Wat willen we met film?

Film kijken is om te genieten, om je zinnen te verzetten, om geraakt te worden, andere culturen te ontdekken, zien hoe andere mensen leven. Dat is de meerwaarde van film. En dat in je eigen dorp, op loopafstand, waar je bekenden kunt tegenkomen en voor een lage toegangsprijs anderhalf uur in een andere wereld kunt vertoeven. Wij vinden dat we geslaagd zijn in onze opzet als we het publiek het gevoel geven iets waardevols te hebben ervaren. Met andere woorden als men naar huis gaat met iets om over na te denken en te bepraten met anderen.

Verschillende locaties met verschillende soorten films
We zijn een filmhuis met 4 locaties in Schijndel.
Elke locatie heeft zijn eigen karakter. In de Podiumzaal 't Spectrum filmhuisfilms (Filmclubfilms) op de 1ste  en 3de  dinsdag van de maand terwijl we in Het Gasthuis de kleine pareltjes, themafilms en filmprojecten laten zien. Voor de echte filmliefhebber die voor niets terugschrikt, zijn er de speciale films in Het Doekje. En twee keer per jaar gratis openluchtfilms op locatie. 

Diversiteit
Diversiteit is waar we voor gaan. Voor ieder wat wils: levensbeschouwelijke films, wereldcinemafilms die ons iets laten zien uit andere culturen, spirituele films en documentaires. Wij zien film ook als een kunstvorm die een dieper bewustzijn raakt. Door het regelmatig vertonen van deze filmhuisfilms brengen we als het ware deze films dichterbij. We willen het discussiëren over deze films bevorderen door het verstrekken van inhoudelijke begeleiding bij de te vertonen films. Dit doen we door middel van presentaties (voorwoord voor aanvang van vertoning), speciale thema-avonden en lezingen.

Waar word je nog verwelkomd bij iedere filmvoorstelling?

Bij alles wat de Filmclub doet, heeft ze oog voor de bezoeker.

 

Hier enkele personen met hun visie op film en op de Filmclub. 
Deze interviews zijn medio 2021 afgenomen door Gerda Baeyens.

Jac van Houten (voorzitter Filmclub 2000 tot 2022)

Mirjam van den Brink (programmeur bij Filmliga Oss)

Kees Wamelink (oud programmeur bij Filmhuis Lisse)

Marjolijn Oerlemans (lid van de Filmclub vanaf het begin)

Gerard Beunen (KEG Schijndel)