Het publiek is om wie het draait, de Filmclub is er om betekenisvolle en verrassende films aan te bieden.

Podiumzaal publiek welkom

Die wisselwerking is telkens een spannend gegeven. Hoe valt de keuze bij de bezoeker uit en is wat we met die keuze willen laten zien en beleven overgekomen. Dat is ook de uitdaging en de ‘sport’ van de programmacommissie. In het voorwerk gaat veel tijd zitten.

Filmbeurs 1Edith, Ellen en Jac tijdens een filmbeurs

Programma

Eerst wordt een selectie gemaakt van de films die uitkomen op thema, regisseur e.d.. Dan wordt de film bekeken. De programmacommissie moet feeling hebben met het publiek. Het grote voordeel van de Filmclub is dat er verschillende locaties zijn om een film te vertonen, elk met een eigen karakter. Is een film te koppelen aan een thema dan wordt gekeken of een derde partij gezocht wordt om samen de filmavond te verzorgen. Die avonden worden in Het Gasthuis gehouden. De volgende thema’s hebben de revue gepasseerd: Alzheimer, milieu, Fairtrade, andere culturen, spiritualiteit. Dat trekt over het algemeen meer een specifiek publiek. Dergelijke avonden voorzien in een behoefte en zorgen voor verbinding, iets waar veel waarde aan gehecht wordt. Na afloop van de filmavond wordt er meestal druk nagepraat. De bezoekers geven hun waardering voor de film door het inscheuren van een waarderingsbriefje. Dat de afstemming tussen programma en publiek werkt is af te leiden uit het toegenomen aantal leden als ook uit het aantal bezoekers en de waardering van de filmavond. De Filmclub heeft een goede band met het publiek, zowel met de leden als met de niet-leden.

Leden

Leden hebben korting op de toegangsprijs op tien vastgestelde avonden, de zgn. filmclubavonden, op de eerste dinsdag van de maand in ‘t Spectrum. Ze krijgen tevens 20% korting op alle andere filmvertoningen. En ze dragen natuurlijk ook bij aan de continuïteit van de Filmclub. Op de tweede locatie Het Gasthuis wordt het publiek meer in een informele sfeer ontvangen en dat trekt weer ander publiek aan.

De meeste leden komen uit Schijndel (86%), Sint Michielsgestel (3%), Sint-Oedenrode (3%), Gemonde (2,6%), Boxtel (1,3%), Uden (1,3%) en daarnaast nog 2 personen uit Rosmalen, 1 persoon uit Son, Vlijmen en Heeswijk-Dinther. Merkwaardig genoeg geen enkel persoon uit Veghel en dat is al jaren zo. Van onze leden is 77% vrouw en dat is iets hoger dan het landelijk gemiddelde.

In 2019 werd het 25 jarig bestaan gevierd. De leden zijn trouw aan de Filmclub. Dat jaar werden ook 7 leden in het zonnetje gezet die al 25 jaar lid zijn. Een van hen was Marjolijn Oerlemans.

25 jaar lid

De gemiddelde leeftijd van de leden ligt boven de 55 jaar en jongeren zijn onder de leden niet te vinden. Dit laatste is een landelijk gegeven bij alle filmtheaters. Jongeren gaan meer naar de bioscoop.

Filmgenre

Door de nieuwe podiumzaal in ´t Spectrum kregen we meer mogelijkheden om ook andere films te vertonen. ´t Spectrum gaf ons daar de mogelijkheid toe. We startten met films op de middag. De eerste film op 24 januari 2019 was direct raak met een uitverkochte zaal met de film 'De Dirigent' van regisseur Maria Peters. Ondanks het slechte weer (sneeuw en gladheid) konden toch 242 bezoekers verwelkomd worden. Dit was een volstrekte verrassing. De middagfilms worden met pauze vertoond. De waardering voor de film was zeer hoog 4,79.

Ook statten we met kinderfilms op de woensdagmiddag. De eerste kinderfilm in de nieuwe podiumzaal van 't Spectrum was op 2 januari 2019 en er keamen ruim 60 kinderen met hun ouders of oma. Men was onder de indruk van de film 'Frozen' met het grote beeld en het perfecte geluid. De waardering: 4,76 sterren. Maximaal is 5 sterren. Na de aftiteling, werd er nog enthousiast door de kinderen gedanst. Men wilden nog niet naar huis.

De tweede kinderfilm 'Maya: de honingspelentrok nog meer publiek, ruim 120 kinderen met hun ouders. Om het nog specialer te maken kon elk kind gratis worden geschminkt en er waren kleurplaten.

spectrum kinderfilm

De Filmclub heeft slechts 2 kinderfilms kunnen vertonen omdat ´t Spectrum dat zelf zou gaan doen. Dat gold ook voor de populaire vrijdagavondfilms en de middagfilms. Toen de Filmclub 4 middag- en 4 vrijdagavondfilms had vertoond, gaf ´t Spectrum te kennen dat de Filmclub slechts arthouse en filmhuisfilms mocht vertonen en dat zij de andere films doen. Omdat de accommodatie en de apparatuur eigendom zijn van ´t Spectrum kon de Filmclub daar niets tegen in brengen en kon zich slechts schikken.

Hoe dan ook is de Filmclub heel blij met de podiumzaal en de ontvangsthal waar men vooraf en na de filmvertoning gezellig nog iets kan drinken en met elkaar in gesprek kan gaan.

De ontvangsthal van ´t Spectrum is tevens een mooie ruimte voor een ontbijtbioscoop. Men beschikt over een keuken en kan probleemloos een uitgebreid ontbijt klaarzetten.