar voor de vijfde keer dat de Filmclub openlucht filmvertoningen organiseerde bij 't Spectrum.

18 Maart 2012
Poëtische schoonheid van een tragisch leven. 
I'm still alive is een film van Peter van Houten de broer van de voorzitter van de Filmclub Jac van Houten.  Mede hierdoor zijn enkele leden geïnteresseerd geraakt in deze film die ze o.a. bezochten tijdens de (uitverkochte) vertoning in de Verkadefabriek in Den Bosch. De film behaalde tijdens het International FilmFestival Rotterdam (IFFR) 2012 de 6de plaats (publieksprijs). Bij voldoende belangstelling zal er ook een filmvertoning worden georganiseerd in Schijndel.
Website van Peter van Houten, Anna-Zharkov-Film klik hier

Maart 2012 
Filmclub vertoont op 10 juni een Cubaanse film op 1 Ander Festival, aanvang 11.00 uur.

Jan-febr 2012
Vanuit Schijndel weer veel films gaan zien bij het International Filmfestival Rotterdam (IFFR).

22 november 2011  
Laatste filmvertoning in 't Spectrum. Filmclub Schijndel dankt 't Spectrum hartelijk voor de jaren lange gastvrijheid bij de filmvoorstellingen en de ontbijtbios. De eerste wereldcinemafilm 'Osama' die de Filmclub in 't Spectrum vertoonde was op 20 februari 2005. Op 22 november 2011 hebben we de reeks afgesloten, in een uitverkochte zaal, met de wereldcinemafilm 'Delamu'. Nu bijna 7 jaar laten en heel veel filmavonden verhuizen we naar Het Gasthuis. De Filmclub kan daar met een betere zichtlijn en een veel groter projectie-beeld de films vertonen.

8 november 2011

Afrika-avond in Het Gasthuis 
Filmclub Schijndel organiseerde op deze avond in Het Gasthuis een Afrika thema-avond.  

De avond was gevuld met een film over een Zuid-Afrikaans kinderkoor, schilderkunst van Jeroen Bax uit Schijndel  en zang van het koor Betje Wolff ook uit Schijndel.  
Tevens had Filmclub Schijndel enkele Congolese vrouwen uit Schijndel, in traditionele kledij, uitgenodigd de avond mee te maken.  
Ook had Het Gasthuis speciaal voor deze avond Afrikaans Buffet klaar gemaakt.  
 
Sarah, Odette en Anita, drie in Schijndel wonende Congolese dames. Voor deze avond speciaal uitgedost in traditionele kleding.  Ze hadden veel belangstelling en er werd druk men hen gepraat.

 

Kunstwerken van Jeroen Bax, hij had speciaal voor deze avond, en inspirerend op de film, een schilderwerk gemaakt met de titel Eyes (te zien op de linkse foto)

Rijk uitgedoste dames van het koor Betje Wolff opende de avond met 3 liederen, startend met het Zuid-Afrikaanse volkslied. Filmclub Schijndel wil eenieder die aan deze avond heeft meegewerkt heel hartelijk danken! En dat het publiek had genoten bleek uit de waardering van de film, een zeer hoge score nl. 4,8 (4 = goed en 5 = zeergoed)

14 juni 2011 
Grote diversiteit aan filmhuisfilms 
Druk bezochte films bij Filmclub 
De 18 filmhuisfilms die Filmclub Schijndel het afgelopen half jaar heeft vertoond zijn prima bezocht en opvallend goed gewaardeerd. De film "Haar naam was Sarah" had de beste score in een uitverkocht City theater. Als tweede beste gewaardeerd "El Secreto de sus Ojos", als derde "Precious" als vierde "Nowhere Boy" en als vijfde "C.R.A.Z.Y."; "Le Concert" en "Submarino" met nagenoeg dezelfde score. Van elke filmavond is een verslag gemaakt met soms foto's van de avond. Men kan het op de website van Filmclub, bij clubavonden, nog eens rustig nalezen. De Filmclub blijft zich inzetten om verschillende soorten filmhuisfilms aan te bieden. Uit het grote aantal uit te brengen films selecteert het bestuur de films. De Filmclub kan een grote diversiteit aan films selecteren omdat er op 3 verschillende locaties filmhuisfilms worden vertoond. In het City theater aansprekende films voor een breed publiek, in Het Gasthuis de wat kleinschalige en inhoudelijke films en in 't Spectrum thema-films en wereldcinema. Voor een toegangsprijs van 4,5 euro kan men al een filmhuisfilm zien.

Openluchtfilms 
Op vrijdag 19 augustus start Filmclub Schijndel op drie achtereenvolgende vrijdagavonden met gratis openluchtfilms op het Jet Geerkensplein voor 't Spectrum. De filmtitels worden begin augustus bekend gemaakt. Voor september en oktober staan o.a. de volgende films op de rol: "Die Fremde", "Sonny Boy", "Black Swan", "The King's Speech" en "Black Butterflies" en voor later "In a better world", "Incendies" en "Altiplano".

23 maart 2011
Filmclub brengt bezoek aan firma Sanyo in Lier (België)
 

Filmclub Schijndel is op bezoek geweest bij de firma Sanyo voor een nieuwe HD beamer met 5000 ANSI-lumen. Vanwege het verbeteren van de beeldkwaliteit voor onze filmvertoningen is de afgelopen maanden druk gezocht naar het beste apparaat voor een betaalbare prijs. We zijn uiteindelijk beland bij Sanyo Benelux waar Patrick Hermans ons in 2 uur tijd de beamer vakkundig gedemonstreerd heeft. We hebben jaren gespaard voor deze aankoop en hopen zo een nog betere filmpresentatie te kunnen bieden aan ons publiek. 

Peter Wintjens (Filmclub) en Patrick Hermans (Sanyo) bij de nieuwe beamer (Jac van Houten staat er niet op omdat hij deze foto maakt)

Op dit moment worden in geheel Nederland alle bioscopen en Filmhuizen voorzien van hoge kwalitatieve digitale projectoren (2K) als vervanging van de 35mm projector. Omdat we aan dit project niet kunnen meedoen, te kostbaar en we vertonen te weinig om het rendabel te maken, moeten we voor onszelf zorgen. We hebben dit al jaren zien aankomen en hebben daar ook ons beleid op afgestemd. 
Van 35 mm projectie   naar   2K projectie       Zie hier een verslag met Wil Ulehake

   

19 februari 2011
Filmclub koopt projectiescherm voor Open Doek 2011
Het was een koopje wat we niet voorbij konden laten gaan. Een 2e hands projectiescherm met frame van 8 bij 4,5 meter is nu eigendom van de Filmclub. We zullen dit scherm inzetten voor Open Doek 2011. Het scherm dat we bij de voorgaande openluchtvoorstellingen hebben gebruikt was 6 meter breed. Het is een prachtige investering die we in een paar jaar hebben terugverdiend omdat huren van een scherm niet meer nodig is. 
Hieronder een foto die is gemaakt bij het controleren van het scherm voor aankoop. Alles zag er nog als nieuw uit.


 Scherm platgelegd   Liefst 4 kisten met spullen

Januari / februari 2011
Filmclub volgt cursus m.b.t. filmanalyse (5 avonden)
 

De cursus vond plaats in de Groene Engel te Oss en werd gegeven door Jan Salden. Het waren heel interessante filmanalyse-avonden waarbij Jan op een onnavolgbare wijze ons confronteerde met het filmkijken (en dat we veel meer zaken onbewust "zien"). Jan geeft aan dat film bovenal een vertelling is die de kijker manipuleert om iets te voelen en/of te vinden. Dat gebeurt vooral door de vorm, meer nog dan middels de inhoud. De lezingen van Jan werden ondersteund met filmfragmenten. Het was een groot succes niet allen voor ons maar ook voor Jan, de Groene Engel en het groot aantal bezoekers,.

Begin februari 2011
Filmclub bezoekt enkele dagen het Rotterdam Filmfestival
 

Filmclub op bezoek bij het IFFR.

januari 2011
Meer filmvertoningen in Het Gasthuis
Wat wil je nog meer, een prachtige sfeervolle zaal met een volledig zicht op het grote filmdoek waarop een mooie film is geprojecteerd. Met een glaasje wijn in een rustige sfeer naar een film kijken. Dat is wat Filmclub Schijndel en Het Gasthuis bieden. En men kan voor een zacht prijsje een driegangen buffet voor aanvang van de film geserveerd krijgen. Dat maakt een avondje filmkijken in Het Gasthuis echt een avondje uit. Naast het vertonen van films op enkele donderdagen worden er ook filmvertoningen voor de dinsdagavonden ingepland. Voor de komende maanden staan filmavonden geboekt op 13 januari, 8 en 17 februari en 17 maart. De aanvang is telkens 20.00 uur en de film wordt met pauze vertoond. Voor het driegangen buffet, aanvang 18.00 / 18.30 uur, dient men te reserveren. Dat kan via 5495051, graag uiterlijk twee dagen voor filmvertoning om teleurstelling te voorkomen. Een compleet driegangen buffet kost 10.00 euro p.p. 
Filmvertoning 
Op donderdag 13 januari vertoont de Filmclub een speelfilm die zich afspeelt in de vierde eeuw na Christus en is gesitueerd in het Romeinse Alexandrië, aan de Egyptische kust. Dit groots opgezette historische epos komt goed tot zijn recht op het grote filmdoek in Het Gasthuis. Bij de meeste films die de Filmclub vertoont in ‘t Spectrum en Het Gasthuis worden geen filmtitels vermeld in de media. De Filmclub vraagt daarvoor een ander recht op vertoning aan dan voor filmvertoning in het City theater. De kosten zijn daardoor lager en kunnen we deze films, voor een kleiner publiek, toch in Schijndel vertonen. Wel is het toegestaan filminfo via een inlogpagina op www.schijndelfilm.nl te vermelden of via een digitale nieuwsbrief door te geven. Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je krijgt de filmgegevens toegestuurd.

januari 2011
Nieuw bestuur 

Omdat Francien het rustig aan gaat doen en ook haar bestuursfunctie neerlegt is er een nieuw bestuur gevormd. We danken Francien heel hartelijk voor al het betrouwbare werk dat ze de afgelopen 10 jaar heeft verricht. Het nieuwe bestuur bestaat uit Jac van Houten (voorzitter), Anja Verbruggen (penningmeester) en Edith Wintjens (bestuurslid). Tevens zijn als medewerkers Peter Wintjens en Coby Warmerdam toegevoegd.